Hoppa till huvudinnehållet

Så här tycker invånarna om Västra Götalandsregionen

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Nu har invånarna i Västra Götaland åter fått tycka till om sin region. Bland annat visade det sig att allt fler är nöjda med den medicinska kvaliteten.
Nu har invånarna i Västra Götaland åter fått tycka till om sin region. Bland annat visade det sig att allt fler är nöjda med den medicinska kvaliteten.

Varje år får 6 000 invånare i Västra Götaland en enkät om åsikter i olika samhällsfrågor och hur Västra Götalandsregionen uppfyller sina uppdrag.

Frågorna handlar om bland annat invånarnas välbefinnande och oro, men också om hur demokratin fungerar och hur man ser på samhällsutvecklingen inom områden som kultur och fritid, infrastruktur, miljö och hälsa och sjukvård och olika aktiviteter de ägnar sig åt. Sammanlagt besvaras totalt 16 sidor med frågor i undersökningen.

Några av frågorna

• Vad oroar invånarna? Överst på listan av 14 alternativ finns Organiserad brottslighet – 59 procent, Klimatförändringar – 51 procent, Miljöförstöring – 48 procent, Hög inflation – 39 procent och Ökad främlingsfientlighet – 36 procent.

• På den öppna frågan ”Vilken eller vilka frågor eller problem tycker du är viktigast i dag i Västra Götaland?” angav flest svarande Sjukvård – 52 procent, Skola/utbildning – 13 procent, Miljö/energi – 11 procent.

• På frågan ”Allmänt sett, vilken är din uppfattning om hälso- och sjukvården i Västra Götaland i följande avseenden? bedömdes Den medicinska kvaliteten och Personalens bemötande mycket positivt, vilket innebar en svag ökning från 2007 – medan bedömningen av tillgången till vård och organisationens effektivitet har dippat sedan 2020.

Unikt material

Bakom undersökningen hittar vi SOM-institutet – där SOM står för samhälle, opinion och medier. Det är också en undersökning som återkommer varje år.

– Det är ett unikt material vi har med frågebatterier där vi över tid kan analysera och följa trender för vad invånarna tycker i viktiga samhällsfrågor, säger professor Annika Bergström i ett pressmeddelande.

SOM-institutet har samverkat med regionen ända sedan den bildades 1998 och årets visionsrapport är den 14:e i ordningen.

Positiva slutord

Trots det bistra samhällsklimatet med exempelvis inflation, höjda räntor och gängvåld så visar rapportens slutord på att allt inte är nattsvart, utan att det finns en positiv syn på mycket:

”…demokratin anses fungera väl, hälsan är god och stabil, arbetsmarknaden uppvisar stabilitet, välbefinnandet är på det hela taget mycket gott, merparten av infrastrukturprojekt bedöms som positiva, och kulturkonsumtionen är på väg tillbaka.”

Artikeltaggar

InflationMiljöSjukvårdSOM-institutetVårdVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.