Hoppa till huvudinnehållet

Polisen vill se fler volontärer

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Peter Karlsson och Åke Pihlblad hoppas att många söker sig till polisens volontärverksamhet som nu ska växa. De frivilliga krafterna är viktiga inslag när människor rör sig på gator och torg.
Peter Karlsson och Åke Pihlblad hoppas att många söker sig till polisens volontärverksamhet som nu ska växa. De frivilliga krafterna är viktiga inslag när människor rör sig på gator och torg. Foto: Marita Wass

De skaraborgska polisvolontärerna finns på plats på större evenemang, sprider lugn på nattbussar och hjälper till där de behövs.

Nu rekryteras fler frivilliga krafter.

Polisvolontärer har funnits relativt länge i Sverige. Till Skaraborg kom verksamheten 2014. Nu behövs fler frivilliga krafter i kommunerna mellan Vänern och Vättern.

– Polisvolontärerna engageras vid särskilda evenemang då det är bra att vara fler ögon på stan. Det handlar om att se och upptäcka brott och samtidigt vara allmänheten behjälplig, säger Åke Pihlblad som är volontärsamordnare i östra Skaraborg.

Kollegan Adam Johansson samordnar verksamheten i västra Skaraborg och Peter Karlsson är samordnare för hela Skaraborg.

Det finns gott om evenemang där volontärerna är välkomna.

– Det kan vara en cruising, matkalaset i Skövde eller en vanlig lönehelg då det är mycket människor i rörelse, förklarar Peter Karlsson.

Stor ökning av uppdrag

Efter pandemin har volontäruppdragen blivit allt fler.

– Det handlar om en ökning på 820 procent, konstaterar Åke Pihlblad.

Peter Karlsson har sammanställt siffrorna som visar att det hittills i år i Skaraborg har lagts ner 1 730 volontärtimmar och antalet utförda uppdrag är hittills 105 stycken.

Volontärerna med sina citrongula västar syns oftast till i de större kommunerna: Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

De frivilliga krafterna får inte tillgripa våld utan ska vara polisens öron och ögon och kan exempelvis tipsa tjänstgörande poliser om ett gräl som kan sluta med våldsamheter – innan det gör det.

– Det handlar helt enkelt om att förebygga brott, poängterar Peter Karlsson.

Samtidigt frigörs resurser. När en volontär tar hand om en överförfriskad ungdom under en stadsfest i väntan på föräldrarna kan poliserna ägna sig åt annat.

Rekryterar fler

I veckan genomförs rekryteringsträffar i Falköping, Mariestad, Skara och Vara. Där finns det inte så många frivilliga idag och förhoppningen är att antalet ska öka. Och även den som bor i en annan kommun kan skicka in sin ansökan innan den 31 december. De personliga egenskaperna är viktigare än bostadsorten.

Att volontärerna är av rätt virke är viktigt. Det görs en vandelsprövning, den som söker får inte tidigare ha gjort sig skyldig till ett grövre brott. Ansökan kompletteras med personliga intervjuer där sökandena med de rätta egenskaperna sållas ut. I mars och april väntar sedan utbildningarna.

Goda svenskakunskaper är en självklarhet, men andra etniska tillhörigheter ses som en tillgång. Den statliga värdegrundens sex principer – demokrati, legalitet, objektivitet, fri åsiktsbildning, respekt samt effektivitet och service – måste vara en självklarhet precis som förståelsen av vikten med sekretess.

Någon ersättning utgår inte. Det handlar om obetalt arbete som genomförs på fritiden, ofta sena kvällar och nätter.

Trots det är intresset och engagemanget stort.

– Det handlar om människor som är samhällsbyggare, som vill bidra till samhället, säger Peter Karlsson.

Erfarenheterna från tidigare år visar att många uppskattar det som kommer med uppdraget – allt från studiebesök, utbildningar till gemenskap.

Motarbetar äldrebedrägerier

De skaraborgska volontärerna har under året varit engagerade i ett projekt som syftar till att öka tryggheten bland äldre.

– Bedrägerierna som riktas mot de äldre är de som slår hårdast, konstaterar Peter Karlsson.

Det är svårt att förebygga, kreativiteten bland bedragarna är stor. Men det finns gemensamma nämnare hos dem. Om dem, och annat informerar polisvolontärerna när de besöker pensionärsföreningar och andra.

– Det handlar om att ge de äldre nycklar, berätta vad bedragarna brukar säga. Ofta handlar det om att äldre har svårt att lägga på luren när någon fortsätter prata, säger Åke Pihlblad och påpekar:

– Du behöver inte säga hejdå, det viktiga är att lägga på luren.

Trygghetsföreläsningarna ska fortsätta, de ska bli en permanent del av verksamheten.

Artikeltaggar

BedrägerierBrottBrott, lag och rättEvenemangFalköpingMariestadPeter KarlssonSkaraSkaraborgUtbildningVara

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.