Hoppa till huvudinnehållet

Julstämning i granens barnkammare

Publicerad:
Margareta Andersson
margareta.andersson@skaraborgsbygden.se
Piotr Tomkow driver Baljereds julgranar utanför Stora Levene, där han odlar såväl rödgran som ädelgran.
Piotr Tomkow driver Baljereds julgranar utanför Stora Levene, där han odlar såväl rödgran som ädelgran. Foto: Margareta Andersson

Doftande klassisk rödgran eller sagolik ädelgran? Det lackar mot jul och det är hög tid att välja årets gran.

Det råder vykortslik julstämning hos Baljereds julgranar, beläget strax utanför Stora Levene. På fälten står rödgranar och ädelgranar inbäddade i snö, vissa vuxna nog att bli julgranar medan andra står på tillväxt.

– Rödgran och blågran ska växa sex till åtta år innan den är klar, kungsgran behöver ett par år till på sig, säger Piotr Tomkow som driver rörelsen där kunderna kan välja att hugga en egen gran eller bekvämt peka ut en favorit för nedtagning.

Under åren det tar för plantorna att växa upp till träd i lagom julgransstorlek pysslar han om dem, bland annat genom att klippa dem för att få till rätt form.

– Kunderna har många varierande önskemål. En del vill ha en helt rund, andra som en triangel. Vissa vill ha grenar som hyllor eller mer kompakta granar.

Nyss nedtagna rödgranar redo att sprida julstämning i någons hem.
Nyss nedtagna rödgranar redo att sprida julstämning i någons hem. Foto: Margareta Andersson

Barnens favorit

Valet står också mellan en doftande rödgran eller en ädlare variant, som blågran eller kungsgran.

– Kungsgranen håller betydligt längre på grund av att den är kraftigare och inte barrar lika fort som rödgranen. De mjuka barren gör den också lätt att jobba med, så den brukar vara barnens favorit, säger Piotr Tomkow och pekar på odlingarna av kungsgranar en bit bort.

– De är inhägnade för att vilda djur också gillar de mjuka fina barren, konstaterar han krasst.

Blågranen har även den kraftigare grenar, men desto vassare barr.

– Den passar bäst utomhus, säger Piotr, och påpekar att den klassiska rödgranen ändå fortfarande står sig stark i konkurrensen med de ädlare träden.

– Det finns inget som slår doften av en rödgran, men det går att lägga kvistar av rödgran under en ädelgran så får man både ock, tipsar han.

Blågranen har kraftiga grenar och vassa barr.
Blågranen har kraftiga grenar och vassa barr. Foto: Margareta Andersson

In i värmen

När kunder ber om råd om hur julgranen ska skötas för att trivas och må bra fram till tjugondag Knut ger Piotr bland annat rådet att slussa in den i värmen.

– Det är inte så ofta det är riktig vinter vid jul. Nu är granarna genomfrusna och för att undvika en chock så är det bäst att låta den tina sakta i en hink med vatten i ett lite kallare rum innan den ska in. Som ett vinterförråd eller ett garage.

När granen efter några dagar är redo att placeras inomhus ska den inte heller står för varmt, menar han.

– Det är lagom med 20-21 grader i rummet och den ska inte stå för nära ett element eller en kamin. Det är även bra att undvika belysning med varma glödlampor, ledbelysning är bäst.

Rejäl fot

Granen behöver ha en rejäl fot som rymmer flera liter vatten, förklarar Piotr Tomkow vidare.

– Första dygnet dricker granen ett par liter vatten. Sedan ska den vattnas varje dag och gärna sprayas med vatten runt om, säger han och rekommenderar kunden att redan hos säljaren be om ett snitt under stammen så den får större yta att dra in vatten på.

Det florerar många tips och råd för att behålla granen grann och undvika att den barrar. Enligt Piotr kan lite växtnäring i julgransfotens vatten möjligtvis göra nytta.

– Jag har hört att en del lägger socker eller salt, och till och med mynt i vattnet. Det kostar väl inget att prova, men alla barrar till slut ändå.

Granar i vinterskrud.
Granar i vinterskrud. Foto: Margareta Andersson

Julgranen

Julgranen kom till Sverige under 1600-talet, i samband med de svenska erövringskrigen i Tyskland. Först användes den i adelsfamiljer, under 1700-talet dök den upp utomhus utanför mer välbeställda bönders hem. Först under senare delen av 1800-talet blev den bredare spridd i befolkningen, både på grund av urbanisering men senare på grund av ett relativt ökat välstånd. Granens stora genombrott är dock under efterkrigstiden.

Källa: Nordiska museet

Artikeltaggar

AdventHus och hemJulMiljöNöje/KulturStora LeveneVara

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.