Hoppa till huvudinnehållet

Sverigedemokraterna hotar rikets och svenskars säkerhet

Publicerad:
Reporter Leif Walterum
Leif Walterum
redaktion@skaraborgsbygden.se
Jimmie Åkesson, SD. Foto: Pelle T Nilsson/SPA
Jimmie Åkesson, SD. Foto: Pelle T Nilsson/SPA Foto: PELLE T NILSSON

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jimmy Åkessons tal vid Sverigedemokraternas landsdagar att stoppa nya moskéer och att det kan bli aktuellt att även riva moskéer saknar motstycke i svensk historia. Inte bara för att det strider mot svensk grundlag och religionsfrihet. Europa och världen befinner sig i den alvarligaste säkerhetspolitiska situationen sedan andra världskriget. Det minsta som behövs nu är mer bränsle på brasan som spär på konflikterna och ökar polariseringen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) stod sida vid sida med den dåvarande statsministern Magdalena Andersson (S) när Sverige lämnade in ansökan om medlemskap i Nato. Båda lyfte nödvändigheten av att Sverige snabbt skulle bli medlem av försvarsalliansen för att stärka Sveriges och Norra Europas säkerhet efter Rysslands invasion av Ukraina. Statsministern har gång efter annan lyft medlemskapet i Nato som den enskilt viktigaste frågan för Sverige.

Ett slutligt Turkiskt och Ungerskt godkännande av Sverige Natoansökan känns efter Sverigedemokraternas landsmöte som mer avlägset än på länge. Turkietexperten, den förre svenske ambassadören i Turkiet, Michael Sahlin har i intervjuer kallat Sverigedemokraternas uttalande som extremt olyckligt för Natoprocessen. Till detta ska läggas att det redan förhöjda terrorhotet i Sverige och säkerheten för vanliga svenskar i utlandet förbättras inte av uttalande som höjer tonläget och ökar motsättningarna och som basunerar ut en felaktig bild av Sverige.

Sverigedemokraternas agerande är inte statsmannamässigt för Sveriges näst största parti som i nästa val gör anspråk på att ingå i eller ännu hellre leda en regering. Å andra sidan överraskar inte Jimmy Åkessons tal för det följer ett mönster av uttalanden som ökar motsättningarna mellan människor och i den politiska debatten. Björn Söder riksdagsledamot för SD uttalade 2014 och på nytt 2018 att judar och samer inte är svenskar något han då fick hård kritik för.

Senaste veckorna har SD riksdagskollegan Josef Fransson från Skövde gjort liknande uttalande om judar. Detta i en tid när antisemitismen ökar snabbt i samhället. Sverigedemokraten tillika justitieutskottets ordförande Richard Jomshof sa i januari i år apropå koranbränningar, ”blir de upprörda, elda hundra till”.

Även om statsministern i ovanligt skarpa fördömanden tagit avstånd från SD-ledarens tal så kvarstår det faktum att Ulf Kristerssons regeringsunderlag sitter helt i händerna på Sverigedemokraterna. Centerledaren Muharrem Demirok har upprepade gånger ställt frågan till Ulf Kristersson, Ebba Busch och Johan Pehrson var gränsen går för Sverigedemokraternas agerande? Nu borde gränsen vara nådd konstaterade centerledaren i ett facebookinlägg på söndagen. Det måste bli ett slut på att Sverigedemokraterna med risk för Sveriges och svenskarnas säkerhet tillåts fortsätta spela rysk roulette.

Artikeltaggar

AntisemitismEtik och religionModeraternaMoskéerPolitikSäkerhet