Hoppa till huvudinnehållet

Ny forskning: Jaktturism kräver många avvägningar

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
I ett färskt forskningsprojekt pekas det på jaktturismens fördelar och utmaningar.
I ett färskt forskningsprojekt pekas det på jaktturismens fördelar och utmaningar.

Jaktturism kan skapa arbetstillfällen och bidra till att traditioner bevaras, men som företagare möter man också unika utmaningar, konstaterar forskarna i ett forskningsprojekt som finansierats av Naturvårdsverket.

– Jakt handlar traditionellt om viltförvaltning och rekreation. Den som verkar inom jaktturism ska också förhålla sig till markägare, lokala jaktlag och myndigheters regleringar. Det handlar om att balansera ekonomiska, moraliska och emotionella värden och det är inte helt ovanligt att de olika värdena står i konflikt med varandra, säger Carina Sjöholm, forskare vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med sin kollega Erika Andersson Cederholm har hon skrivit rapporten Jaktturism – avvägningar, utmaningar och möjligheter. Deras forskning bygger på intervjuer med jaktföretagare från olika delar av Sverige, om deras erfarenheter av att driva jaktföretag. Studien identifierar utmaningar, men kan också fungera som inspiration och uppmuntran till företagande inom jaktturism.

– I dag bor ganska många jägare i städerna, och de har därmed varken tillgång till jakt eller lokala nätverk. Det betyder att den inhemska marknaden för kommersiell jakt har vuxit de senaste åren, säger Carina Sjöholm.

Slutrapporten är en sammanfattning av vetenskapliga artiklar som publicerats inom ramen för forskningsprojektet.

Viltvårdsfonden

* Forskningsprojektet om jaktturism är ett av de viltforskningsprojekt som finansierats med medel ur Viltvårdsfonden.

* Naturvårdsverket finansierar forskning med medel ur Viltvårdsfonden till stöd för en hållbar förvaltning av vilt. Forskningen ska ha hög vetenskaplig kvalitet och relevans och den ska komma till praktisk användning i arbetet med vilt och jakt vid myndigheter och organisationer.

* Viltvårdsfondens medel byggs upp av den viltvårdsavgift som alla som jagar i Sverige ska betala.

Artikeltaggar

Djur och naturErika AnderssonForskningFöretagandeJaktLunds universitetNaturvårdsverketTeknik och vetenskapVilt

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.