Hoppa till huvudinnehållet

Nya arbetssätt för omsorgen i Götene

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Karl-Erik Löfgren har en robotbädd som hjälper honom att ta sig ur sängen på egen hand. Det spar på personalens ryggar och ger Karl-Erik en självständighet som han uppskattar.
Karl-Erik Löfgren har en robotbädd som hjälper honom att ta sig ur sängen på egen hand. Det spar på personalens ryggar och ger Karl-Erik en självständighet som han uppskattar. Foto: Marita Wass

Färre ska försörja fler. När svenska folket blir allt äldre ställs stora krav på kommunernas omsorgsverksamhet. Ett intensivt arbete med att hitta nya arbetssätt och ny teknik pågår. Götene ligger i framkant och förändringarna är vardag.

I höstas gick Götene kommun över till kall matleverans för dem som får mat genom hemtjänsten.

– Vi är en av de sista kommunerna som inför det, säger Stina Gustavsson, biträdande socialchef i Götene.

Förändringen, där de äldre får kall mat, förpackad i portionsförpackningar en gång i veckan i stället för daglig leverans av varm mat frigör resurser.

– Det ger också en ökad valfrihet. Du behöver inte äta när maten levereras utan värmer den i micron när du själv vill äta. Dessutom får du själv välja om du vill äta potatis, ris eller pasta när du lämnar din beställning.

De som behöver hjälp med maten, oavsett om det handlar om diskning eller uppvärmning, får det fortsättningsvis. Förändringen är ändå viktig, den är en del i ett förändrat arbetssätt för att möta utmaningarna.

– Färre ska försörja fler, inte bara inom omsorgen utan även i andra delar av samhället, påpekar Stina Gustavsson.

Undersköterskorna viktiga

Bytte uppgifter. I somras arbetade flera ur de kommunala förvaltningarna inom äldreomsorgen. Stina Gustavsson, biträdande socialchef var en av dem, precis som socialchefen Eva Thimfors och samhällsbyggnadschef Unnar Kristmannsson.
Bytte uppgifter. I somras arbetade flera ur de kommunala förvaltningarna inom äldreomsorgen. Stina Gustavsson, biträdande socialchef var en av dem, precis som socialchefen Eva Thimfors och samhällsbyggnadschef Unnar Kristmannsson. Foto: Marita Wass

Stina ser en framtid där undersköterskornas kompetens, utbildning inom vård och omsorg och många gånger med gedigen erfarenhet kommer att bli åtråvärda i framtiden. Hon är övertygad om att yrkesrollerna finodlas framöver.

– Det handlar om att använda den kompetens som undersköterskorna har på rätt sätt, säger hon och menar att det är viktigt att lyfta fram deras yrkeskompetens.

– Kanske är det så att inköp av mat och leverans av mat ska utföras av andra?

I Götene finns ingen kommunal gymnasieskola och på det fristående Olinsgymnasiet finns inget vård- och omsorgsprogram. Det betyder att Göteneungdomar som vill arbeta inom äldreomsorgen får läsa till undersköterska på annan ort.

Körkortet får de själva bekosta. Det är en dyr utgift för många. Om Stina fick bestämma skulle gratis eller subventionerat körkort vara ett naturligt inslag i utbildningen.

– Körkort är en förutsättning för undersköterskor som arbetar inom hemtjänsten, de måste helt enkelt kunna ta sig fram mellan de olika brukarna.

Redan idag är det tufft att hitta personal. Men Götene har, precis som många andra kommuner fått välkommet tillskott.

– En del av dem som kom hit som ensamkommande barn och ungdomar har utbildat sig till undersköterskor. De utgör ett gott tillskott som vi ska vara tacksamma för.

Ständig omvärldsbevakning

För Stina och andra som arbetar med administrationen bakom verksamheten är det viktigt att hålla sig på tå, ha koll på allt från aktuella statsbidrag till hur andra arbetar.

– Många Norrlandskommuner är föregångare. De har ofta långa avstånd mellan sina omsorgstagare.

Samtidigt är det viktigt att ha is i magen, att inte hoppa på alla nyheter. Vi måste göra nyttokalkyler, för att se om en investering verkligen ger önskad nytta.

Med hjälp av statsbidrag har Götene köpt in gungstolar som vaggar dementa till ro, robotbäddar som hjälper den som har svårt att röra sig att på egen hand kan ta sig ur sängen.

Det är exempel på resursbesparingar som samtidigt som den ger boende en känsla av självständighet.

Karl-Erik Löfgren är en av dem som har en robotbädd.

– Den är görbra. Dessutom sover jag jättegott i min, tycker han.

En viktig grundtanke är att omsorgstagarna ska göra det de själva klarar av.

– Viljan att klara sig själv är stark, påpekar Stina och påminner om att det finns många hjälpmedel som den enskilde och anhöriga kan skaffa, vid sidan av de behovsprövade. Det handlar om allt från inomhusrullatorer till fåtöljer som genom ett knapptryck är lättare än vanliga fåtöljer att resa sig ur.

Inspirerade av Kungsbacka kommun är det numera kultur- och fritidsförvaltningen i Götene som ansvarar för fritidsverksamheten för seniorer. Resultatet har blivit över förväntan.

Digitalisering underlättar

Robotkatter uppskattas av många, inte minst demenssjuka. Omsorgen i Götene kommun har ett välfärdsbibliotek där brukarna får låna djur. IT-personalen ser till att robotdjuren fungerar som de ska.
Robotkatter uppskattas av många, inte minst demenssjuka. Omsorgen i Götene kommun har ett välfärdsbibliotek där brukarna får låna djur. IT-personalen ser till att robotdjuren fungerar som de ska. Foto: Marita Wass

Nya digitala lösningar effektiviserar arbetet. Stina berättar att den som behöver hjälp att vända sig i sängen eller som ofta behöver byta inkontinensskydd nattetid idag får besök av nattpersonal på bestämda tider. Det är resurskrävande och stör nattron.

– Det är inte ovanligt att personalen åker flera mil till en omsorgstagare. När de väl är framme visar det sig att besöket varit onödigt.

Med teknikens hjälp kan besöken ske efter behov.

Med en tillsynskamera man titta till en person på fasta tider precis som vid ett fysiskt besök och behöver inte väcka någon för att gå in i bostaden.

– Inkontinensskydd som larmar när det är dags att byta skydd är något vi arbetar med för att kunna föra in inom en snar framtid.

Redan i dag finns en digital platta, ”Giraffen” som på distans läser blodtryck och puls. Det finns inte i Götene än, men något som kommunen funderar på att investera i.

– Allt måste fungera och personalen måste kunna lita på tekniken, säger hon och konstaterar att det fortfarande finns platser med bristande mobiltäckning.

Utmaningarna är många, möjligheterna likaså. Varje kommun måste hitta arbetssätt och metoder som fungerar för just dem.

– Om tio år kommer vi att arbeta på ett helt annat sätt än vad vi gör idag, säger Stina, väl medveten om att förändringar kostar på, det tar tid att anamma nya syn- och arbetssätt.

– I slutändan handlar det om att våra äldre ska få den hjälp och omsorg de har rätt till.

Läs mer:

Undersköterskor en bristvara när allt fler blir äldre

Artikeltaggar

GöteneHemtjänstKungsbackaOlinsgymnasietOmsorgUtbildningVårdVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.