Hoppa till huvudinnehållet

Perssons tid är nu

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Håkan K Persson. Foto: Lars Jakobsson
Håkan K Persson. Foto: Lars Jakobsson Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

I lördags vann han gulddivisionen med Four Guys Dream. Nu siktar Håkan K Persson från Skara mot vinnarcirkeln igen.

– Vi har sparat hästarna för att tävla i vinter och jag tycker att det ser spännande ut på lördag också, säger årstidsspecialisten.

Under december, januari och februari råder barfotaförbud på landets travbanor.

Det är också tiden då Håkan K Persson, som inledde sin karriär på Axevalla, skördar mest framgångar.

En titt i databasen Travfakta visar att stallets hästar vunnit 13 procent och varit på prispallen i 39 procent av sina starter under vintermånaderna sedan 2015.

Samma resultat för hösten är 9 i segerprocent och 27 i platsprocent.

En markant skillnad som inte kommer överraskande för huvudpersonen själv.

– Det är inte så konstigt. Jag vet att vi brukar ha bäst resultat på vintern så de senaste åren har börjat spara hästar för att ha igång dem över vintermånaderna, så det är en medveten strategi också.

Att stallets resultat är allra svagast den årstid vi nu lämnar har också sin förklaring.

– Vi brukar få in lite sjukdomar i stallet på hösten, så var det i år också. Den förste som blev sjuk var J.S.Camaro, när han stannade i ledningen på Axevalla näst senast (29 augusti) så berodde det på att han inte var frisk, förklarar Håkan K Persson som visade att stallformen är i annalkande när han satte dit Four Guys Dream i Meadow Prophets Minne på Jägersro i lördags.

– Det var jättekul. Nu ska vi försöka hålla honom i det här skicket över hela vintern. Vi siktar mot finalen på Solvalla på annandagen, men förmodligen blir det start på Åby om två veckor. Det beror på hur han tar det här loppet.

”Spänstigare än tidigare”

Just J.S.Camaro, som startar i V75-2, är anledningen till att Persson styr kosan mot Solvalla redan på lördag. Comebacken efter två månaders tävlingsuppehåll var nämligen glimrande när han blåste förbi konkurrenterna via 1.10 sista 800 meterna från fjärde par utvändigt.

– Hästen var verkligen bra, betydligt bättre än jag vågat hoppas. Men jag hade känt i träningen att något var på gång. Efter att hästen blev frisk så har han varit spänstigare än tidigare. Men med tanke på att han inte gått något snabbjobb på banan så förväntade jag mig att han skulle behöva loppet i kroppen och vara bättre nästa gång.

– Det hoppas jag fortfarande att han ska vara och det var därför jag valde att gå ut på V75 innan han går ur klassen.

Men barfotaförbud innebär att J.S.Camaro måste tävla med skor bak den här gången.

– Det är givetvis en nackdel, men jag tror en hel del på honom ändå. Jag har alltid hållit den här hästen högt och trott att han skulle ha mer pengar på sig vid det här laget. Nu verkar han på väg att släppa till och då tycker jag att han har klass att duga på V75. Han har bara gått ett lätt jobb efter den starten och kommer inte få något tuffare eftersom det blir så tätt. Jag räknar istället med att loppet ska föra honom framåt. Läget är bra och hästen är startsnabb så det är inte otänkbart att han kan köra om spets. Men det är ingen given taktik eftersom han går från alla positioner.

Ändrar du något förutom skorna?

– Nej. Hästen har tävlat med murphybländare på höger sida och helstängt med hål på vänster sida i sina två senaste starter och det har haft önskad effekt då han sprungit rakare i vagnen. Han hade tussarna kvar senast och normalt sett är det en bra växel på honom.

Vässade i måndagsjobbet

Vad gäller stallets andra häst Brady D.E. (V75-7) så har han också fått ett lopp i kroppen efter tävlingsuppehåll och spurtade då till tredjepriset från svårt läge.

– Han fick gå tre svängar i tredjespår och gjorde det bra med tanke på det. Det är en stor och tung häst som absolut behövde loppet och kommer att gå framåt. Däremot kanske han behöver ett lopp till innan toppformen sitter där. Planen var inte att ta ut honom på V75 redan, men när jag bestämde mig för att åka med Camaro fick han följa med, säger Persson om den tyskfödde hingsten som kom till stallet för ett år sedan och övertygade i två raka segrar i vintras.

– Han gynnas av att tävla den här årstiden eftersom han alltid springer med skor. Uppehållet berodde på att han drabbades av borrelia vilket också var orsaken till att han var sämre i sista loppet i somras. Medicineringen tog bara fem dagar, men vi gav honom gott om tid att återhämta sig just med tanke på att han ska tävla under vintern. Jag har precis kört ett intervalljobb och hästen var smällfin.

Var det ett rutinjobb eller vässade du lite extra nu när det är V75?

– Det var faktiskt ett skarpare jobb än vanligt, för att försöka få upp formen lite ytterligare. Jag kan inte minnas att jag kört ett sådant med honom förut och förhoppningen är förstås att det ska ha positiv effekt.

Hur ser du på hans uppgift?

– Den är verkligen tuff, det är bra hästar emot. Å andra sidan har han fått ett bättre utgångsläge än på länge.

Innebär det att han kan köra om ledningen (där hästen är obesegrad i tre starter på svensk mark)?

– Jag tror inte att han är snabb nog att spetsa av egen kraft, men skulle han komma dit så ser jag gärna att han körs där.

Ändrar du något i utrustningen på honom?

– Ja, vi kommer att byta huvudlag. Han har tävlat med halvstängt norskt och visade senast att han fortfarande svarar fint på det. Men nu provar vi med ett trekvartstängt eller helstängt norskt för att försöka få ännu större effekt.

Väderleksrapporterna i början av veckan talar om många minusgrader på Solvalla under lördagen. Något som kan innebära att det krävs brodd i bakskorna.

– Även om Brady aldrig haft brodd så tror jag inte att han skulle har några större problem med det. Han tävlar redan med extra grepp i bakskorna. Däremot misstänker jag att J.D.Camaro skulle vara mer missgynnad.

Vilken häst tror du mest på?

– Det är J.S.Camaro, förutsatt att underlaget passar, säger Håkan K Persson.

Kanal 75

Artikeltaggar

Håkan PerssonJägersroMotion och hälsaSkaraSkorSolvallaV75Vinter

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.