Hoppa till huvudinnehållet

Dags för ytterligare en bok

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
Nu släpper Skara Gille åter en bok i serien ”Ett och annat från den gamla staden Skara” – vilket är den trettiosjätte i ordningen sedan starten 1961.
Nu släpper Skara Gille åter en bok i serien ”Ett och annat från den gamla staden Skara” – vilket är den trettiosjätte i ordningen sedan starten 1961.

I föreningen Skara Gille kretsar det mycket kring att värna om kärleken till både staden och hembygden – vilket bland annat görs med en nu aktuell bok.

Troligtvis har de allra flesta en kärleksfull relation till sin hemstad, men sedan finns det de som är beredda att ta den här relationen ytterligare ett steg. En sådan person var David Bergman, som var brandchef i Skara mellan 1922 och 1953.

Faktum är att Bergmans kärlek fortfarande sätter tydliga spår i staden.

Den 5 maj 1948 var han nämligen med och skapade Skara Gille, vilket är en förening där målet alltid har varit att just ta vara på kärleken till staden och hembygden.

En annan aktivitet

Enligt uppgifter hämtade från Gillets egen webbplats så finns det i runda slängar drygt 600 medlemmar i föreningen i dagsläget.

Under året genomförs också en rad med olika aktiviteter – exempelvis resor, nationaldagsfirande och välbesökta stadsvandringar.

Men i dagarna kretsar det dock kring en helt annan aktivitet. För nu har Skara gille gett ut en ny Gillesbok, vilket är den trettiosjätte i ordningen sedan starten 1961.

David Bergman var en gång i tiden brandchef i Skara. Han var dessutom en av initiativtagarna till föreningen Skara Gille.
David Bergman var en gång i tiden brandchef i Skara. Han var dessutom en av initiativtagarna till föreningen Skara Gille.

Inte helt enkelt

Precis som i tidigare böcker så bjuds läsarna på en återblick från staden Skara, där ett 20-tal personer presenterar sina berättelser tillsammans med bilder.

Bland berättelserna hittar vi också en ordentlig bredd, med inslag av härliga minnen och sådant som troligtvis de flesta Skarabor inte hade en aning om.

Att välja ett av minnena är inte heller helt enkelt, men kanske ändå berättelsen om Everts i Skara är en av de som träffar flest invånare.

Vänder sig till?

Däremot är det förmodligen inte så många som hade koll på att det korades en köttbullsmästare i staden i början av 1960-talet.

Givetvis får även Skara Gilles ålderman, Tommy Kroon, komma till tals i bokens inledning.

Vilka vänder sig då den här boken till? Ja, givetvis är den mest intressant för de som på något sätt har en anknytning till Skara. Men ur ett historiskt perspektiv så kan den nog faktiskt ändå intressera människor även utanför stadens gränser.

Artikeltaggar

BerättelserBöckerKärlekLitteraturMänskligtSkaraTommy Kroon

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.