Hoppa till huvudinnehållet

Spannmålsskörden 29 procent lägre än i fjol

Publicerad:
När årets totalskörd beräknas så landa den på 4,2 miljoner ton, vilket innebär en minskning med 29 procent jämfört med förra årets skörd.
När årets totalskörd beräknas så landa den på 4,2 miljoner ton, vilket innebär en minskning med 29 procent jämfört med förra årets skörd. Foto: Drs Producoes

Årets totalskörd av spannmål beräknas till 4,2 miljoner ton, vilket är 29 procent lägre än förra årets skörd. Det visar den preliminära statistiken för skörderesultatet 2023.

Förutsättningarna under höstbruket 2022 var goda och stora arealer höstsåddes med vete och raps. Kraftiga väderomslag under vintermånaderna ledde dock till att betydande arealer av höstvete och höstraps utvintrades. En del arealer ersattes av vårsådda grödor, som dock fick en dålig etablering i stora delar av landet. Det berodde på ett senarelagt vårbruk på grund av en utdragen vårvinter i kombination med en efterföljande försommartorka.

Förblir obärgade

Efter midsommar blev vädret mer omväxlande. I sydöstra och nordvästra delen av landet kvarstod dock det torra vädret. Under sensommaren var vädret mycket ostadigt och stora mängder regn föll i framför allt Örebro län, Västmanlands län, Hallands län, södra Västergötlands län och södra Gävleborgs län. Många lantbrukare har uppgett att fält förblivit obärgade på grund av översvämning, dålig etablering av grödan, eller en kombination av båda.

Raps- och rybsskörden

Totalskörden av raps och rybs beräknas till 310 500 ton, och är därmed 27 procent lägre än förra årets totalskörd. Hektarskörden av höstraps, som är den dominerande grödan, är 23 procent lägre än femårsgenomsnittet.

Totalskörden av ärter

Den totala skörden av ärter beräknas till 54 900 ton, vilket är 36 procent lägre än fjolårsskörden och 18 procent lägre än femårsgenomsnittet. Totalskörden av åkerbönor beräknas till 48 400 ton, vilket är 38 procent lägre än i fjol och 14 procent lägre än femårsgenomsnittet. Hektarskördarna av ärter och åkerbönor blev 42 respektive 32 procent lägre än under 2022.

Nästa publicering

Den nu publicerade preliminära statistiken baseras på uppgifter från ett delurval av 1 110 gårdar. Säkrare resultat som bygger på uppgifter från hela urvalet, 4 442 gårdar, kommer att redovisas den 13 december. Då redovisas resultaten även på länsnivå och för jordbrukets åtta produktionsområden.

Rekorddåligt skördeår

Artikeltaggar

Gävleborgs länMidsommarÖrebro länÖversvämningarRegnStatistikVäderVästra Götalands län

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.