Hoppa till huvudinnehållet

Kommer det någonsin att bli fred i Mellanöstern?

Publicerad:

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Finns det en lösning i konflikten, undrar insändarskribenten.
Finns det en lösning i konflikten, undrar insändarskribenten. Foto: vadimrysev

Dagens situation har sitt ursprung i den sk Balfourdeklarationen 1917, där judarna utlovades ett nationellt hem för det judiska folket. Detta som ett resultat av det Ottomanska imperiets sönderfall. 1922 upprättade Nationernas förbund att mandat för Storbritannien över hela det område som idag är Israel, Gaza, Västbanken och Jordanien. De tre första kallades för det ”Judiska Palestina” och den resterande delen för ”Transjordanien” På kartor från den tiden även benämnt ”Arabiska Palestina”.

I Balfourdeklarationen utlovades att inget skulle göras för att skada medborgerliga och religiösa rättigheter för befintliga icke-judiska samhällen i det som då kallades Judiska Palestina. Men det accepterades aldrig av Palestinierna och kringliggande arabländer, så redan 1920 började konflikterna och de har fortsatt alltsedan dess, trots att förslag om tvåstats-lösningar lagts fram genom decennierna med början 1937. I det förslaget skulle Palestinierna få ca 80% av det land som i NF-mandatet 1922 kallades ”Judiska Palestina”.

Efter andra världskriget avstod Storbritannien mandatet, vilket resulterade i att FN skapade en kommission för att lösa frågan. Judarna accepterade kommissionens förslag, men araberna vägrade och sa att det skulle resultera i floder av blod.

1948 utropades staten Israel. Man blev omedelbart anfallen av kringliggande arabländer, men de förlorade kriget. Efter kriget förkastade araberna ytterligare en tvåstatslösning.

Värt att notera är att Jordanien då ockuperade Västbanken och Egypten Gaza, men att ge innevånarna där medborgerliga rättigheter det gjorde man aldrig. Man försökte aldrig att skapa en stat för hemlösa Palestinier.

Så sent som 2011 fanns i New York Times en artikel av Mahmoud Abbas som uppmanade FN att godkänna en Palestinsk stat baserad på gränserna före 1967. En linje som även president Obama drev. (Ändring av gränserna hade skett genom överenskomna markbyten).

Problemet är bara hur man ska godkänna en stat, eller tvåstatslösning, som både Abbas och andra arabledare redan förkastat.

Kommer det någonsin att bli fred i Mellanöstern? Jag har svårt att tro det, åtminstone om man tittar på bakgrundshistorien till Israel och hur Palestinierna och deras arabiska grannar agerat i historisk tid.

Det finns starka, både politiska och personliga intressen av att hålla liv i konflikten. Det räcker med att titta på de stora personliga förmögenheter som Yassir Arafat och Hamasledarna skapat, för att förstå att det inte kommer att bli fred i Mellanöstern på många decennier.

Stefan Hallberg/Karlsborg

Artikeltaggar

Andra världskrigetFNFörsvarIsraelKonflikterMahmoud AbbasMellanösternPalestinaPolitikSamhälleStefan HallbergYassir Arafat