Hoppa till huvudinnehållet

Julkrubban en stark symbol för julen

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Många små barn blir oerhört fascinerade av julkrubban, en fin möjlighet att tala om varför vi firar jul. Foto: Josefin Casgteryd
Många små barn blir oerhört fascinerade av julkrubban, en fin möjlighet att tala om varför vi firar jul. Foto: Josefin Casgteryd

Den första kända julkrubban skapades av Franciskus av Assisi år 1223 och blev först på 1900-talet en jultradition i många svenska hem.

De första svenska julkrubborna stod på 1800-talet vid juletid i borgerliga katolska hem. Svenska kyrkan var på den tiden helt emot denna tradition, som man inte tyckte passade för att fira Jesus födelse. År 1906 hade Ersta diakoni i Stockholm en julkrubba, och lite mer än ett decennium senare, år 1929, fanns en julkrubba i S:t Petri kyrka i Malmö. Därefter spreds traditionen snabbt vidare, till både kyrkor och hem.

En fiktion

Bibeln säger inte helt klart och tydligt att Jesus föddes i ett stall, bara att han lindades och lades i en krubba. Det är dock inte troligt att Betlehem hade fristående stall. Djuren hölls i grottor eller avgränsade delar av boningshusen. Krubban var dessutom inte av trä, utan av lera eller kanske sten. Någon oxe eller åsna nämns inte i Bibeln, även om det är rimligt att där det fanns djur fanns det en krubba. De tre vise männen, som står omnämnda i Bibeln som österländska stjärntydare, hann nog inte fram i tid för att vara med vid krubban tillsammans med herdarna.

Julkrubba efter en tecknad förebild av Jenny Nyström, Kalmar läns museum. Foto: Bukowskis
Julkrubba efter en tecknad förebild av Jenny Nyström, Kalmar läns museum. Foto: Bukowskis

En månad efter födelsen

Enligt Matteusevangeliet hade Maria och Josef före ankomsten till Betlehem besökt Jerusalem för Jesus omskärelse. Traditionen var att det skulle ske ungefär en månad efter födelsen. Det finns dessutom skäl att tro att familjen hade hittat en bättre övernattningsplats än ett stall.

Jul är den högtid kristna firar till minne av Jesus födelse. Datumet för tidpunkten den 25 december saknar grund i evangelierna, men valdes av romarna på 300-talet i samband med kampen mot hedendomen.

Påven Liberius fastställde år 354 att juldagen skulle vara den 25 december. Enligt en gammal tolkning av Första Mosebok skapades världen vid vårdagjämningen. Den 25 mars betraktades alltså som Marie bebådelsedag och Kristi födelse beräknades till nio månader senare, den 25 december.

YLVA BERLIN/LTF

Fakta: julkrubba

Ett vanligt julpynt i svenska kyrkor och hem, Jesusbarnet liggande i en krubba, jungfru Maria och Josef, samt herdarna med sina lamm, de tre vise männen med kameler, kanske en åsna och en oxe, samt en ängel. Krubban är ofta placerad i en miljö som ska likna Betlehem, med en palm och en hängande stjärna.

Fakta: Jesus

• Född 25 december år 7 före Kristus i Betlehem Judéen – enligt Nya Testamentet år 4 före Kristus.

• Död i början av 30-talet, sannolikt 3 april 33, i Jerusalem genom korsfästelse. Enligt Nya testamentet återuppstånden på tredje dagen efter sin död.

• Yrke timmerman, förkunnare och predikant, rabbin, kristendomens centralgestalt och enligt kristen tro den utlovade Kristus Messias, Guds son och världens frälsare.

• Föräldrar Josef fader och Maria moder, enligt Nya Testamentet är Gud Jesus fader.

Artikeltaggar

BetlehemBibelnBukowskisEtik och religionJerusalemJesusJudeenJulKalmar läns museumKyrkorSvenska kyrkanTraditioner

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.