Hoppa till huvudinnehållet

Caroline har fått sitt gårdsbageri att blomma: ”Svag för bullar”

Publicerad:
Reporter Maria Lund
Maria Lund
redaktion@skaraborgsbygden.se
Caroline Karlsson driver Lilla gårdsbageriet i Rånna. Det har krävts mycket tålamod, sena nätter och en hel del jäklar anamma.
Caroline Karlsson driver Lilla gårdsbageriet i Rånna. Det har krävts mycket tålamod, sena nätter och en hel del jäklar anamma. Foto: Maria Lund

Med ledord som småskaligt och hantverksmässigt – kryddat med en hel del jäklar anamma – har Caroline Karlsson fått sitt lilla gårdsbageri i Rånna att blomstra. Själv är hon svag för en riktigt bra bulle.

Ett eget gårdsbageri, det låter som en rar idyll. Men resan hit har krävt mycket tålamod, sena nätter – och en hel del jäklar anamma. Den varma, välkomnande doften av nybakt bröd virvlar ut i trädgården i samma stund som Caroline Karlsson gläntar på dörren.

– Jag vill leverera bra produkter som jag kan känna mig stolt över. Det får aldrig bli så stort att man måste ha stora maskiner där brödet spottas ut på löpande band.

Det är morgon i Rånna, strax utanför Skövde. Vi är bara en knapp mil från stadskärnan, men här känns det långt från larmande stadsgator och bullrigt brus utan slut. På en plåtvagn i köket ligger redan flera nygräddade, ljuvliga surdegsbröd med gyllene skorpa. En bagare kan inte dega, brukar det heta. Och nog stämmer det in på Caroline Karlsson – hon har varit igång i många timmar. Det brummar dovt och konstant. På köksbänken går degblandaren för fullt. Den mustiga, kladdiga degen kommer snart att bli ett smakrikt, danskt rågbröd.

– Det är väl någon slags kreativitet som ska ut. Jag gillar att jobba med händerna, men är inget bra på att rita. Men baka, det kan jag!

Caroline Karlsson ställer in nybakt bröd, bullar, kakor och kola i den lilla gotteboden, invid tomten. Leriga hjulspår vid vägkanten avslöjar att den är välbesökt.
Caroline Karlsson ställer in nybakt bröd, bullar, kakor och kola i den lilla gotteboden, invid tomten. Leriga hjulspår vid vägkanten avslöjar att den är välbesökt. Foto: Maria Lund

Vi har just slagit oss ned i familjens vardagsrum. Utanför fönstren håller skog och ängar på att förbereda sig för vintervila. Men just idag flödar ljuset, trots att det är november. Det här är en av få stunder under morgonen som Caroline Karlsson faktiskt har suttit ned. Hon kilar ut i köket för en snabb översyn, så att alla moment är under kontroll. Redan som barn fann hon sin plats bland vispskålar, degar och slickepottar.

– Jag har alltid varit med mamma och bakat. För det första gillar jag att äta, säger Caroline Karlsson och brister ut i ett bubblande skratt. Mamma sa att jag åt mjöl och allt möjligt.

Ville bli bagare

Hon har till och med fått berättat för sig att hon då, som liten flicka, sa att hon ville bli bagare. Men det kom annat emellan. Efter gymnasiet jobbade hon som personlig assistent.

– Jag hjälpte andra hela tiden, men efter ett tag började jag känna att: ”Fasiken, nu vill jag göra något för mig själv.”

För sju år sedan gjorde Caroline slag i saken. Under ett år studerade hon bageri och konditori vid Kanalskolans vuxenutbildning i Töreboda. Så småningom fick hon jobb som bagare på restaurang Sällskapet i Skövde.

Caroline Karlsson har blivit surdegsfrälst. Surdeg kräver både tålamod och kunskap, men nu har hon knäckt koden.
Caroline Karlsson har blivit surdegsfrälst. Surdeg kräver både tålamod och kunskap, men nu har hon knäckt koden. Foto: Maria Lund

Men så kom pandemin, en turbulent tid som tvingade många näringsidkare – inte minst i restaurangbranschen – att säga upp sin personal. Caroline Karlsson fick gå, med löftet om att få komma tillbaka när pandemin var över. Efter att Caroline och sambon Anton Nord hade fått sitt andra barn, började hon att tillverka chokladpraliner under föräldraledigheten. Succén var omedelbar. Paret deltog på sin första marknad på Karlsfors gård i Lerdala i augusti 2022.

– Vi fick en chock! Det var så roligt. Vid lunch kom jag på att jag inte hade tittat upp en enda gång. Jag hade plockat praliner hela tiden, säger hon och dyker ned med näsan mot bordet för att visa.

Sedan dess har hon skrotat det ursprungliga bolagsnamnet Praline by Caroline. När chokladsortimentet utökades med bullar, bröd, kakor och andra bakverk passade det helt enkelt inte längre. Nu heter företaget Lilla gårdsbageriet. Ledorden är småskaligt, hantverksmässigt och, i den mån det går, även närproducerat och ekologiskt.

– Mitt bröd innehåller mjöl, salt, vatten, kanske valnötter eller frön. Jag förstår att många bagerier har det tufft och behöver ta genvägar. Men det är inte min väg att gå. Vissa ingredienser i köpebröd kan man ju inte ens uttala.

Välbesökt

I höstas öppnade Lilla gårdsbageriet en gottebod, alldeles invid tomten. Leriga hjulspår vid vägkanten avslöjar att den är välbesökt. Caroline plockar med sig saffranssnittar, vaniljkola, kanelbullar och surdegsbröd med härligt knaprig skorpa och traskar ut till den lilla boden.

– Ett tag funderade jag på att ha ett ställe i stan. Men jag vill locka ut folk till landsbygden istället. Jag sitter hellre på mormors trädgårdskafé i en berså och fikar, än hos en kedja i stan. Det är mycket charmigare.

 • I det lilla bor den stora njutningen. Höst och vinter är chokladpralinernas högtid.
  I det lilla bor den stora njutningen. Höst och vinter är chokladpralinernas högtid. Foto: Maria Lund
 • En bagare kan inte dega, brukar det heta. Caroline Karlsson har varit igång i många timmar, och snart ska nästa plåt med bullar skjutsas in i ugnen.
  En bagare kan inte dega, brukar det heta. Caroline Karlsson har varit igång i många timmar, och snart ska nästa plåt med bullar skjutsas in i ugnen. Foto: Maria Lund
 • Caroline Karlsson är svag för en riktigt bra bulle. Den ska vara lite smörig, lite kladdig och absolut inte torr. Foto: Caroline Karlsson
  Caroline Karlsson är svag för en riktigt bra bulle. Den ska vara lite smörig, lite kladdig och absolut inte torr. Foto: Caroline Karlsson
 • När ljuset träffar pralinskalets glänsande yta blänker den till som en stjärnklar natthimmel. Mintfondant, ganache och skal av mjölkchoklad. Foto: Caroline Karlsson
  När ljuset träffar pralinskalets glänsande yta blänker den till som en stjärnklar natthimmel. Mintfondant, ganache och skal av mjölkchoklad. Foto: Caroline Karlsson
 • Pralintillverkning kräver både tid och tålamod. Alla moment kan ta flera dagar. Men visst blir resultatet vackert. Foto: Caroline Karlsson
  Pralintillverkning kräver både tid och tålamod. Alla moment kan ta flera dagar. Men visst blir resultatet vackert. Foto: Caroline Karlsson
 • Caroline Karlsson.
  Caroline Karlsson. Foto: Maria Lund

Hon bakar också på beställning, har inget fast sortiment men bakar det mesta. Nu väntar årets mest hektiska tid för en bagare och pralinör. Caroline Karlsson är tillbaka på Sällskapet på halvtid, men beskriver det som att hon dessutom jobbar 150 procent i det egna företaget.

– Det är så himla kul. Jag vill hinna med alla idéer jag har. Tiden räcker inte alltid till och då händer det att jag måste baka på nätterna. Då blir inte mamma så rolig.

Caroline Karlsson bakar hemma i familjens privata kök, som är livsmedelsgodkänt. Hennes lilla chokladstudio, i husets gamla pannrum, är inte stor – men fyller sin funktion. På dörren hänger en kalender med anteckningar om vinterns inplanerade julmarknader.

Sambon är också involverad i gårdsbageriet.

– Jag bakar och han smakar, brukar jag säga, tillstår hon och skrattar hjärtligt. Nejdå, han sköter det administrativa, den tråkiga biten. Men jag tänkte att han kan göra kakdegar inför julmarknader. Det är mycket som ska klaffa, så två händer till är jättebra.

När jag frågar vad Caroline Karlsson själv helst väljer när det är fikadags behöver hon ingen lång betänketid.

– Jag är svag för en riktigt bra bulle. Den ska vara lite smörig, lite kladdig. En kardemummabulle tror jag att det blir, eller en med vaniljkräm. Det är sådana bullar jag själv strävar efter att göra. Skövde behöver bra bröd.

Artikeltaggar

BagerierJulmarknaderKanalskolanKarlsforsKonditorierLerdalaMat och dryckSkövde

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.