Hoppa till huvudinnehållet

Från nattklubbsdrottning och opinionsbildare till skaraborgsk hedersmedborgare

Publicerad:
Reporter Hanna Sundblad
Hanna Sundblad
redaktion@skaraborgsbygden.se
Läckö slott är en av Alexandra Charles favoritplatser i Skaraborg. Foto: Joakim Öhrn
Läckö slott är en av Alexandra Charles favoritplatser i Skaraborg. Foto: Joakim Öhrn

Hon är känd för att ha grundat två vitt skilda klubbar – mytomspunna nattklubben Alexandra´s och 1,6 miljonerklubben för kvinnors hälsa. Nyligen blev mångfasetterade Alexandra Charles von Hofsten dessutom skaraborgsk hedersmedborgare.

Det gamla slitna “många strängar på sin lyra” verkar verkligen stämma in på Alexandra Charles von Hofsten. Som ung började hon plugga engelska, spanska och litteraturhistoria med siktet inställt på att jobba som tolk för FN. Livet tog dock en tvär vändning och som 22-åring startade hon legendariska Alexandra´s i Stockholm och snart blev hon hela Sveriges nattklubbsdrottning. 20 år senare lämnade Alexandra nattklubbslivet och kom att ägna sin tid och kraft åt att förbättra kvinnors liv och hälsa som opinionsbildare, ett arbete hon som 77-åring fortfarande är helt besjälad av.

Alexandras oförtröttliga engagemang och driv, de bestående avtryck hon gjort och därtill hennes rötter i lilla Tidan har gjort att Skaraborgs akademi utsett henne till 2023 års hederskaraborgare. Den 16 november mottog hon priset på en högtidlig ceremoni på Högskolan i Skövde.

Hur känns det att vara hedersskaraborgare?

– Väldigt ärofyllt och roligt. Eftersom jag inte bodde så länge i Skaraborg så blev jag väldigt överraskad över utmärkelsen, men förstås oerhört glad över att min insats kvalificerar mig till detta.

Du har sysslat med väldigt skilda saker genom livet, men gjort stort avtryck i allt. Vad är du mest stolt över?

– Det är mitt 25 år långa arbete för kvinnors hälsa. Att lyfta dessa frågor är viktigt för hela samhället eftersom alla mammors, mormödrars, farmödrars och andra kvinnors hälsa och välmående påverkar inte bara dem utan också många runt omkring. Vi har stora problem idag med inte minst stress, psykisk ohälsa och dessutom en vård som är ojämlik. Och då handlar det inte bara om kön, utan även om faktorer som bostadsort, socioekonomi och ålder. Dessutom har den medicinska forskningen i mycket stor utsträckning fortfarande mannen som mall och utgångspunkt. Så kan vi inte ha det. Det finns alltså fortsatt mycket att göra.

Varifrån kommer ditt starka engagemang?

– Jag har ända sedan jag var ung haft en stark känsla för rättvisa och för allas rätt till samma möjligheter. Och det gäller allt - vård, lön, pension med mera. Det var frågor som jag kom i nära kontakt med i min roll som företagare. Mitt engagemang för kvinnohälsa började när min gamla mamma blev sjuk och jag upplevde att hon som kvinna och äldre inte fick den vård och omsorg som hon behövde och förtjänade.

Läckö slott är en av Alexandra Charles favoritplatser i Skaraborg. Foto: Joakim Öhrn
Läckö slott är en av Alexandra Charles favoritplatser i Skaraborg. Foto: Joakim Öhrn

Om du inte blivit nattklubbsdrottning vad hade du då sysslat med tror du?

– Jag hade egentligen inga planer eller drömmar om att starta nattklubb utan kom in på den banan via min dåvarande man. Från början ville jag bli tolk och jobba för FN. Jag ville helt enkelt vara med och förändra och förbättra världen.

Men det har du ju faktiskt också gjort i den roll du haft. På vilka sätt upplever du att din organisation gjort skillnad?

– Medvetenheten kring de här frågorna är mycket större idag än när vi började vårt arbete och det tror jag att vi bidragit till. Vi var till exempel med i bildandet av centrum för genusmedicinsk forskning på Karolinska Institutet för ett 20-tal år sedan. Vi var också med och lobbade för HPV-vaccinet och för mätningar och utredningar kring benskörhet som drabbar många kvinnor. Man kan väl säga att vi varit droppen som urholkat stenen och arbetet har sedan skapat ringar på vattnet. Idag finns systerföreningar till 1,6 & 2,6 miljonerklubben bland annat i Norge.

Sedan några år tillbaka har du ju mycket kraftigt nedsatt syn på grund av ögonsjukdomen glaukom, men du verkar ändå i princip oförminskat jobba vidare med dina uppdrag. Hur klarar du det?

– Mycket tack vare min make och mina medarbetare. Sedan finns det ju också bra hjälpmedel. Men det krävs förstås en järnvilja och det har jag. Det betyder inte att jag är opåverkad av det här, det är klart att jag dippar ibland och tänker på allt jag inte kan längre - läsa, cykla, köra bil...Men då försöker jag vända på det och glädjas åt det jag faktiskt kan – som att lyssna på musik och på radio. Det är enda vägen framåt.

Har din syn på livet förändrats i och med att din syn försämrats?

– Ja och nej. Det har gett mig större insikt i och förståelse för hur det är att vara funktionshindrad och beroende av andra. Men mina mål och ambitioner är samma som tidigare. Det är bara det att allt nu tar lite längre tid.

Finns det något mer du drömmer om att åstadkomma i livet?

– Jag hoppas att de stipendier som 1,6 & 2,6 miljonerklubben delar ut till unga kliniska forskare via 90-kontostiftelsen ”Kvinnor & hälsa” ska bli ännu mer uppmärksammade och kända, så att vi får in ännu mer medel för utdelning. Och så hoppas jag på ännu fler medlemmar till klubben förstås. Mera kunskap betyder ju bättre mående för fler.

Till sist – vad har Skaraborg betytt för dig?

– Det är en plats jag tänker på med värme och kärlek. Jag har under åren haft en del samarbeten med NBV och Ann-Louise Friberg med arrangemang på framför allt Läckö slott. Det är fina minnen. Dessutom har min man Bengt von Hofsten sina rötter på vackra Kinnekulle, så där är vi ibland. Och så har vi Varnhem med sin spännande historia. Skaraborg är helt enkelt en inspirerande bygd tycker jag.

Före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles von Hofsten, som kommer från Tidan, har utsetts till årets hedersskaraborgare av Skaraborgs akademi. Foto: Angelica Engström
Före detta nattklubbsdrottningen Alexandra Charles von Hofsten, som kommer från Tidan, har utsetts till årets hedersskaraborgare av Skaraborgs akademi. Foto: Angelica Engström

Fakta Alexandra Charles von Hofsten

Ålder: 77 år.

Bor: Stockholm.

Familj: Maken Bengt von Hofsten, bonusbarn, bonusbarnbarn samt sex syskon (av vilka Alexandra är äldst).

Gör: Ordförande och grundare av 1,6 & 2,6 miljonerklubben för kvinnors hälsa.

Bakgrund: Bodde sina första år i skaraborgska Tidan. Drev landets första moderna nattklubb Alexandra’s under åren 1968-1988 tillsammans med sin dåvarande man. Har från 1989 varit PR-konsult. Bildade 1998 organisationen 1,6 miljonerklubben och 2008 2,6 miljonerklubben för att lyfta kvinnors hälsofrågor. Utsågs till årets opinionsbildare i Sverige 2005.

Aktuell med: Nyligen utsedd till årets hedersskaraborgare av Skaraborgs akademi. Dessutom firar 1,6 & 2,6 miljonerklubben i år 25-årsjubileum.

Bästa egenskap: Empati och målmedvetenhet.

Sämsta egenskap: Otålighet.

Levnadsmotto: Att njuta av dagen, fast med hälsotänk.

Smultronställe i Skaraborg: Läckö slott.

Fem snabba:

Morgon eller kväll? Kan inte välja...

Vin eller vatten? Vatten.

Sommar eller vinter? Sommar.

Dusch eller bad? Dusch.

Högklackat eller sneakers? Sneakers - numera vill säga!

Artikeltaggar

FNLäcköNattklubbarNBVNöje/KulturSkaraborgSkaraborgs akademiVård

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.