Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborg ställs inför utmaningar när arbetskraftsbehovet ökar

Publicerad:
De kommande fem åren kommer efterfrågan av ny arbetskraft inom industrin i Skaraborg att öka med 10-15 procent, enligt en delrapport gjord av Skaraborgs kommunalförbund. Det är en ljus prognos, enligt projektledare Johan Lindell, samtidigt som det innebär utmaningar.
De kommande fem åren kommer efterfrågan av ny arbetskraft inom industrin i Skaraborg att öka med 10-15 procent, enligt en delrapport gjord av Skaraborgs kommunalförbund. Det är en ljus prognos, enligt projektledare Johan Lindell, samtidigt som det innebär utmaningar. Foto: Tobias Andersson

Efterfrågan av ny arbetskraft inom industrin i Skaraborg kommer att öka med 10–15 procent de kommande fem åren. Det är en av slutsatserna som presenteras i en delrapport kring Skaraborgs kompetensbehov gjord av Skaraborgs kommunalförbund.

Rapporten, vid namn Kompetensförsörjning i Skaraborgs tillverkande industriföretag, är gjord inom projektet Kompetensnav Skaraborg. Johan Lindell, projektledare för Kompetensnavet, berättar att prognosen är ljus för företagen i Skaraborg.

– Samtidigt innebär det en utmaning, för många företag behöver mer kompetens, säger han.

Kompetensbrist

Majoriteten av de företag som intervjuats upplever brist på arbetskraft och har svårt att rekrytera. Det är framför allt kompetensbrist inom områdena produktionsteknik, automationsteknik, underhåll och CNC, vilket är ett datorsystem för verkstadsmaskiner eller maskiner som programmeras numeriskt.

Johan Lindell, projektledare Kompetensnavet, berättar att när Skaraborg ska växa behövs mer kompetens i alla sektorer i samhället.
Johan Lindell, projektledare Kompetensnavet, berättar att när Skaraborg ska växa behövs mer kompetens i alla sektorer i samhället. Foto: Tobias Andersson

Enligt Johan Lindell har det flera orsaker.

– Många säger samma sak, att det är arbetsbrist. Vi behöver bli fler personer som söker utbildningarna, lärosätena fyller inte sina platser. Det beror också på en god arbetsmarknad, att de som kan jobba inte väljer att utbilda sig. Vi ser att de som finns tillgängliga inte har rätt kompetens, säger han och fortsätter:

– Vi måste se till att det blir rätt kompetens för arbetsgivarna.

Måste planera

Delrapporten är gjord våren 2023 och inkluderar därför inte arbetsmarknaden under denna höst. Det inkluderar inte heller den förväntade arbetskraften som kommer att behövas för den kommande batterifabriken i Mariestad.

– När rapporten gjordes hade vi inte kunskap på detaljnivå om hur mycket arbetskraft som kommer att behövas. Vi vet inte heller hur många kringetableringar som behöver arbetskraft.

För att klara kompetensförsörjningen i framtiden behöver företagen vidareutbilda sin personal, menar Johan Lindell.

– Företagen måste bli bättre på att ha kompetensförsörjningsplaner, att fundera på hur man kan erbjuda stegförflyttningar för sina medarbetare inom företaget. Då kan medarbetare kompetensutbilda sig och flytta till andra positioner och företaget kan rekrytera in personer på de enklare arbeten, säger han och fortsätter:

– Stora bolag har detta, men små och medelstora bolag behöver jobba mer med det.

”Behövs fler av allt”

Dessutom är det viktigt för företag att vara attraktiva arbetsgivare på marknaden.

– På utbildningssidan behöver man också bli duktigare på att föra dialog med arbetslivet, vilka utbildningar som behövs och hur man organiserar dessa. Man behöver jobba på flera fronter för att ta steg framåt i kompetensfrågan i Skaraborg, säger Johan Lindell.

Delrapporten riktar in sig på industrins kompetensbehov. Det kommer att kräva mer kompetens i alla delar av samhället i framtiden, menar Johan Lindell.

– Vi ser ett behov i alla sektorer i våra kommuner. I takt med att fler ska bo i Skaraborg behöver vi fler av allt.

Artikeltaggar

ArbeteArbetsbristArbetsgivareIndustrierSkaraborgSkaraborgs kommunalförbundUtbildning

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.