Hoppa till huvudinnehållet

Skaraborg utsett till ett högriskområde för fågelinfluensa

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Jordbruksverket har för första gången utsett enskilda kommuner som högriskområde för fågelinfluensa.
Jordbruksverket har för första gången utsett enskilda kommuner som högriskområde för fågelinfluensa. Foto: Sonja Filitz

Skaraborg har av Jordbruksverket utsetts till ett högriskområde när det gäller spridning av fågelinfluensa. Där gäller särskilda regler för alla som håller fjäderfän och andra fåglar.

– Det är första gången man gör det på kommunnivå, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

Spridningen av fågelinfluensan ökar runt om i Europa och i veckan gick Jordbruksverket ut med att myndigheten identifierat flera högriskområden där det kan finnas en risk för smittspridning. Att vissa platser pekas ut av Jordbruksverket som extra känsliga kommer från tidigare uppgifter, där Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) bedömer att riskerna kan vara större.

– Det är första gången man gör detta på kommunnivå, tidigare har det varit på regional nivå, säger säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket.

I Skaraborg är det Essunga, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda och Vara.

– Det bygger på en riskvärdering från SVA och den baseras på historisk data, men även observationer som gjorts. Men bara för att en kommun inte ingår i ett högriskområde innebär inte det att man inte kan drabbas, fåglarna känner inte av kommungränserna, säger Kristina Fontel.

Jordbruksverket uppmanar alla som ägare att skydda sina fåglar från smittan, och ha goda smittskyddsrutiner. Det gäller alla gårdar med fjäderfän, men även hos hobbyhöns och andra fåglar i fångenskap.

Myndigheten betonar även att djurägarna har ett ansvar för att ta kontakt med veterinär vid symptom som kan tyda på fågelinfluensa, avvikelser i produktionen eller ökad dödlighet i produktionen. Fjäderfän som föds upp för att producera kött, ägg för konsumtion eller andra produkter som säljs vidare måste hållas inomhus. De ska vara skyddade mot kontakt med vilda fåglar.

Vilka symptom ska man leta efter?

– Plötslig död med hög dödlighet. Smittade fåglar rör sig konstigt, de kanske äter dåligt och får diarré. De är allmänt hängiga, säger Kristina Fontel.

Hur smittar det?

– Vilda fåglar kan bära på viruset och när de sedan flyger runt finns risken att de sprider det vidare. Oftast genom bajset. Därför är det viktigt att man skyddar sina tamfåglar mot vilda fåglar, de får inte ha kontakt. Men även vi människor kan sprida det vidare genom att vi trampar i bajset och sedan tar det vidare.

Vad händer om smittan tar sig in på en gård?

– Om proverna från SVA visar att det finns smitta måste man avliva de fåglar som inte självdött. Sedan väntar sanering av gården och det påverkar även gårdarna i närheten, när det till exempel gäller transporter. Så det gäller att vi gör vad vi kan för att hålla smittan borta.

Allmänna råd

• Förhindra kontakt med vilda fåglar och minimera risken för indirekt kontakt med vilda fåglar och deras fjädrar och avföring.

• Gör området på din anläggning oattraktivt för vilda fåglar till exempel genom att undvika foderspill, vattenansamlingar eller annat som kan locka vilda fåglar.

• Se över byggnader och utför nödvändigt underhåll så de är täta och har fungerande vattenavrinning.

• Säkerställ att ventilationsdon är fågelsäkrade och laga eventuella brister i fågelnät och huvar.

• Inrätta en hygiengräns där du byter kläder och skor samt tvättar händerna med tvål och vatten (använd gärna också handsprit) innan du går in i utrymmen där du håller fåglar.

• Se till att endast nödvändig personal har tillträde till djurutrymmena.

• Klipp ned gräs och håll rent runt byggnader och inhägnader.

• Kontrollera och bekämpa skadedjur regelbundet.

Artikeltaggar

Djur och naturFågelinfluensaFåglarGrästorpJordbruksverketMariestadSkaraborgSmittorStatens veterinärmedicinska anstaltVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.