Hoppa till huvudinnehållet

Skogsområde i Kållands skärgårdar blir naturreservat

Publicerad:
Den västra delen av Kållands skärgård och Spårön i Lidköpings kommun går från att vara naturvårdsområde till naturreservat – och blir ännu mer skyddade. Det har Prästlönetillgångarna i Skara stift och Länsstyrelsen Västra Götaland nyligen tecknat avtal kring.
Den västra delen av Kållands skärgård och Spårön i Lidköpings kommun går från att vara naturvårdsområde till naturreservat – och blir ännu mer skyddade. Det har Prästlönetillgångarna i Skara stift och Länsstyrelsen Västra Götaland nyligen tecknat avtal kring. Foto: Anna-Lena Berggren/Länsstyrelsen Västra Götaland

Den västra delen av Kållands skärgård och Spårön i Lidköping kommun ska bli naturreservat. Det har Prästlönetillgångarna i Skara stift och Länsstyrelsen Västra Götaland nu tecknat avtal kring. Syftet är att skydda de 360 hektar skogsmark som Prästlönetillgångarna i Skara stift äger.

Prästlönetillgångarna är den gemensamma benämningen på Svenska kyrkans tillgångar, vilket inkluderar skog, jord och kapital.

Josefin Roos, pressekreterare på Skara stift, berättar att Prästlönetillgångarnas mark på 360 hektar utgör 46 procent av den totala skogen som är tänkt att skyddas. Därmed kvarstår avtal mellan de andra fastighetsägarna och Länsstyrelsen innan hela området kan bli ett naturreservat.

– Det är inte beslutat om naturreservatet ännu, men det kommer. Avtalet som ingåtts innebär att skogen redan nu behandlas som ett naturreservat, säger hon.

”Kommer inte kunna röra skogen”

Sedan 1989 är den berörda skogsfastigheten, vid namn Traneberg, ett naturvårdsområde. Genom att göra det till ett naturreservat blir skogen ännu mer skyddad, berättar Josefin Roos.

– Prästlönetillgångarna i Skara stift äger fortfarande marken, men nu är det avtalat om ökat skydd.

Josefin Roos, pressekreterare på Prästlönetillgångarna i Skara stift, berättar att det berörda skogsområdet är ett etablerat friluftsområde. Framtida besökare kommer inte att märka någon skillnad när området blir ett naturreservat, enligt henne.
Josefin Roos, pressekreterare på Prästlönetillgångarna i Skara stift, berättar att det berörda skogsområdet är ett etablerat friluftsområde. Framtida besökare kommer inte att märka någon skillnad när området blir ett naturreservat, enligt henne. Foto: Skara stift

Det skiljer sig åt från vad man som markägare av ett naturvårdsområde kan göra, berättar Josefin Roos.

– Som markägare har man kunnat bedriva skogsbruk på naturvårdsområde, men det har inte vi gjort på området på jättelänge. En stor skillnad med naturreservat är att man inte kan bedriva produktivt skogsbruk. Man får inte röra skogen, men som markägare kan man behöva sätta in naturvårdande insatser, säger hon.

Ska främja andlig hälsa

Prästlönetillgångarna i Skara stift förvaltar stiftets mark och fastigheter. För dem är avtalet en del av deras strategi.

– Vi ska främja både mjuka naturvärden och ekoturism, vilket handlar om att få folk att uppleva naturen. Det är viktigt att få till goda förutsättningar för att få ut folk i skogen, det handlar dels om att främja den andliga och existentiella hälsan av att ta in naturen. Det har också att göra med biologiska värden, vi vill ha en artflora som är beständig, säger Josefin Roos och fortsätter:

– Det går också in i kyrkans uppdrag att vårda skapelsen.

Josefin Roos lyfter havsörn, lärkfalk och fiskgjuse som arter som kommer att särskilt gynnas av det ökade skyddet. Även tallticka och gammelekslav finns i området.

Besökare kommer att i framtiden ha samma möjligheter att ta del av området som idag.

– Det är redan idag ett etablerat område för friluftsliv när det gäller sjön och skogen, men det kommer att bli ännu mer tillgängligt. Allemansrätten ska fortsätta att gälla. Det blir ett speciellt skydd av skogen, säger Josefin Roos.

Artikeltaggar

AvtalDjur och naturKållandLidköpingLidköpings kommunNaturreservatSkara stiftSkärgårdSkogSvenska kyrkan

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.