Hoppa till huvudinnehållet

Lantbrukarnas idéer behövs – en halv miljard till innovationer i de gröna näringarna

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Fram till 2027 finns det över en halv miljard kronor att söka för innovationsprojekt inom bland annat jordbruk och trädgård.
Fram till 2027 finns det över en halv miljard kronor att söka för innovationsprojekt inom bland annat jordbruk och trädgård.

Kriser föder innovation – inte minst inom lantbruket. Men det kan vara svårt att ta dem vidare på egen hand. Därför finns fram till 2027 över en halv miljard kronor att söka för innovationsprojekt inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Jennie Cederholm Björklund är doktor i innovationsvetenskap och innovationscoach på Jordbruksverket. 2018 gjorde hon en forskningsstudie om hur lantbrukare arbetade med innovation och företagsledning under torkan. Och det visade sig att kriser föder idéer.

– De lantbrukare som varit med om kriser som torka, översvämning, brand och smittor, nyttjade dessa lärdomar. Många idéer om möjliga lösningar föddes, ofta ihop med grannar och andra som kunde hjälpa till att bygga, konstruera eller lösa problemen. Det är bland annat dessa idéer som behöver förverkligas, säger Jennie Cederholm Björklund, i ett pressmeddelande.

Stötta idéer

European Innovation Partnership, EIP, är ett program som EU-kommissionen har skapat för att gynna innovation inom områden som man anser är eftersatta. Syftet är att stötta primärproduktionen genom att till exempel få fram nya produkter, tjänster och metoder.

– Du som lantbrukare behöver inte administrera och driva projektet själv, utan kan bidra med din idé, dina erfarenheter och få betalt under tiden, säger Jennie Cederholm Björklund.

Gynnar samarbeten

En bärande tanke är att pengarna det ska gynna samarbeten och partnerskap mellan rådgivning, forskning och företagande inom primärproduktion. Företag, föreningar, kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer som har en idé kan söka stödet.

– Vi behöver ta tillvara aktuell erfarenhet och kunskap och jag hoppas att många tar chansen att bidra till utveckling av primärproduktionen, säger Jennie Cederholm Björklund.

Testa din idé

För den som vill testa sin idé, leta samarbetspartners och se om något liknande gjorts tidigare finns innovationssupporten. Supporten är en kostnadsfri tjänst som Landsbygdsnätverket erbjuder den som vill söka innovationsstödet. Syftet är att det ska komma in så bra ansökningar som möjligt. Det är viktigt att projektets syfte är att skapa nytta för företagare inom lantbruks, trädgårds- eller rennäring.

Fakta: programmet

Syftet med innovationsstödet är att stärka konkurrenskraften och hållbarheten inom jordbruk, trädgårdsnäring och rennäring. Stöd kan exempelvis ges till en ny produkt, en ny metod, en ny form av tjänst, en ny produktionsprocess, ett nytt sätt att nå marknaden eller ett nytt sätt att organisera arbete. 525 miljoner kronor har avsatts till satsningen inom strategiska planen för EU:s gemensamma jordbrukspolitik 2023-2027. Det är Jordbruksverket som administrerar och fattar beslut om stödet. Ansökningar kan göras löpande, men beslut fattas fyra eller fem gånger per år.

Artikeltaggar

BeslutEUEU-kommissionenInnovationJordbrukJordbruksverketLantbrukTeknik och vetenskapTrädgård

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.