Hoppa till huvudinnehållet

Elbussar i Skaraborg från 2025

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Alla bussar i stadstrafiken i Falköping blir elektriferade år 2025. Foto: Västtrafik
Alla bussar i stadstrafiken i Falköping blir elektriferade år 2025. Foto: Västtrafik Foto: Fotograf Thomas Harrysson AB

Stadstrafiken i Skövde, Lidköping, Falköping, och Mariestad blir helt elektrifierad från och med 2025. Det står klart sedan Västtrafik avslutat en ny upphandling som omfattar både stads- och landsbygdstrafik i Skaraborg.

Det är två nya avtal som upphandlats för busstrafiken i Skaraborg. Trafiken börjar köra i juni 2025 och avtalen sträcker sig över tio år. De båda avtalen har tilldelats Nobina Sverige AB.

I stadstrafiken i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad kommer trafiken att köras med elbussar. Totalt blir det 55 nya elbussar. Övriga bussar kommer att drivas på biodiesel. Avtalen omfattar totalt 204 nya bussar.

– Med helt elektrifierad trafik i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad blir vår trafik nu ännu mer hållbar. Samtidigt moderniserar vi övriga trafiken i det här området med nästan 150 nya bussar, Anne Garcia Solving, affärsutvecklare inom buss på Västtrafik, i ett pressmeddelande.

I Skövde byggs dessutom en depå för de nya elbussarna gemensamt av Västtrafik och Skövde kommun. Depån kommer att utrustas med solceller som har möjlighet att lagra elektricitet för att hjälpa till att ladda de nya elbussarna.

Dessa linjer elektrifieras:

•Skövde: 1, 2, 4, 5, 6, 8, 11, 14

•Lidköping: 1, 2, 3, 4, 9

•Falköping: 1, 2 och 3

•Mariestad: 1 och 2

Artikeltaggar

AvtalBusstrafikFalköpingMariestadNobinaSkövdeStadstrafikTrafikVästtrafik

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.