Hoppa till huvudinnehållet

Grästorp – modellkommun för framtidens äldreomsorg

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Hans Ekensskär, socialchef i Grästorp, visar hur ett tryck på en fjärrkontroll hissar ner köksskåpets hylla, vilket gör att brukaren inte behöver klättra upp på en stol.
Hans Ekensskär, socialchef i Grästorp, visar hur ett tryck på en fjärrkontroll hissar ner köksskåpets hylla, vilket gör att brukaren inte behöver klättra upp på en stol. Foto: Marita Wass

Om sju år beräknas antalet 80-åringar ha ökat med 50 procent i Grästorps kommun.

Det är en situation som kräver nya tankar och arbetssätt. Förebyggande insatser, digital teknik och anpassade lokaler är nyckelorden.

Allt fler äldre, allt färre i arbetsför ålder

Antalet personer som är äldre än 80 år ökar med nästan 50 procent fram till 2031. Under samma period ökar personer i arbetsför ålder med fyra procent. I sex av tio kommuner ökar behoven av välfärd samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder minskar.

Det konstaterade Sveriges kommuner och landsting, SKR, när de i augusti presenterade sin personalprognos.

För att klara den kluriga ekvationen – med den service som äldreomsorgen i dag erbjuder – måste antalet anställda öka med 30 procent, omkring 410 000 personer.

Enligt samma beräkningar minskar antalet barn och unga under 15 år, vilket i sin tur innebär att behoven av personal inom förskola och grundskola minskar.

Men oavsett behövs ett kraftigt tillskott av personal.

Morgondagens äldreomsorg befaras resultera i en huggsexa om utbildad personal. Digitala lösningar ses som en nödvändighet för att omvårdnaden ska fungera.

– Personalen ska finnas där den behövs bäst, säger Hans Ekensskär, socialchef i Grästorp.

– Samtidigt handlar det om att lägga till pigga år för de äldre, påpekar Maria Toll, seniorsamordnare och kommunalråd på halvtid.

Grästorp har fått en bra start i arbetet. Under 2020 till 2022 var kommunen en av Sveriges kommuner och regioner, SKR:s modellkommuner vad gäller omsorgens digitalisering. År som gett mycket ny kunskap och nya insikter om vad den nya tekniken kan bidra med.

Hans Ekenskär och Maria Toll poängterar att det också handlar om att locka till sig duktig personal.

– Grästorps kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare. Därför har vi satsat på bemötandet, mot varandra precis som mellan brukare och personal.

Hur känns det att leva med artros i knät och se sämre på grund av starr? Linda Björk, enhetschef, visar äldredräkten som ger personalen insikter i de vanligaste begränsningar som hög ålder för med sig.
Hur känns det att leva med artros i knät och se sämre på grund av starr? Linda Björk, enhetschef, visar äldredräkten som ger personalen insikter i de vanligaste begränsningar som hög ålder för med sig. Foto: Marita Wass

Personalen utbildas

Ett konkret resultat efter åren som modellkommun är Lära mera-rummet som finns i Kommunens hus källare. Där utbildas personalen i den nya tekniken.

Här finns microvågsugnen som är lätt att hantera för den som är rullstolsburen eftersom den sitter i knähöjd. Andrea exempel är köksskåpen vars hyllor går att sänka med ett enkelt tryck på en fjärrkontroll precis som toalettstolen med rengöringsfunktion som innebär att den äldre eller funktionshindrade själv kan sköta sin intimhygien. Rullgardiner som styrs med hjälp av en fjärrkontroll, en roterande säng som gör det lätt för den som är stel att själv resa sig och garderober där det går att hissa ner klädstången är andra exempel. Smarta lösningar som leder till självständighet – och minskade belastningsskador för personalen.

Mycket av det som visas är för dyrt att använda i verksamheten, men det visar trots allt på möjligheterna. Grästorp har kunnat köpa in materialet tack vare statsbidrag. En del av utrustningen, exempelvis har köpts in till verksamheten.

Det finns också billigare alternativ. Ett exempel på det är fåtöljen från en välkänd småländsk möbeltillverkare som med ett enkelt handtag ger lite extra stöd när den som sitter i fåtöljen vill resa sig.

För att personalen ska få en insikt i vad det innebär att ha exempelvis ont av artros finns en äldredräkt som ser ut som ett vanligt knäskydd men som har stålpiggar vända in mot knäskålen. Där finns glasögon där den som bär dem får en starrpatients synfält.

– Det är bra att få en förståelse av smärtan som många av brukarna har, förklarar Linda Björk, enhetschef.

Grundtanken med rummet är att personalen ska få lära sig den nya tekniken.

– Många har en inbyggd rädsla för tekniken. Därför anordnar vi en kläm- och kännmässa även för äldre. Här kan de känna och prova, förklarar Maria Toll.

När kroppen är stel och tung kan det vara svårt att ta sig ur sängen. Linda Björk visar hur en roterande säng gör det lätt för den med nedsatt fysisk rörlighet att lätt kliva ur sängen
När kroppen är stel och tung kan det vara svårt att ta sig ur sängen. Linda Björk visar hur en roterande säng gör det lätt för den med nedsatt fysisk rörlighet att lätt kliva ur sängen Foto: Marita Wass

Samtal och gemenskap

I Grästorp, som på många andra platser, bor äldre kvar i villorna där de bott i större delen av sina liv.

– Det behövs fler trygghetslägenheter, i anslutning till Kommunens hus. Det skulle också få igång ett generationsskifte så att yngre barnfamiljer kan flytta in, konstaterar Maria Toll.

Närheten till Kommunens hus ses som viktig, eftersom kommunens Seniorcenter finns där.

– Seniorcenter är det förebyggande navet för äldre som bor kvar i hemmet, redogör Hans Ekensskär.

Verksamheten startade 2019 och blev snabbt en populär samlingspunkt. Men då kom pandemin och dess restriktioner.

I dag är verksamheten igång sedan länge och erbjuder ett brett utbud med träningsgrupper, vandringar, matlagningskurser och våffelkafé. Volontärverksamheter där seniorer får meningsfulla uppgifter i form av uppgifter inom verksamheten är också igång.

Ett av rummen bredvid samlingsrummet är vikt för samtal. En gång kan det handla om sorg efter en livskamrat, en annan om oönskad ensamhet.

– Det kan även handla om ekonomi, exempelvis om pengarna inte räcker till, säger Maria Toll och förklarar att i de fallen finns ett samarbete med Svenska kyrkan.

Ett kort stycke bort i Kommunens hus finns öppna förskolan som vänder sig till de allra yngsta. Emellanåt bjuder förskolan in Grästorps äldre till träffar över generationsgränserna.

Hans Ekensskär visar den toalettstolen där den funktionshindrade själv kan sköta sin intimhygien.
Hans Ekensskär visar den toalettstolen där den funktionshindrade själv kan sköta sin intimhygien. Foto: Marita Wass

VR-teknik och bemötande

Den digitala tekniken underlättar för den äldre att hålla kontakt med eventuella barnbarn, oavsett om de befinner sig i grannsocknen eller på andra sidan världen. Med hjälp av VR-glasögon kan pensionären få återse bygden där han eller hon växte upp. Med hjälp av en påminnande träningsapp i mobiltelefonen är det lättare att komma ihåg att röra på sig.

Just träning är viktigt. I Kommunens hus finns ett välbesökt gym.

– Den äldsta besökaren där är 94 år, berättar Maria Toll.

Hälsoborgen, det lokala gymmet, anordnar regelbunden seniorträning. I Grästorp finns Senior sport school där äldre kan prova på olika sporter.

Att träna, efter de egna förutsättningarna, är viktigt upp i åldrarna.

Robothusdjur är ett alternativ för den som inte längre har möjlighet att sköta om ett levande. Linda Björk och Maria Toll visar med en robothund.
Robothusdjur är ett alternativ för den som inte längre har möjlighet att sköta om ett levande. Linda Björk och Maria Toll visar med en robothund. Foto: Marita Wass

Lärande utflykt

I de skaraborgska kommunerna får ett seniorkort där de kan åka kollektivtrafik från det år de fyller 75 år (65 år i Falköping och Lidköping). Ett välkommet initiativ för många. Samtidigt kan det vara svårt att veta hur du ska göra, inte minst för dem som inte är vana bussresenärer. Många utnyttjar inte möjligheten till gratis kollektivtrafik. Grästorp vet man på råd.

– Vi tar med dem med seniorkort på en busstur, visar hur de blippar kortet och hjälper dem som har en smartphone att ladda ner trafikappen. Det brukar bli en rolig, lärande utflykt, berättar Maria Toll.

Svenska folket blir allt äldre samtidigt som antalet i yrkesverksam ålder minskar. SKR:s grafik visar förändringarna mellan 2021 och 2031.
Svenska folket blir allt äldre samtidigt som antalet i yrkesverksam ålder minskar. SKR:s grafik visar förändringarna mellan 2021 och 2031. Foto: Skaraborgsbygden

Lästips

Vetenskap blir goda råd

Titel: 70 är det nya 50

Författare: Ingmar Skoog

Förlag: Polaris fakta

I dag är den enomsnittlige 70-åringen lika pigg som en 50-åring var för några generationer sedan. Det konstaterar Ingmar Skoog som vet vad han talar om, han är professor i psykiatri vid Göteborgs universitet och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa.

Boken bygger på den världsunika H70-studien som leds av just Ingmar Skoog och som är en av de bredaste äldrestudier som gjorts.

Boken bjuder även på råd på hur du håller kropp och hjärna i trim för ett åldrande på bästa sätt.

Ingmar Skoog delar med sig av sitt gedigna kunnande om åldrande i boken 70 är det nya 50.

Artikeltaggar

GrästorpVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.