Hoppa till huvudinnehållet

Filmfestivalen i Skara rullar åter igång: ”En helt annan upplevelse”

Publicerad:
Utan alla de engagerade funktionärerna skulle det vara omöjligt att genomföra en så gemytlig och härlig festival betonar biochef Therese Albien som här längst ut till vänster flankerar eldsjälarna Birgitta Johansson, Göran Johansson, Per-Erik Larsson, Gunilla Larsson och Eva Eriksson.
Utan alla de engagerade funktionärerna skulle det vara omöjligt att genomföra en så gemytlig och härlig festival betonar biochef Therese Albien som här längst ut till vänster flankerar eldsjälarna Birgitta Johansson, Göran Johansson, Per-Erik Larsson, Gunilla Larsson och Eva Eriksson.

Ännu en gång går ridån upp för den populära Skara filmfestival. För 21:a året i rad fylls bio Grand under en hel vecka med filmentusiaster, dignande popkornbägare och inte minst ett både stjärnspäckat och fulltecknat program.

Aldrig känns det väl så mysigt att gå på bio och drömma sig bort till en annan värld som när hösten breder ut sitt mörka och tunga täcke över tillvaron. Kanske är det en av anledningarna till att långlivade Skara Filmfestival i november blivit så uppskattad.

En annan är nog att arrangörerna alltsedan start varit noga med att erbjuda ett utbud för alla åldrar och smaker - spänning, humor, smalt, kommersiellt, drama, dokumentärer med mera, med mera. Sammanlagt ett 30-tal rullar visas under den fullspäckade filmveckan som inleds den 23 november för 21:a året i rad.

Upplevelsen lockar

Festivalen, som brukar locka runt 2000 besökare, är ett samarbete mellan Grandbiografen, den ideella föreningen Bio Kontrast och Svenska Bio.

– Både entusiasmen från publiken och det goda samarbetet sporrar oss att fortsätta, säger Therese Albien, chef för bio Grand.

Det är här, på bio Grand, som det händer under Skara filmfestival.
Det är här, på bio Grand, som det händer under Skara filmfestival.

Trots det överflöd av filmkanaler och strömningstjänster som numera finns tillgängliga så upplever Therese Albien biofilmen som allt annat än passé.

– Att se film på bio ger ju en helt annan upplevelse än att titta hemma i soffan. Du får två timmar av egentid utan mobil och annan distraktion. Just den totala avkopplingen tror jag blir allt viktigare i det samhälle vi lever, säger hon.

Vilka av veckans filmer är du själv mest nyfiken på?

– Svårt. Men ska jag välja ut några få så tror jag det blir musikalproduktionen Greatest Days, den lågmälda Ekens rike som har ett fantastiskt foto och så den kritikerrosade finska filmen Höstlöv som faller.

Nahid Persson gästar

Utöver upplevelserna från vita duken så bjuder filmveckan i Skara en del kringaktiviteter. Utanför bion finns ett tält för häng, filmsnack, fika och soppservering. Dessutom gästas festivalen av filmregissören Nahid Persson. Hennes starka och uppmärksammade dokumentär Son of the Mullah visas under tisdagen.

Filmen handlar om den iranska journalisten Rohollah Zam som levde i exil i Frankrike och därifrån drev en regimkritisk tv-kanal. Trots att Zam hade konstant bevakning av fransk säkerhetspolis lyckades den iranska staten infiltrera hans verksamhet och i december 2020 kidnappades han och fördes till fängelse och tortyr i Iran, där han sedan avrättades.

Nahid Persson kommer till Skara för att presentera filmen och efter visningen ges möjlighet att samtala med henne och ställa frågor.

Den italienska historiska dramafilmen Caravaggios skugga har förhandspremiär under filmfestivalen. Foto: Luisa Carcavale
Den italienska historiska dramafilmen Caravaggios skugga har förhandspremiär under filmfestivalen. Foto: Luisa Carcavale Foto: luisa carcavale

Festivalfakta:

• Skara Filmfestival äger rum 23-29 november på Bio Grand.

• Festivalen är årligt återkommande och samarrangeras av biografen, föreningen Bio Kontrast och Svenska Bio.

• Alla filmerna under festivalveckan går att se till ett lägre pris än det ordinarie.

• Ett 30-tal volontärer hjälper till under filmveckan.

Hanna Sundblad

Artikeltaggar

Bio KontrastBiograferFestivalerFilmFilmerFilmfestivalerNahid PerssonSkaraSkara kommunSvenska Biografteatern

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.