Hoppa till huvudinnehållet

Nio decennier med smakrika drycker

Publicerad:
Margareta Andersson
margareta.andersson@skaraborgsbygden.se
Charlott Berglund tog över Te- och kaffehandeln Record i Skövde 1996. Till höger expediten Jeanette Gradh Karlsson som varit med henne från början.
Charlott Berglund tog över Te- och kaffehandeln Record i Skövde 1996. Till höger expediten Jeanette Gradh Karlsson som varit med henne från början. Foto: Margareta Andersson

På gågatan i Skövde finns ett eldorado för te- och kaffeälskare att botanisera i. Att ägaren Charlott Berglund dessutom behållit det mesta av den gamla inredningen från 1940-talet är en bonus.

Ett besök på Te- och kaffehandeln Record är en nostalgisk upplevelse. Den som stiger in möts inte bara av kaffedoft utan dras också många år tillbaka i tiden. I år firar verksamheten imponerande 90 år och mycket av inredningen i den lilla butiken finns kvar sedan den första ägaren Valfrid Gustafsson flyttade butiken hit på 1940-talet.

Bakom disken, där den gamla vågen tronar, har de stora kaffebehållarna för bönor bevarats. Bredvid står två kvarnar från 1950-talet. Ovanför hyllorna med rader av teburkar hänger en charmig reklamskylt från samma tid.

Charlott har bevarat mycket av inredningen från 1940-talet, som den gamla vågen. Hyllorna bakom är fyllda med teer, det finns omkring 300 olika i sortimentet.
Charlott har bevarat mycket av inredningen från 1940-talet, som den gamla vågen. Hyllorna bakom är fyllda med teer, det finns omkring 300 olika i sortimentet. Foto: Margareta Andersson

”En dröm”

Butiken har genom åren haft endast tre ägare. 1996 tog Charlott Berglund över efter Karin Hjalmarsson.

– Det var en dröm att ha något eget och jag var som liten inne och handlade av Karin många gånger. För henne var det viktigt att behålla själen i butiken och det löftet gav jag, men hon sa också att jag skulle hitta min egen nisch. Det säger Charlott som har sällskap i butiken av expediten Jeanette Gradh Karlsson som funnits med henne från början.

Butiken har runt 70 olika kaffesorter. Däribland egna blandningar som till exempel Skövde special, mörkrostat kaffe med en touch av grape och gräddig smak, och Records egenblandning på bönor från bland annat Kenya, Colombia och Java. Det finns också smaksatta sorter, vissa blandade med kryddor efter säsong.

De stora kaffebehållarna har bevarats.
De stora kaffebehållarna har bevarats. Foto: Margareta Andersson

Bönorna kommer till rosteriet i Göteborg från omsorgsfullt valda länder.

– Vi är noga med rättvisa förhållanden när det gäller arbetskraft och vi värnar om naturen. Är det något som inte känns bra så väljer vi bort det.

Kaffebönorna mals på plats i butiken, enligt kundens önskemål.

– Kaffet ska vara färskt och det är olika malningar för olika bryggare, säger Charlott, och när hon visar hur det går till i en av de gamla kvarnarna som bevarats fylls butiken av en härlig kaffedoft.

Hon påpekar också att kaffet är en färskvara som ska förvaras mörkt och väl förslutet, och att det inte ska dröja för länge mellan inköp och bryggning.

– Kaffe ska användas inom ett par månader. Det är känsligt och kan härskna. Det ska bryggas med färskt vatten och bara det antal koppar man ska ha. Står kaffet och bränner så bildas garvsyra.

Bland butikens kaffesorter finns sådana som krävt mer omsorg och därmed ses som extra fina.

– Det finns små gårdar med mikroskördar och bönor som växer långsamt på hög höjd, vilket ger mycket smak, säger Charlott.

Tomtesnurr och rimfrost

På 1960-talet kom teerna in i sortimentet, i dag finns runt 300 sorter i butiken. Bland dessa finns flera egna blandningar och mer säsongsbetonade. Så här i juletid lockar teer med namn som tomtesnurr, rimfrost och röda mulen.

– Det är mycket efterfrågan som styr. Vi försöker tillgodose alla smaker, säger Charlott som själv besökt en teplantage på Sri Lanka.

– Det var väldigt inspirerande. Att se proceduren från plockning av blad till slutprodukt gav en helt annan känsla för te.

Även bland teer finns det pärlor för den som är ute efter det lilla extra. En så kallad first flush – den första plockningen – är eftertraktad och kan kosta flera hundra kronor kilot, berättar Charlott.

– Den är delikat i smaken och exklusiv eftersom det är små skördar som måste plockas snabbt, precis när tebladet vecklat ut sig. Det finns kunder som skriver upp sig på väntelistor för att vara säker på att få det.

Teet ska precis som kaffet helst förvaras mörkt i en tätslutande burk.

– Te behåller aromen upp till ett år, men bör för bäst smak användas inom en månad, förklarar Charlott.

Te- och kaffehandeln Record firar 90-årsjubileum och har under året bjudit in kunderna till olika evenemang.
Te- och kaffehandeln Record firar 90-årsjubileum och har under året bjudit in kunderna till olika evenemang. Foto: Margareta Andersson

Uteservering

Genom åren har butikens utbud breddats med bland annat praliner, choklad, lakrits och olika tillbehör som hör dryckerna till. På butikens övervåning finns en presentavdelning och en liten fikahörna med utsikt över den gammaldags lokalen.

– Under våren och sommaren har vi uteservering, säger Charlott Berglund, som nu när 90-årsfirandet snart är till ända, kan se tillbaka på ett år med många olika evenemang i butiken.

– Varje månad har vi haft någon happening, vilket har varit populärt. Just nu har det varit mycket julinspirerat, säger Charlott. Vi är förunnade att ha trogna stammisar samtidigt som det kommer nya som upptäcker oss och vi är tacksamma för alla som stöttar oss. Det är ett bevis på att vi gjort något bra och nu har vi fått ge ett litet tack tillbaka. Utan kunderna är vi ingenting.

 • Kaffet mals i de gamla kvarnarna.
  Kaffet mals i de gamla kvarnarna. Foto: Margareta Andersson
 • Ovanför dörren tronar kaffeburkar från 1950-talet.
  Ovanför dörren tronar kaffeburkar från 1950-talet. Foto: Margareta Andersson
 • Reklam från förr.
  Reklam från förr. Foto: Margareta Andersson
 • På butikens övervåning finns en presentavdelning med bland annat koppar i olika färger och mönster i sortimentet.
  På butikens övervåning finns en presentavdelning med bland annat koppar i olika färger och mönster i sortimentet. Foto: Margareta Andersson
 • Tekannor i olika modeller.
  Tekannor i olika modeller. Foto: Margareta Andersson
 • Adventskalender där kaffepåsar döljer sig under luckorna.
  Adventskalender där kaffepåsar döljer sig under luckorna. Foto: Margareta Andersson
 • Något sött till kaffet.
  Något sött till kaffet. Foto: Margareta Andersson
 • En anrik butik.
  En anrik butik. Foto: Margareta Andersson

Artikeltaggar

ButikerHandelInredningNöje/KulturSkövde

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.