Hoppa till huvudinnehållet

Billingens långlopp blir en del av Ski Classics Challengers

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Billingens långlopp blir del av Ski Classics Challenger under vintern.
Billingens långlopp blir del av Ski Classics Challenger under vintern. Foto: Träningskonsulten

Ski Classics Pro Tour är den internationella långloppscupen i längdskidor som bland annat sänds i Sveriges Television. Utöver de för kommande säsong 15 Pro Tour-loppen i Ski Classics finns Ski Classics Challengers-serien, där ett antal övriga lopp också får vara en del av Ski Classics-familjen. Dit sällar sig nu Billingens långlopp.

Billingens långlopp blir ett av sju challenger-lopp i Sverige i vinter och det sydligaste av dem. Syftet med challenger-loppen är att främja långloppsskidåkning världen över. Förutom detta ingår Billingens långlopp även i den svenska långloppscupen och är ett seedningslopp till Vasaloppet.

– Det är ett stort erkännande för Billingen Skövde att Billingens långlopp nu blir ett Ski Classics Challengers-lopp. Det är en kvalitetsstämpel som den högsta långloppsserien inom längdskidåkningen ger oss, på samma sätt som Vasaloppet ger oss stämpeln Vasaloppscenter, säger Magnus Ramsin, biträdande tävlingsledare på arrangerande Billingens Skidallians, i ett pressmeddelande.

De skidåkare som deltar i Ski Classics kan även tävla i Challenger-lopp för att samla poäng. Resultatet påverkar även rankingen som avgör startpositionerna vid Pro Tour-loppen. Rankingen är dessutom öppen för alla skidåkare på alla nivåer inklusive motionsskidåkare.

– Redan nu har flera av de främsta teamen hört av sig och är intresserade av att komma och tävla i Billingens långlopp den 3 februari i det 42 km långa loppet. Vi hoppas verkligen att det går i lås, säger Patrik Johansson på Träningskonsulten som också är projektledare för Billingens långlopp.

Att vara en del av Challengers-serien ger Billingens långlopp tillgång till Ski Classics marknadsföringskanaler. Information, nyheter och även livestreamar och höjdpunkter från loppet kommer att publiceras i Ski Classics kanaler.

– Challenger-utmärkelsen ger Billingens långlopp och Billingen Skövde goda möjligheter till ökad synlighet, både i Sverige och internationellt. Att fler får upp ögonen för vilken fantastisk anläggning vi har i södra Sverige är viktigt i utvecklingsarbetet kring Billingen Skövde, säger Lotta Stigsdotter, destinationsutvecklare på Next Skövde.

Här är de svenska långloppen som ingår i Ski Classic Challengers

Craft Ski Marathon, Orsa Grönklitt, 14 januari

Onepartnergroup Ski Marathon, Östersund, 29 januari

Billingens Långlopp, Skövde, 3 februari

Wadköpingsloppet, Örebro, 4 februari

Bessemerloppet, Högbo Bruk, 18 februari

Tjejvasan, Oxberg-Mora, 24 februari

Lofsdalen Epic, Lofsdalen, 23 mars

I Ski Classics Pro Tour ingår i Sverige

Grönklitt Classic, Orsa Grönklitt, 17 februari

Grönklitt ITT, Orsa Grönklitt, 18 februari

Vasaloppet, Sälen-Mora, 3 mars

Artikeltaggar

BillingenBillingens SkidalliansNext SkövdePatrik JohanssonSki ClassicsSkidorSkidåkningSkövdeTjejvasanVasaloppet

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.