Hoppa till huvudinnehållet

Inför V75: Hamres stjärna i favoritposition på Åby

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Stoletheshow och Björn Gopp vid en tidigare seger. Blir det en ny på lördag? Foto: Lars Jakobsson
Stoletheshow och Björn Gopp vid en tidigare seger. Blir det en ny på lördag? Foto: Lars Jakobsson Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Stoletheshow tillhör europaeliten. Övriga är inte där ännu. Elvafaldige miljonären Stoletheshow blir stor favorit i Legolas Minne på Åby på lördag och Frode Hamre är nöjd med allt utom läget bakom bilen.

– Kihlström får köra till lite från start och lägga upp det som han vill, säger Hamre.

Åttaårige Stoletheshow har slutat i de slagnas fält vid de senaste besöken i Sverige.

I oktober blev det en fjärdeplats i Elite Circuit-finalen på Solvalla för de tolv hästarna som hade samlat poäng i Europas största lopp under året.

I juli satt hästen fast i Hugo Åbergs Memorial med krafter kvar.

I maj tog sig Stoletheshow till elitloppsfinal.

Lördagens gulddivision Legolas Minne på Åby (V75-3) går över medeldistans och norske tränaren Frode Hamre får finna sig i att han häst blir storfavorit trots ett marigt läge bakom bilen.

– Det var ju lite tråkigt med det spåret men inget att göra åt. Han har fått två snälla lopp av mig hemma i Norge efter fjärdeplatsen på Solvalla i höstas och vunnit som storfavorit från ledningen. Hästen kommet med väldigt bra form, säger Hamre.

Hamre tycker att Stoletheshow höjer sig över mängden tillsammans med Håkan K Persson-tränade 10 Four Guys Dream.

Halmstadhästen är ny i guld med sina snart tre miljoner kronor på kontot. Stoletheshow har dansat med eliten i flera år.

– Min häst är nog så bra som han kan vara tror jag. Hälsomässigt är han riktigt i ordning och han har ju haft bra form länge nu. Apropå läget så tar jag hellre ett åttonde än bakspår i varje fall. Örjan Kihlström får köra till lite från start och lägga upp det som han vill, säger den norske championtränaren.

Rekord satt i elitloppsfinalen

Stoletheshow har haft ett riktigt bra år med segern i Finlandia-Ajo i maj som topp. Magnus A Djuse körde den gången och vann det finska miljonloppet från positionen utvändigt om ledaren.

I Elitloppet tog sig åttaåringen till final där körande Dexter Dunn hade just ett åttondespår med hästen och styrde ner i tredjepar invändigt och tog vad som gick i den blodiga konkurrensen.

Hästens rekord 1.09,5 sattes i finalen i Elitloppet

– Han har haft en bra säsong och vann ju Finlandia-Ajo och satte ett nytt rekord i elitloppsfinalen (1.09,5). Senast på Solvalla mötte han Europas bästa hästar. Att vara fyra i europaeliten är inte dåligt, kommenterar Hamre.

Inga problem med vinterföre

Åttaåringen har fått underhålla formen högsta klassen i Norge under november. Två raka segrar har det blivit från ledningen efter säkerhetsstarter av tränare Hamre.

Tisdagen 28 november klev Stoletheshow undan till en överlägsen seger i ett snöigt Oslo.

– Han vann med skor och broddar så det är inget problem om det blir vinter på Åby. Såna underlag går han fint på. Hästen kommer att göra ett bra lopp men hur det bli kört är svårt att säga, säger tränaren.

Legolas Minne har körts sedan 2015 och lockar med ett förstapris på 200 000 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

Artikeltaggar

Dexter DunnFinlandiaFrode HamreIshockeyNiklas PerssonNorgeRekordSkorSolvallaSportV75ÅbyÖrjan Kihlström

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.