Hoppa till huvudinnehållet

Högre Pension!

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

IF Metall kräver högre pensioner.
IF Metall kräver högre pensioner. Foto: olaser

Vi kräver högre pensioner! För det behövs mer pengar in i pensionssystemet. Och då måste arbetsgivarna också bidra till att en större del av arbetsgivaravgiften går till att höja våra pensioner. Vi vill se ett tryggt pensionssystem där även den som inte kan arbeta till 65 års ålder kan få ut tillräckligt för att kunna leva ett gott liv. Sjukdom eller skada ska inte innebära sämre pension.

2023 startade IF Metall en pensionsutredning som delvis kommer att undersöka kvinnors pension inom industrin, vilket ger förbundet en helt ny möjlighet att arbeta med industrikvinnors pension.

Ett välkänt faktum är att kvinnor i allmänhet har en lägre pension i jämförelse med män. Detta beror på en rad olika faktorer, såsom att kvinnor som grupp har lägre lön, oftare arbetar deltid, tar ett större ansvar för föräldraledighet, vård av barn, vård av nära anhörig, etc.

Men hur ser det ut för industrins kvinnor? Vi bedömer att kvinnor inom IF Metall går i pension tidigare än män inom IF Metall. Skillnaden är cirka 0,6 år, vilket innebär att kvinnor går i pension i genomsnitt när de är 63,5 år.

Avdelningsstyrelsen IF Metall Östra Skaraborg.

Artikeltaggar

IF MetallPensionPrivatekonomiSkaraborg