Hoppa till huvudinnehållet

Unga romer i fokus på Kulturlabbet

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
Helena Larsdotter, projektkoordinator vid Skövde kommun, leder projektet Ung och rom, som ska verka för romsk inkludering. I december händer det mycket – det blir både boksläpp och ungdomskonferens.
Helena Larsdotter, projektkoordinator vid Skövde kommun, leder projektet Ung och rom, som ska verka för romsk inkludering. I december händer det mycket – det blir både boksläpp och ungdomskonferens. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Med bara en månad kvar av projektet Ung och rom har Kulturlabbet i Skövde mycket att stå i. Helena Larsdotter, projektkoordinator vid Skövde kommun, berättar att både en ungdomskonferens och en barnbok riktade mot romer är att vänta i december.

Romernas nationaldag den 8 april blev startskottet för projektet Ung och rom i Skövde, som har målet att verka för romsk inkludering. Det är Länsstyrelsen Stockholm som har beviljat stöd till flera kommuner i Sverige för att jobba med frågan.

– Det var en utlysning från Länsstyrelsen, att särskilt trycka på inkludering för romer. Det är viktigt att ha olika typer av arbeten i gång som behandlar Sveriges minoritetsfolk, berättar Helena Larsdotter som leder projektet.

Ungdomskonferens

December är en fullspäckad månad.

– Denna fredag, den första december, kommer vi att finnas på Kulturhustorget där vi kommer att informera om ungdomskonferensen nästa helg och visa en utställning från föreningen GRIF från Gävle, en jättefin utställning som heter Bortom stereotyper.

Den 9 december går ungdomskonferensen för romer av stapeln i Trollhättan. Det är Skövde kommun och Trollhättan stad som arrangerar konferensen med stöd av MUCF, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Evenemanget riktar sig till unga romer mellan 15–25 år. Det finns ett maxtak på 30 deltagare och i nuläget är det 20 anmälda.

– Vi hoppas på att fler ska anmäla sig. Vi kommer att kunna hjälpa till med resan till Trollhättan, berättar Helena Larsdotter.

Lyfta romsk litteratur

Under december släpper även Kulturlabbet en barnbok inom projektet. Boken är skriven av Shakira Iseni och Lena Lillienberger och är illustrerad av ungdomar på Kulturlabbet. Den är även översatt till tre romska dialekter – kalderash, arli och kalé.

– Syftet är både att det är en fin historia men också att göra en liten insats för att lyfta litteratur på romani, som det inte finns jättemycket av. Vi har tre dialekter samlade i boken, det är inte så vanligt, berättar hon.

Boken kommer bland annat att finnas på stadsbiblioteket i Skövde och andra bibliotek runt om i Skaraborg.

”Svårt att nå ut”

Under projektets gång har Kulturlabbet arrangerat träff i Falköping och haft kontakt med unga romer i Skövde. I Skövde har det varit svårare att nå ut till målgruppen, berättar Helena Larsdotter.

– Det är en långsiktig process att försöka nå grupper och se vilka behov som finns. En del får barn tidigt och blir hemmavarande. En del är inte öppna med sin identitet, eftersom antiziganism har ökat.

Helena Larsdotter berättar att det fortfarande finns många fördomar om romer. När diskussioner om invandring och nationell tillhörighet skärps kan det även drabba romer, menar hon.

– Det finns ändå ett ifrågasättande av nationell tillhörighet och medborgarskap, det är därför ännu viktigare att jobba med dessa frågor.

Utsatt folkgrupp

Romer har under historiens gång stött på förtryck och diskriminering. Det kan påverka unga romer idag, menar Helena Larsdotter.

– De har varit väldigt utsatta sedan deras vandringar för 1 000 år sedan. Det var först på 1960-talet som de fick träda in i svenska skolan. Det finns också ärvda trauman, erfarenheter som får äldre romer att uppmana de yngre att inte uppge deras romsk härkomst, säger hon och fortsätter:

– Under Förintelsen dog många romer och de har varit utsatta för etnisk rensning i Sverige under 1600-talet. De har använts som slavarbetare i Europa och har inte fått existera. Har man ingen fast adress kan man inte ingå i det svenska skyddsnätet, man kan inte få hjälp som man som medborgare har rätt till.

Samtidigt är det många unga romer som känner sig stolta över sin bakgrund. Det visade en enkät som Kulturlabbet genomförde.

Artikeltaggar

KulturlabbetMinoriteterMUCFNöje/KulturRomerSkövdeSkövde kommunTrollhättan

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.