Hoppa till huvudinnehållet

Mindre arealer av höstsådda spannmål och oljeväxter

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Arealen av höstsådda spannmål och oljeväxter är 13 procent mindre än 2022.
Arealen av höstsådda spannmål och oljeväxter är 13 procent mindre än 2022.

Årets höstsådd av spannmål och oljeväxter uppgår till 571 100 hektar och är 13 procent mindre än 2022 och 7 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren.

Totalt i landet såddes 425 600 hektar höstvete, vilket är 8 procent mindre än förra hösten. På riksnivå är höstvetearealen 2 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren men 6 procent större än genomsnittet för de tio senast föregående åren. Stora höstsådda arealer är bra på flera olika sätt, inte minst för att de bidrar till att minska växtnäringsförlusterna från åkermarken.

Höstrågsarealen i nivå med fjolåret

Den höstsådda arealen av råg beräknas vara 29 800 hektar och är i nivå med förra höstens höstrågsarealer.

Höstkornsarealen beräknas vara 19 900 hektar, vilket är 3 procent mindre än i fjol och 8 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren. Den höstsådda arealen av rågvete beräknas till 22 700 hektar, vilket är 21 procent mindre än fjolårsarealen.

Höstrapsarealen minskar

Höstrapsarealen beräknas till 72 800 hektar vilket är 35 procent mindre än förra höstens stora areal och 30 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren. Höstrybsarealen beräknas till 300 hektar.

Den ekologiskt odlade arealen av höstsådda grödor beräknas till 38 200 hektar, och är därmed 30 procent mindre än förra höstens areal och 27 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren. Sådden av höstvete som odlas ekologiskt uppgår till 25 400 hektar, vilket är 29 procent mindre än i fjol och 23 procent mindre än genomsnittet för de fem senast föregående åren. I höstvetearealen ingår även 400 hektar ekologiskt odlad höstdinkel – speltvete.

Blöt väderlek orsak till mindre höstsådd

Många lantbrukare har uppgett att de hade planerat att så mycket större arealer med höstgrödor än vad de sedan kunde så, på grund av blöta marker efter höstens kraftiga nederbörd.

Uppgifterna i statistiken baseras på en urvalsundersökning där cirka 5 000 lantbrukare lämnat information till SCB om årets höstsådda arealer. Information om statistikens kvalitet, framställningssätt samt tabeller och diagram med mera finns på Jordbruksverkets och SCB:s webbplatser.

Artikeltaggar

EkologisktJordbruksverketMiljöNederbördSCBStatistikVäder

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.