Hoppa till huvudinnehållet

Bokrecension: Västgötaord i Gråbo

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Veckans bokrecension.
Veckans bokrecension.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Alltsedan Sven Hof i Skara skrev sin bok om den västgötska dialekten, så har ämnet ett flertal gånger gjort att nya språklistor har utkommit. Så även i södra Västergötland, närmare bestämt från gården Aggetorp i Stora Lundby socken, Gråbo, som ligger i Lerums kommun.

Det är Marianne Josephsson som är aktiv i Stora Lundby hembygdsförening, som på ålderns höst tecknat ner sina språkliga barndomsminnen. Hon konstaterar att hennes mormor talade en speciell och ålderdomlig dialekt, med rötter i fornsvenskan. Det s.k. Lundbymålet. Kanske var hon den sista som till vardags talade detta språk?

Resultatet har blivit en ordlista från A till Ö, många gånger med ordet insatt i en mening som gör det lättare att förstå.

Boken omfattar totalt 110 sidor och är utgiven med stöd av hembygdsföreningen.

Sven Hofs berömda dialektbok trycktes redan 1772, men ordens betydelse förklarades på latin! Dock har vår förening översatt den till begriplig svenska. En annan känd utgivare av en bok om västgötska språket är givetvis Sixten Västgöta-Bengtssons Gamla västgötaord - sällsamma tidsbilder.

Mariannes bok om sin mormors språk är att beteckna som en hedervärd kulturgärning.

Sven-Olof Ask

Artikeltaggar

GråboMarianne JosephssonSamhälleSpråkStora Lundby distriktSven HofVästra Götalands länÅlderdom