Hoppa till huvudinnehållet

Vi står upp för den svenska modellen!

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
I Sverige ska svenska regler gälla, menar insändarskribenten.
I Sverige ska svenska regler gälla, menar insändarskribenten. Foto: Tempura

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Den i mångt och mycket unika och framgångsrika arbetsmarknad som vi har i Sverige bygger på att alla företag med anställda tecknar kollektivavtal med facket. Själva kärnan i denna svenska modell är arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer som förhandlar och kommer överens via avtal. Kollektivavtalet säkerställer arbetsvillkor, löner, tjänstepension, arbetsmarknadsförsäkringar med mera som gynnar löntagarna, men det säkerställer också fredsplikt - att facket inte strejkar under den tid som kollektivavtalet gäller, vilket gynnar företagen.

Nu ser vi en tydlig attack på vår svenska modell från företaget Tesla som för tillfället vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall. Viktigt att vara tydlig med att det inte bara handlar om villkoren för de anställda hos Tesla utan att det på sikt handlar om villkoren för alla löntagare i Sverige. Om inte Tesla skulle behöva teckna avtal med facket så är det väl självklart att inte heller andra arbetsgivare behöver göra det och i ett sådant läge faller hela vår svenska modell.

Det kommer då leda till otrygghet, sämre löner, anställningsvillkor och pensioner för anställda men också till en osäkrare arbetsmarknad för arbetsgivarna med större risk för fler strejker. I Sverige ska svenska regler gälla. Då gäller det även för internationella företag som vill verka i vårt land, även de måste teckna avtal med svenska fackliga organisationer, punkt.

Vi står bakom IF Metall i deras högst skäliga kamp för kollektivavtal och sjysta villkor, inte bara för de anställda på Tesla, utan för alla anställda i Sverige!

Kommunal- och oppositionsråd för Arbetarepartiet Socialdemokraterna i Skaraborg

Peter Andreasson, Essunga

Johanna Svensson, Falköping

Petter Johansson, Grästorp

Jenni Gustrand, Gullspång

Åsa Karlsson, Götene

Pierre Robert Rydén, Hjo

Jonas Davidsson, Karlsborg

Gustav Edvinsson, Lidköping

Janne Jansson, Mariestad

Per-Åke Pettersson, Skara

Johan Ask, Skövde

Jan Hanna, Tibro

Ingela Backman, Tidaholm

Karin Arvidsson, Töreboda

Fredrik Nelander, Vara

Artikeltaggar

ArbeteAvtalKollektivavtalLönerSocialdemokraternaStrejkerTesla