Hoppa till huvudinnehållet

Stora prisskillnader i skaraborgska badhus

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Badhusen i Skaraborg är i olika skick och har stor variation i pris. Billigast är Nybobadet i Tibro, dyrast är Vilanbadet i Skara. Bilden är tagen på Odenbadet i Falköping.
Badhusen i Skaraborg är i olika skick och har stor variation i pris. Billigast är Nybobadet i Tibro, dyrast är Vilanbadet i Skara. Bilden är tagen på Odenbadet i Falköping. Foto: Marita Wass

Att simma är ett bra sätt att röra på sig, för alla åldrar. Men skillnaderna i priserna till de kommunala simhallarna och badhusen är stora i Skaraborg. Skara är dyrast. Där kostar ett årskort för en vuxen 3 050 kronor. I Töreboda kostar samma kort 1 080 kronor.

Badhusen i Sverige har en lång historia, även om de ända fram till mitten av 1950-talet mer gav möjligheter att sköta sin hygien än som idag handla om friskvård, motion, lek och avkoppling.

När badrum blev standard i privatbostäder, byggdes många simhallar runt om i landet. Mariestad fick sitt badhus redan 1960, Falköping fick sitt 1967.

Idag finns det simhallar eller badhus i 12 av de 15 skaraborgska kommunerna. Gullspångsborna uppmanas att söka sig till grannkommunerna Kristinehamn, Mariestad och Töreboda. Hjoborna får nöja sig med Vättern och ett utomhusbad, Guldkroksbadet. Götenebornas vattenhål, Västerbybadet, stängde för gott sommaren 2021. Ett nytt badhus planeras, projektering ska ske under nästa år i och det nya badhuset beräknas stå klart i slutet av 2027. Ett nytt badhus ska byggas också i Lidköping, men där grunnar man fortfarande på placeringen.

Tibro billigast

Badhusens standard varierar – precis som priserna. Tibro kan locka med det absolut billigaste. På Nybobadet kostar ett besök 20 kronor, oavsett ålder. Bassängen har inte de vanliga 25 metrarna utan bassängen håller ett mått på 16 x 6 meter.

– Vi har öppet för allmänheten måndagar och onsdagar. Dessutom kan privatpersoner och föreningar kan hyra badet, säger fritidskonsulent Mårten Gustafsson och fortsätter:

– Vi har inte den största bassängen i Skaraborg, men vi upplever att folk är nöjda.

Kostnadsläget är ingen tillfällighet.

– Vi lägger oss vinn om att ha ett lågt pris eftersom vi vill att alla ska ha råd att gå och simma. Det är tuffa tider för många, framhåller Mårten Gustafsson.

Prisskillnaden på årskorten är stor. På Odenbadet i Falköping, renoverat i början av 2000-talet, kostar det 1 400 kronor för en vuxen. Billigast är årskorten för vuxna i Tidaholm och Töreboda – 1 080 kronor. Årskortet i Skara ligger på 3 050 kronor för en vuxen.

– Politikerna har gjort ett aktivt val för att alla ska ha möjlighet att gå och simma, säger Victor Lindberg, chef på Odenbadet och berättar att simskolan sommartid de senaste åren varit gratis.

Grästorpsborna simmar i fräscha lokaler, Lunnevibadet i Grästorp är relativt nyrenoverat.

– Renoveringen var klar 2019, säger Murshed Sulaiman, simlärare och berättar att det idag finns en motionsbassäng, en mindre barnbassäng, en rutschbana och en bubbelpool i lokalerna. Just nu renoveras bastuavdelningarna och framöver planeras även för babysim.

Ett besök på Lunnevibadet kostar 55 kronor för en vuxen, årskortet kostar 1 900 kronor.

Gym och spa ingår

Skaraborna får betala mest för ett simpass. På Vilanbadet, som stod färdigt 2004, kostar entrébiljett för en vuxen 95 kronor, 76 kronor för en ungdom och 40 kronor för barn.

– Vi hade samma prissättning som andra kommuner för många år sedan, men då blev vi stämda av ett gym här i Skara eftersom vi som kommun inte får konkurrera med andra privata verksamheter.

Utgången av det blev att entrépriserna kom att omfatta både gym- och spaverksamhet. Gymdelen och spaverksamheten, bland annat bastu Aufguss på tisdagar och fredagar, ingår i priset.

Fritidschefen i Skara, Camilla Helander, påpekar att det finns billigare alternativ för familjer, genom familjebiljetterna som kostar 680 kronor för tio gånger.

– Med det kan en av föräldrarna och barnen bada samtidigt som den andre föräldern tränar på gymmet.

Prisskillnad simskola

Simskoleverksamheten i Skara kostar 970 kronor för tio tillfällen. I Tibro ligger det på 350 kronor, i Falköping 450 kronor.

Varför priset på simskoleundervisningen i Skara är så högt har Camilla Helander inga svar. Men hon konstaterar att det aldrig är några problem att fylla platserna.

I flera kommuner väntar en höjning av avgifterna efter årsskiftet. Någon sådan är dock inte aktuell i Skara.

Artikeltaggar

BadanläggningarEssunga kommunFalköpingGullspångs kommunGymHjo kommun (org)Karlsborgs kommunLidköpings kommunLunnevibadetMariestadMotion och hälsaSkara kommunSkövde kommunTibro kommunTöreboda kommun (org)Vara kommunVästerbybadet

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.