Hoppa till huvudinnehållet

Mer jul

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
Foto: Maya23K

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Snart är det jul! Första advent har redan dragit förbi, nu är det tre kvar. Julen är den absolut mysigaste högtiden på året, full av saker som desperat behövs i en mörk årstid: god mat, vänner och familj, varma raggsockor och drösvis med chokladdoppade praliner och knallgula bullar. Därför är det inte så konstigt att en del vill förstärka julkänslan till max – men finns det någon gräns?

Tanken har långsamt väckts hos mig de senaste veckorna när jag har scrollat på sociala medier. Där spelas jullåtar från topp tio listan, folk filmar sina sprakande brasor med böcker uppslagna i knät, och ger presenter till sina partners varje dag som en julkalender. Det är mysigt, men ibland också överdådigt. Behöver man verkligen tre sorters muggar med tomte-, snö- och pepparkaksmotiv? Behöver man byta ut hela sin servis mot ett vintrigare och rödare porslin för att använda under en månad av årets alla tolv?

Det är såklart inget fel med att vilja dyka ner med huvudet före i den härliga känslan som julen frambringar för många, men ibland kan jag tycka att konsumtionen står i fokus, inte den varma och trygga känslan av julen. Högtiden är redan kommersialiserad och flera klappar under granen är ett måste för många. Nu ska du även ha julvarianter av allt du äger: julmuggar, jultofflor, julsockor och jultröjor med renmotiv importerade direkt från det stora landet på andra sidan Atlanten.

Egentligen ska jag inte säga någonting. Jag blir svag i knäna av snygga muggar, jag älskar julstjärnor i fönstren och adventsljusstakar som lyser upp i mörkret. Pynt är ju en självklar del av högtiden. Även sådana där julkalendrar för vuxna, fyllda med smink eller hudvårdsprodukter, verkar som ett roligt sätt att uppmärksamma decemberdagarna. Själv skulle jag tycka om 24 olika sorters tesmaker, och kanske lika många böcker.

Ändå tycker jag att det känns tråkigt att prylarna får så stor betydelse. Jag kan tänka mig att det kan skapa en stress om vad man bör ha i sitt hem för att kunna njuta av december. Och har vi inte tillräckligt med stress och press under julmånaden som det är?

Artikeltaggar

AdventHögtiderJulJulkalenderMänskligt