Hoppa till huvudinnehållet

Ny kulturstrategi för Västra Götaland

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Västra Götalandsregionens kulturstrategi utgår från varje invånares rätt att delta i kulturlivet.
Västra Götalandsregionens kulturstrategi utgår från varje invånares rätt att delta i kulturlivet.

Ett fritt, rikt och starkt kulturliv i hela Västra Götaland. Det är riktningen som pekas ut i Västra Götalandsregionens kulturstrategi för 2024–2027. Strategin, som beslutades av regionfullmäktige den 28 november, utgår från varje invånares rätt att delta i kulturlivet.

– Kulturstrategin anger de bärande fundamenten för kulturpolitiken i vårt län. Ett sådant är att kulturen ska agera oberoende, vara en orädd röst och skapa på sina egna villkor. Den konstnärliga friheten, att politiker och tjänstepersoner har armlängds avstånd till innehållet, är ett absolut villkor, säger Alex Bergström, ordförande för Västra Götalandsregionens kulturnämnd, i ett pressmeddelande.

Viktigt fundament

Inom regionen samspelar hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, regional utveckling och kultur tillsammans under visionen ”Det goda livet”. Visionen slår fast att kulturen har betydelse för den enskildes livskvalitet och är viktig för regional utveckling och tillväxt.

– All den konst och kultur som skapas och arbetas fram av konstnärer, kulturarbetare, folkbildare och civila samhället är ett viktigt fundament för demokrati och utveckling. Konsten och kulturen speglar samhället och oss som människor, säger Katti Hoflin, kulturchef i Västra Götalandsregionen, och fortsätter:

– Därför är också uppslutningen bakom strategin viktig – vi gör det här tillsammans med hela kultursektorn, med länets 49 kommuner och med civilsamhället.

Fyra måldokument

Västra Götalands kulturstrategi och kulturplan är ett av Västra Götalandsregionens fyra måldokument. Tillsammans med regionfullmäktiges årliga budget styr strategin regionala satsningar inom kultur, demokratiutveckling och civilsamhällesfrågor 2024–2027. Kulturstrategin fungerar också som grunden för Västra Götalandsregionens förhandlingar om statliga medel via kultursamverkansmodellen.

Artikeltaggar

Alex BergströmKatarina HoflinKollektivtrafikKonstKulturNöje/KulturSjukvårdVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.