Hoppa till huvudinnehållet

Sjukhuset skickar allt fler digitala kallelser: ”Flera fördelar”

Publicerad:
Johanna Jansson, Elinor Aronsson och Anna-Carin André. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media
Johanna Jansson, Elinor Aronsson och Anna-Carin André. Foto: Garbis Sarafian/Bild och Media

Skaraborgs Sjukhus (SkaS) väljer att kalla allt fler patienter på digital väg. Ett tillvägagångssätt med flera fördelar, menar sjukhuset.

Patienten har alltid tillgång till kallelsen, det behövs inga papper, brev eller porton och tiden som sparas kan ägnas åt andra viktiga arbetsuppgifter. Så beskriver Skaraborgs sjukhus fördelarna med att skicka digitala kalleser.

Hudmottagningen var första enhet vid SkaS att använda sig av digitala kallelser. Enligt medarbetarna Johanna Jansson, assistent, och Anna-Carin André, medicinsk sekreterare, har arbetet blivit smidigare.

En stor del pappersarbete har slopats och ingen behöver längre skriva ut kallelser och sedan paketera i kuvert.

– Vi skickar cirka 250 kallelser i veckan, vilket gör att vi genom det här arbetssättet sparar nästan en timma per dag. Den tiden använder vi till annat, till exempel för att besvara ärenden i 1177, vilket upplevs positivt av våra patienter, säger Johanna och Anna-Carin, i ett pressmeddelande.

SkaS tog avstamp i ett regionalt projekt och startade tre pilotverksamheter vid hudmottagningen, lungmedicinmottagningen och barnmottagningen vid årsskiftet 2022-2023.

– Anledningen var densamma som i det regionala projektet; att det är många kallelser som vi kan skicka digitalt som skulle ge en förändrad situation för SkaS, säger Elinor Aronsson, utvecklingsledare vid enhet digitalisering.

Flera fördelar

Hon pekar på en rad fördelar med det digitala arbetssättet. Bland annat att patienten alltid har tillgång till sin kallelse, att den är billigare och spar tid för personalen.

– Från att kanske ha lagt en hel dag till att kalla och packa kallelser med bilagor för hand med hjälp av snälla kollegor, kan du nu skicka kallelsen och bilagan på några minuter, förklarar Elinor Aronsson.

Hittills är det tre verksamheter vid SkaS som kallar digitalt, men flera står på kö för att börja och planen är att före sommaren 2024 ska alla mottagningar ha kommit igång med att använda det nya arbetssättet fullt ut.

Johanna Jansson och Anna-Carin André har sin uppfattning klar om hur det fungerar:

– Vi är positivt inställda till digitaliseringen och uppmanar andra att starta detta.

Artikeltaggar

DigitaliseringJohanna JanssonPressmeddelandeSkaraborgSkaraborgs sjukhusTeknik och vetenskap

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.