Hoppa till huvudinnehållet

Så får du julens blommor att trivas

Publicerad:
Advent står för dörren och det doftar jul i Susanne Larssons butik Gröna Gåvan i Grästorp. För den som inte tål starka dofter finns alternativ, till exempel vit amaryllis gjord av siden.
Advent står för dörren och det doftar jul i Susanne Larssons butik Gröna Gåvan i Grästorp. För den som inte tål starka dofter finns alternativ, till exempel vit amaryllis gjord av siden. Foto: Margareta Andersson

Advent står för dörren och i butikerna börjar julstämningen så smått att infinna sig.

Så även i blomster- och inredningsbutiken Gröna Gåvan i Grästorp.

– Julblommor är fantastiska, de höjer myskänslan mycket, säger floristen och ägaren Susanne Larsson.

Susanne står och binder rosbuketter till stämningsfull musik som strömmar ut i lokalen. Det doftar friskt av blommor och grönt bland hyllorna, där växter samsas med vaser, krukor och annat som hör inredning till.

Butiken Gröna Gåvan är med sina snart 20 år på nacken väl förankrad på orten och Susanne upplever att människor trots svårare tider ändå vill pynta till det lite extra hemma.

– Folk unnar sig något till helgen, om inte stora svulstiga buketter så någon liten blomma ändå. Jag strävar efter att ha något för alla, i olika prisklasser, säger Susanne, som lovat bjuda på tips och råd kring hur våra mest älskade julväxter ska tas omhand för att trivas.

Vi slår oss ner i butikens inbjudande soffa, placerad längs ena väggen och inramad av gröna växter – som ett litet rum i rummet.

  • Julstjärnan bör placeras på ett dragfritt ställe.
    Julstjärnan bör placeras på ett dragfritt ställe. Foto: Margareta Andersson
  • Inte äkta, men naturtrogen, vit julstjärna.
    Inte äkta, men naturtrogen, vit julstjärna. Foto: Margareta Andersson
  • Den köldtåliga julrosen passar i ett arrangemang utomhus.
    Den köldtåliga julrosen passar i ett arrangemang utomhus. Foto: Margareta Andersson

Rött och grönt

Med sin mångåriga erfarenhet i branschen har Susanne Larsson sett jultrender komma och gå – och komma tillbaka.

– Det har varit mycket grönt och vitt ett tag, men nu kommer det mer mustigt rött och grönt igen. Det ska se varmt och hemtrevligt ut.

Där passar den traditionella julstjärnan väl in med sina röda och gröna blad, även om den genom åren fått sällskap av flera sorter i många olika nyanser. Den tål inte kyla och behöver fjäskas lite med för att må bra.

– Vid minusgrader ska den in så fort som möjligt, men inte packas upp utan stå och acklimatisera sig ett tag innan den ställs på en dragfri plats, råder Susanne och avslöjar ett knep att ta till före vattning.

– Det är inte alltid det känns på ytan om blomman är törstig. Det bästa är att lyfta upp den ur krukan. Känns den lätt så behöver den vatten, och då helst rumstempererat.

Azalea

En annan favorit i juletid är azalean, som har sitt ursprung i Sydostasien. Även den vill ha en del omsorg för att frodas.

– Azalean vill stå ljust och helst inte över element, hellre på ett bord intill. Den ska egentligen inte torka ut helt och det bästa är att dränka hela krukan i vatten tills det slutar bubbla, så att den blir genomvåt, tipsar Susanne.

  • Knoppar av amaryllis som förväntas slå ut sina klockor när det närmar sig jul.
    Knoppar av amaryllis som förväntas slå ut sina klockor när det närmar sig jul. Foto: Margareta Andersson
  • Hyacintens doft associeras ofta med advent och jul.
    Hyacintens doft associeras ofta med advent och jul. Foto: Margareta Andersson

Amaryllis och hyacint

Amaryllisen är med sina stora klockor en av julens ståtligaste blommor och finns i många olika färger. Den är även populär som snittblomma, som också kan hängas upp och ned som prydnad i ett fönster, då den egna ihåliga stjälken fungerar som vas.

– Den är inte så ömtålig men om den står varmt behöver den mer vatten, annars bör den vattnas sparsamt för att inte dra iväg på höjden.

En annan lökväxt som funnits med oss länge är hyacinten, vars doft ofta associeras med advent och jul. Den kan planteras i kruka, men klarar sig utmärkt utan jord i en vas med vatten.

– Ska den stå i vatten ska jorden sköljas bort helt från rötterna och det är bara rötterna som ska vara i vattnet, inte löken, påpekar Susanne, som samtidigt vill ge dem som inte tål blommor som doftar starkt ett alternativ.

– Om lite doft går bra så är det den vita hyacinten man ska välja. Sedan finns den helt doftfria vita orkidén också, berättar hon, och nämner även naturtrogna blommor i siden som ett alternativ för den känslige, eller för den som helt enkelt inte vill ha blommor som behöver pysslas om.

Julros

För ett vackert arrangemang vid entrén eller på uteplatsen passar den köldtåliga julrosen med sina gräddvita blommor utmärkt.

– Den är alltid trendig. Det är en perenn uteväxt men klarar sig även inne om den står svalt. Den ska inte torka ut helt och kan planteras ut så fort tjälen gått ur marken.

Att matcha sina växter med rätt kruka kan vara en konst i sig. Enligt Susanne går säsongens krukor mest i jordnära färger, samtidigt som det vita finns med hela året. Trenden att återbruka märks även i denna bransch.

– Man kanske inte byter ut rubbet i sina fönster utan väljer en enda lite mer arbetad kruka som sticker ut, för att få en ny känsla i hemmet. Många vill ha det personligt i fönstren – inget är fel, det kan vara lite hipp som happ, säger hon och ler.

  • Välkomnande dörrkransar pryder trappan framför entrén till blomster- och inredningsbutiken Gröna Gåvan i Grästorp.
    Välkomnande dörrkransar pryder trappan framför entrén till blomster- och inredningsbutiken Gröna Gåvan i Grästorp. Foto: Margareta Andersson
  • Susanne Larssons butik Gröna Gåvan i Grästorp firar 20-årsjubileum nästa år.
    Susanne Larssons butik Gröna Gåvan i Grästorp firar 20-årsjubileum nästa år. Foto: Margareta Andersson

Dörrkrans

Ett första tecken på att julen nalkas är ändå den välkomnande kransen många hänger upp på sin dörr lagom till advent. En enkelt skir eller en kraftigare variant är en smaksak.

– De tunna har kommit mer på senare tid men de tjocka och maffiga är alltid populära, ofta med ris av blandad sort, säger Susanne Larsson, vars trappa utanför butiken pryds av ett urval av den kraftigare sorten, dekorerade med kottar, mossa och olika kvistar.

– Pyntet har ändrat sig otroligt mycket genom åren. Från väldigt mycket bling bling till nästan enbart naturmaterial i dag. Många har en helt grön krans till att börja med för att sedan när julen närmar sig sätta i lite rött, till exempel äpplen.

  • Jordiga färger är populärt vid val av krukor.
    Jordiga färger är populärt vid val av krukor. Foto: Margareta Andersson
  • Växter, ljus och inredningsdetaljer samlat på en hylla.
    Växter, ljus och inredningsdetaljer samlat på en hylla. Foto: Margareta Andersson
  • Advent står för dörren i butiken Gröna Gåvan.
    Advent står för dörren i butiken Gröna Gåvan. Foto: Margareta Andersson
  • Blandat ris är populärt i julkransarna.
    Blandat ris är populärt i julkransarna. Foto: Margareta Andersson
  • En inbjudande soffa för trötta shoppingfötter.
    En inbjudande soffa för trötta shoppingfötter. Foto: Margareta Andersson

Artikeltaggar

AdventBlommorGrästorpHus och hemJulVäxter

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.