Hoppa till huvudinnehållet

Efter PFAS-domen - Aktion Rädda Vättern: ”Det gynnar vår sak”

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Aktion Rädda Vättern ser med glädje på Högsta domstolens beslut i veckan. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten
Aktion Rädda Vättern ser med glädje på Högsta domstolens beslut i veckan. Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten Foto: Joel Thungren/Försvarsmakten

I veckan gav Högsta domstolen invånarna i Kallinge och Ronneby rätt, det är skadligt för kroppen att ha höga halter av PFAS-ämnen i kroppen. Ett besked som ger föreningen Aktion Rädda Vättern hopp.

– Det är en jätteviktig dom för oss, säger Elisabeth Lennartsson, ordförande i Aktion Rädda Vättern.

För tio år sedan stängdes Brantafors vattenverk i Kallinge efter att höga halter av giftiga PFAS-ämnen hittats i dricksvattnet. Detta kom från brandskum som använts vid brandövningar på Blekinge flygflottilj.

Föroreningarna i vattnet har lett till att boende i området har fått höga halter av PFAS i blodet.

– De boende har genom dricksvattnet drabbats av höga halter av PFAS i blodet, vilket medför en förhöjd risk för vissa negativa hälsoeffekter och sjukdomar, förklarar Jonas Malmberg, domare i Högsta domstolen. Domstolens bedömning är att de höga halter PFAS som de boende har i blodet innebär en så beaktansvärd fysisk försämring av deras kroppar att de drabbats av ett fysiskt defekttillstånd som i skadeståndsrättslig mening är en personskada, säger Jonas Malmberg, domare i HD, i ett pressmeddelande.

Nu väntar en ny process där det ska avgöras om invånarna har rätt till skadestånd. Högsta domstolen skriver att drygt ”150 boende i Ronneby, som genom dricksvattnet fått höga halter av PFAS i blodet, har drabbats av personskada i skadeståndsrättslig mening”.

Även i Karlsborg

I marken kring Karlsborgs flygfält har PFAS upptäckts, efter användning av brandskum. Försvarsmakten vill dränera marken och pumpa ut det förorenade vattnet ut i Vättern. Något som Elisabeth Lennartsson och Aktion Rädda Vättern anser vara fel. De kräver att man sanerar marken.

– Det måste vara bättre att försöka sanera på land istället för i vattnet, säger hon.

Elisabeth Lennartsson har noterat domen som föll i veckan.

– Den gynnar vår sak, domen är jätteviktig. Jag ogillar när oskyldiga människor blir sjuka och drabbas av sådana här saker. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, det viktigaste är att vi får borta detta från vår miljö. Värdena på vattnet i Vättern är nära gränsnivåerna och då måste man göra vad man kan för att det inte ska bli värre, säger hon.

Fakta: PFAS

PFAS står för per- och polyfluorerade alkylsubstanser och började framställas i större skala på 1950-talet. Det finns ungefär 10 000 olika PFAS-ämnen.

PFAS-molekylerna har särskilda ytegenskaper vilket utnyttjas bland annat för att göra hållbara bubblor i brandskum, bra glid i skidvalla och vattenavstötande impregnering för textilier, samt i matförpackningar och stekpannor.

I Sverige får vi i oss låga halter PFAS framför allt via maten, exempelvis via fisk från förorenade sjöar.

Genom användning av produkter eller varor som behandlats med PFAS kan ämnet även tas upp via huden.

Människor har också utsatts för högre halter i områden där dricksvattnet har förorenats med PFAS, till exempel från brandövningsplatser.

PFAS har flera negativa effekter på hälsan. Till exempel påverkas njurar, lever och kolesterolhalt. Det finns även studier som visar att PFAS hämmar kroppens immunförsvar, vilket ökar risken för infektioner och ger ett försämrat immunsvar på vaccinationer. Dessutom kopplas PFAS till ökad risk för vissa typer av cancer.

Tillsammans med bland annat Tyskland och Danmark har Sverige lagt ett förslag om ett totalförbud av PFAS inom EU. Förbudet ska gälla produktion, användning, försäljning och import av PFAS. Det kan vara på plats först 2026–2027.

Inom EU är det sedan 2008 förbjudet att använda ämnet PFOS och sedan 2020 är det förbjudet att använda PFOA.

Källor: Kemikalieinspektionen, Karolinska institutet, Arbets- och miljömedicin i Lund och Göteborg

Artikeltaggar

DomstolarFöroreningarFörsvarsmaktenInfektionerKallingeKarlsborgKarolinska institutetKemikalieinspektionenMiljöPersonskadorRonneby kommunVättern

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.