Hoppa till huvudinnehållet

Skörden av matpotatis minskade med 8 procent

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
När Jordbruksverket presenterar sin preliminära statistik för 2023, så visar det sig att skörden av matpotatis minskade med 8 procent.
När Jordbruksverket presenterar sin preliminära statistik för 2023, så visar det sig att skörden av matpotatis minskade med 8 procent.

Den preliminära statistiken för 2023 visar att totalskörden av matpotatis var 462 000 ton för riket, vilket är en minskning med 8 procent jämfört med 2022. Jämfört med genomsnittet för de föregående fem åren är det 7 procent lägre. Totalskörden 2023 var i nivå med 2018 och 2021 års låga totalskörd.

Den låga nivån för totalskörden av matpotatis beror på ogynnsamt väder med försommartorka följt av rekordhög nederbörd i skördetider. Liten odlingsareal och obärgade arealer bidrog också till den minskade totalskörden.

Hektarskörden av matpotatis inklusive färskpotatis var 31 800 kilo per hektar år 2023. Det är 5 procent lägre än 2022. Den odlade arealen matpotatis beräknas för år 2023 till 14 500 hektar. Det är 3 procent mindre än 2022 och den minsta areal som någonsin redovisats i statistiken.

Största minskningen

Den obärgade arealen skattas till 560 hektar. Genomsnittet för de föregående fem åren var 165 hektar. Den främsta orsaken till obärgad areal var regn som dränkt grödan. Arealerna har då fått lämnas helt eller delvis oskördade.

Örebro och Dalarnas län hade den största minskningen av totalskörden med 37 procent respektive 29 procent jämfört med 2022. Övriga län där totalskörden minskade var Västra Götalands och Hallands län där totalskörden minskade med 14 procent vardera.

I nivå med 2022 års skörd

Den totala skörden av potatis för stärkelse beräknas till 337 000 ton. Det är i nivå med 2022 och femårsgenomsnittet. I beräkningarna av hektar- och totalskördar ingår även utsädesodlingar, där avkastningsnivån oftast är lägre.

Hektarskörden år 2023 var 42 400 kilo per hektar. Det är i nivå med 2022 och med femårsgenomsnittet.

Den odlade arealen potatis för stärkelse minskade från i fjol med 550 hektar till 7 950 hektar. Potatis för stärkelse odlas främst i Skåne, Blekinge och Kalmar län.

Fakta: statistiken

Denna skördestatistik baseras på underlag från alla odlingsformer som förekommer i landet. I juni 2024 redovisas skörderesultat för ekologisk respektive konventionell odling.

Tidsserier med den slutliga skördestatistiken finns tillgängliga i Jordbruksverkets statistikdatabas och i SCB:s statistikdatabas. I Jordbruksverkets statistikdatabas finns även den preliminära skördestatistiken.

Slutliga resultat för 2023 kommer att redovisas under april 2024.

Artikeltaggar

EkologisktHallands länJordbruksverketKalmar länMiljöNederbördOdlingSCBStatistikVäderÖrebro

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.