Hoppa till huvudinnehållet

Hur mycket kan du om mat i juletid?

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
På julbordet finns det mängder av rätter att välja mellan. I vårt quiz kan du testa dina kunskaper om mat i juletid
På julbordet finns det mängder av rätter att välja mellan. I vårt quiz kan du testa dina kunskaper om mat i juletid Foto: knape

Testa dina kunskaper i vårt quiz

1. När det kommer till populära rätter på julbordet, så är julskinkan en ohotad favorit. På andra plats hittar vi sedan en rätt som även dyker upp vid andra festliga tillfällen. Vad heter rätten?

1. Janssons frestelse

x. Sillsallad

2. Risgrynsgröt

2. Det är väl inte jättevanligt att julskinkan rymmer, men det var precis det som hände i julsången från 1988. Sången i sin tur framfördes av kockarna Werner och Werner – som spelades av?

1. Åke Cato och Sven Melander

x. Åke Cato och Gösta Engström

2. Gösta Engström och Sven Melander

3. Julmusten lanserades redan i början av 1900-talet som ett alkoholfritt alternativ till öl. All must tillverkas dock i grunden efter samma hemliga recept. Vad heter företaget som sitter på det här receptet?

1. Rudolfs

x. Ragnars

2. Roberts

4. Torkade fikon äts vanligtvis i samband med julen. Men det är också en frukt som historiskt haft ett brett användningsområde, inte minst på grund av sin höga och naturliga sockerhalt. Hur hög är sockerhalten?

1. Cirka 75 procent

x. Cirka 55 procent

2. Cirka 35 procent

5. Givetvis ska även tomten ha sitt i samband med julen. Och enligt traditionen handlar det då om en rejäl portion med gröt. Men vad är det som tomten gärna vill ha på sin gröt för att han ska bli riktigt nöjd?

1. Sylt

x. Smör

2. Sirap

6. Redan under medeltiden användes senap som en smaksättare och krydda i Norden. Men senapen ska ha hängt med mycket längre än så och lär ha sina rötter på en helt annan plats i världen, var?

1. Spanien

x. Japan

2. Indien

7. I julkalendern Sunes jul ska familjen Andersson bland annat äta julbord. Det är också här som pappa Rudolf förklarar för Sunes lillebror Håkan vad han ska äta. Håkan har emellertid en egen favorit, vilken?

1. Julskinka

x. Potatis

2. Rödkål

8. Troligtvis är det en dryck som har sitt ursprung i Tyskland. Receptet kan även variera en del men vad kallas drycken om du blandar porter, sockerdricka, öl, kardemumma och en skvätt madeira?

1. Svagdricka

x. Mumma

2. Glühwein

9. Rätten kan nog ses som en riktig vattendelare på vårt julbord. Fast det här är också en rätt som dyker upp i några av våra nordiska grannländer. På finska heter det lipeäkala, vad heter det på svenska?

1. Lutfisk

x. Fårfiol

2. Rödkål

10. Hemlagat godis är gott. Dessutom finns det mängder med recept på sådana godsaker. Vad kallas godiset när du blandar choklad med kokosfett och häller blandningen i aluminiumformar?

1. Knäck

x. Nougat

2. Ischoklad

Rätt rad: 1) 1. Janssons frestelse, 2) 1. Åke Cato och Sven Melander, 3) 2. Roberts, 4) x. Cirka 55 procent, 5) x. Smör, 6) 2. Indien, 7) x. Potatis, 8) x. Mumma, 9) 1. Lutfisk, 10) 2. Ischoklad.

Artikeltaggar

DryckerGodisGösta EngströmIndienJapanJulMat och dryckSven MelanderTysklandÅke CatoÖl

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.