Hoppa till huvudinnehållet

Beslut om naturreservatet kan dröja

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
Beslutet om att bilda naturreservat vid Kållands skärgårdar kommer att dröja. Enligt Örjan Nilsson är det sannolikt att staten fattar det formella beslutet år 2025 eller 2026. På bild ön Klitt, som idag är en del av naturvårdsområdet och som kommer att ingå i det kommande beslutet om naturreservatet.
Beslutet om att bilda naturreservat vid Kållands skärgårdar kommer att dröja. Enligt Örjan Nilsson är det sannolikt att staten fattar det formella beslutet år 2025 eller 2026. På bild ön Klitt, som idag är en del av naturvårdsområdet och som kommer att ingå i det kommande beslutet om naturreservatet. Foto: Länsstyrelsen Västra Götaland

Örjan Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, berättar att avtalet om skydd av skog på västra Kållandsö med Prästlönetillgångarna i Skara stift är det största enskilda avtalet som han som handläggare har varit med om.

– Det var viktigt att få avtalet med stiftet, som har mycket mark, att falla på plats. Då vet de andra markägarna att skyddet av skogen blir av. Nu återstår det att ta kontakt med fler markägare, säger han.

Länsstyrelsen har i nuläget tecknat avtal med markägare som äger ungefär 75 procent av marken i området som är tänkt att ingå i naturreservatet.

Enligt Örjan Nilsson är det inte givet att de resterande markägarna, som mestadels består av privatpersoner, kommer att vilja göra om sin mark till ett naturreservat.

– Flera avtal är tecknade sedan tidigare. Förhandlingar om avtal pågår med några markägare. Vissa är dock ännu inte kontaktade på personnivå. Förhoppningsvis landar vi i att en stor del av skogen i området skyddas. Målet är att förstärka skyddet av mark med höga naturvärden, så den dialogen måste vi ha med var och en.

Örjan Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, berättar att de har tecknat avtal med markägare som äger 75 procent av området som är tänkt att bli naturreservat.
Örjan Nilsson, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västra Götaland, berättar att de har tecknat avtal med markägare som äger 75 procent av området som är tänkt att bli naturreservat. Foto: Privat

Han berättar att staten har ett speciellt program för att skydda skogen.

– Skogsstrategin kallar vi den. I det här området finns det ett naturvårdsområde som har ett exploateringsskydd. Då skogen har så höga naturvärden betalar staten, via Länsstyrelsen, ut ersättning till markägarna för att skydda skogen.

Bestäms av staten

Att gå från ett naturvårdsområde till ett naturreservat är en formell process, berättar Örjan Nilsson. Det är staten som med stöd av miljöbalken fattar beslut om bildandet av nya naturreservat. Även kommuner har möjlighet att besluta om att bilda naturreservat.

– Ett sådant beslut gäller för all framtid, det är ett ganska viktigt beslut. Det gäller även om fastigheten skulle byta ägare. I avtalen om skydd av skog i Kållands skärgårdar står det att den som säljer marken ska upplysa nästa markägare om vad som gäller. Avtalet får alltså rättsverkan för ny fastighetsägare.

I nuläget är det svårt att upphäva ett naturreservat – det går endast om det finns synnerliga skäl.

Beslutet dröjer

Det dröjer förmodligen några år innan staten fattar ett formellt beslut om naturreservatet vid Kållands skärgårdar, tror Örjan Nilsson.

– Beslutet om naturreservatet är inte klart idag, det blir enligt min bedömning klart kanske 2025 eller 2026.

Örjan Nilsson ser positivt på att Prästlönetillgångarna i Skara stift har tecknat avtal med Länsstyrelsen. Bland annat för att friluftsanläggningarna på västra Kållandsö och Spårön, som är en del av Skara stifts mark, blir skyddade.

– De är redan fina idag, området blir ännu finare i framtiden. Stigarna är vältrampade och välkända för folk som bor på Kållandsö.

Artikeltaggar

AvtalDjur och naturKållandKållandsöNaturreservatSkara stiftSkog

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.