Hoppa till huvudinnehållet

Närproducerat lockar långväga gäster till Sveriges äldsta gästgiveri

Publicerad:
Reporter Hanna Sundblad
Hanna Sundblad
redaktion@skaraborgsbygden.se
Krögarparet Stefan och Miriam Johansson har för närvarande lite välbehövlig semester och säsongsvila hemma i det gamla missionshuset i Fullösa. Foto: Hanna Sundblad
Krögarparet Stefan och Miriam Johansson har för närvarande lite välbehövlig semester och säsongsvila hemma i det gamla missionshuset i Fullösa. Foto: Hanna Sundblad

Att inte gå över ån efter vatten. Detta till synes enkla motto har inneburit stor framgång för Forshems gästgivaregård - landets äldsta gästgiveri - som så långt det är möjligt serverar kött, fisk, grönsaker, ost och annat från den egna bygden.

– Det lokala betyder allt för oss, fastslår krögarparet Stefan och Miriam Johansson.

Vid Kinnekullebergets fot i Götene kommun ligger anrika Forshems gästgivaregård. I ett vackert solgult stort gammalt hus med ymnig snickarglädje omgivet av ett sagolikt landskap driver paret Stefan och Miriam Johansson landets äldsta gästgiveri. Men det är inte bara den betagande inramningen som bidragit till gästgiveriets stora framgång, utan även allt det goda som den bördiga bygden omkring erbjuder - kött och fisk, grönsaker, frukt och bär, ostar och spannmål.

Krögarparets grundfilosofi “att inte gå över ån efter vatten” - det vill säga att så långt det bara går nyttja råvaror från närområdet och samarbeta med lokala matproducenter - har under åren genererat i mängder av besökare från när och fjärran och även en rad hedrande utmärkelser och priser, liksom filmer, böcker och massor av tidningsartiklar.

Kan ni själva beskriva ert framgångsrecept?

– Att vi var så tidiga med att lyfta det lokala och genom det hittade en egen nisch redan i mitten på 90-talet. Och även att vi lyckats hålla hög kvalitet över tid. Tack vare det har vi till exempel aldrig behövt marknadsföra oss utan lockar ändå ständigt nya gäster och målgrupper via “djungeltelegrafen”. (Stefan)

– Jag tror också att det betytt mycket att vi varit duktiga på att hålla fokus med rätt nivå, rätta produkter och rätt paketering. Och inte minst att vi delar upp arbetet och gör det vi var och en är bäst på och gillar mest – Stefan håller sig i köket och jag ansvarar för servering och administration. (Miriam)

Och varifrån kommer den starka passionen och drivet?

– Givetvis från kärleken till det lokala, men också det att vi jobbar i säsong. Vi får ett välkommet avbrott efter jul varje år för vila och återhämtning. Då ledsnar man inte, utan börjar till och med spåna på nya recept igen framåt vårkanten. (Stefan)

– Jag håller med. Att säsongen dessutom är så varierad med grillkvällar i trädgården sommartid, den härliga vilt- och bärperioden under hösten och sedan alla julborden – det är perfekt. Jag varvar dessutom arbetet här med att jobba halvtid i en ladugård, vilket ger skön omväxling. Även om det jobbet i och för sig också handlar om värdskap - fast med korna i fokus, haha. (Miriam)

Långväga gäster och lokal stolthet, utmärkelser och priser, filmer, böcker och press. Gästgiveriets historia är en framgångssaga. Foto: Daniel Werjefelt
Långväga gäster och lokal stolthet, utmärkelser och priser, filmer, böcker och press. Gästgiveriets historia är en framgångssaga. Foto: Daniel Werjefelt

Hur viktigt är Skaraborg som skafferi för er?

– Det betyder allt. De lokala råvarorna och producenterna är helt enkelt a och o för den verksamhet vi har. Som kuriosa kan jag nämna att vi samarbetar med ett 100-tal lokala leverantörer, det är ganska häftigt! (Stefan)

– Ja, det är för oss passion och slowfood i skön kombination. Och det lokala samarbetet betyder så mycket, inte bara för oss utan för hela bygdens utveckling. (Miriam)

Har ni också några rätter från bygden på menyn?

– Ja, trôtabiffar! Det var biffar man förr gjorde om skinnet tröt till den västgötska grynkorven men smet fanns kvar. De serveras med potatis, gräddsås och lingon - så gott! Dessutom förvaltar jag många recept från min mamma. Mormor och mormors mors var så kallade kalaskokerskor och fantastiska på att laga mat, särskilt bra på såser. Det har jag väldig nytta av... (Stefan)

– Och så gör vi ju ramslökssoppa, som faktiskt blivit lite av en typisk rätt för Kinnekulleområdet. Och även kalvdans på råmjölk direkt från ladugården. (Miriam)

Vad äter ni helst själva?

– Alltså, jag är ju tokig i korv. Så hemma blir det en hel del korv det måste jag erkänna. Man är ju inte så sugen på att börja laga mat igen när man kommer hem. Du vet, skomakarens barn... (Stefan)

– Nej, vi är verkligen inga matsnobbar på hemmaplan, utan det blir mycket köttfärs och annat enkelt. (Miriam)

Stefan och Miriam har också varit med och tagit fram lokala produkter, bland annat öl och ramslöksolja, Foto: Hanna Sundblad
Stefan och Miriam har också varit med och tagit fram lokala produkter, bland annat öl och ramslöksolja, Foto: Hanna Sundblad

Men ni äter väl ändå av allt det goda ni lagar på restaurangen?

– Nej, i princip aldrig. Inte mer än att man kollar av smaken. Det känns inte lockande när man stått över kastrullerna hela dagen. Dessutom är vi noga med att bara laga så mycket som är beställt, för vi vill inte ha något svinn. (Stefan)

– Undantaget är till exempel på nyår då vi brukar laga lite extra för att senare kunna äta själva. Men även då har det hänt att vi fått in någon beställning i allra sista stund och därmed själva fått fira in det nya året med ärtsoppa på tub...haha.(Miriam)

Gästgiveriet marknadsförs som Sverige äldsta. Hur känns det att förvalta ett sådant arv?

– Jättebra och även meningsfullt. Dessutom slipper vi ju att hänga med i massa trender.

En gång kom här in en tant och utbrast: “Nä, usch vad gammalt det var här!”. Det var ju faktiskt det bästa betyg vi kunde få, haha. (Stefan)

– Ja, vi behöver bara förstärka den miljö och de förutsättningar som finns här. Det känns fint. (Miriam)

Vid Kinnekulles fot ligger anrika Forshems gästgivaregård, landets äldsta. Foto: Birgitta Kjörk
Vid Kinnekulles fot ligger anrika Forshems gästgivaregård, landets äldsta. Foto: Birgitta Kjörk

Hur ser ni på framtiden – har ni några fler drömmar och planer att förverkliga?

– Faktum är att jag inom ett par år planerar att pensionera mig från gästgiveriet för att istället mig åt vårt ramslöksföretag, som nu så att säga ligger och puttrar vid sidan om. Det vore roligt att koncentrera sig mer på det och se hur vi kan vidareutveckla den verksamheten. Dessutom är vi ju också delägare i Kinnekulle bryggeri som kräver sitt. Och så vill jag gärna få tid över till “historiskt” resande, det finns många spännande platser jag är nyfiken på att uppleva. (Stefan)

– Och jag är sugen på att ägna mig mer åt mina hästar. Men även om vi tänker att vi ska varva ner, så kommer vi bara på nya idéer och koncept. Det är liksom så vi fungerar. (Miriam)

Fakta Forshems gästgivaregård

Drivs av: Stefan och Miriam Johansson.

Verksamhet: “Måltidsäventyr” i slowfood-anda - ett tiotal rätter per sittning på traditionella recept och lokala råvaror efter säsong.

Historik/bakgrund: Gårdens historia går hand i hand med den lokala kyrkans (den enda gravkyrkan i Norden) och har rötter från 1200-talet. Det har funnits ett gästgiveri på platsen sedan 1564. Många kända personer har stannat till här genom århundradena, bl a Karl XII, Carl von Linne och August Strindberg. Verksamheten lades ned 1919 och 1967 räddades huset från rivning av hembygdsföreningen. Efter renovering togs det åter i bruk som matställe 1991 av Stefan Johansson, den 27:e gästgivaren i ordningen sedan 1564.

2005 köpte Stefan och Miriam huset av föreningen.

Adress: I byn Forshem vid foten av Kinnekulle i Götene kommun.

Öppet: Från påsk till jul (öppettiderna skiftar under säsongen). Bordsbokning.

Foto: Stefan Jarl
Foto: Stefan Jarl

Recept Ramslökssoppa (1 liter)

5 dl vatten

4 dl standardmjölk

1 dl vispgrädde

1,5 msk av “gästgivar´ns ramslökspuré”

2 tärningar grönsaksbuljong

½ tsk salt

¼ tsk vitpeppar, mald

4 msk maizenamjöl

Koka upp vatten, mjölk och grädde med buljongtärning, salt och peppar. Sjud soppan och red med maizenamjölet utrört i ½ dl kallt vatten under omrörning i en minut. Tag av kastrullen från värme, tillsätt ramslökspurén och vispa till en slät soppa.

Serveringstips: Kokta ägghalvor, kokta hela vaktelägg eller kokt tärnad potatis.

Garnera gärna med några droppar ramslöksolja.

Foto: Forshems gästgivaregård
Foto: Forshems gästgivaregård

Recept - Trôtabiffar med potatis, gräddsås och lingon

Namnet kommer av att biffarna förr i tiden gjordes istället för grynkorv då korvskinnet började tryta (trôta).

500 g fläskfärs

1 dl krossade korngryn

1 ägg (kan uteslutas)

1 gul lök

2 krm krossad kryddpeppar

1 tsk salt

½ tsk mald vitpeppar

½-1dl vatten

2 msk smör

Såsen

3 dl grädde

½ kalvbuljongstärning

1 msk kinesisk soja

1 dl vatten

1 msk maizenamjöl

salt och vitpeppar

Lägg grynen i blöt över natt i 5 dl kallt vatten. Låt stå i rumstemperatur. Sila ifrån korngrynen och spola av dem med vatten. Finhacka lök och blanda med övriga ingredienser. Späd med kallt vatten till en smidig smet. Forma till åtta pannbiffar och stek dem i smör i en gjutjärnspanna tills de fått fin stekyta och tills köttsaften är klar. Lägg biffarna i en serveringsform och sätt in i ugn på 90 grader medan såsen gör. Häll grädden i stekpannan med det steksmör som finns kvar. Vispa ihop och tillsätt buljongtärning och soja. Låt koka några minuter och smaka av med salt och peppar. Rör ut maizenamjölet i 1 dl vatten och red såsen till önskad konsistens.

Servera med kokt potatis, pressad potatis eller mos, rårörda lingon och ättiksgurka.

Artikeltaggar

ForshemGrönsakerGötene kommunKinnekulleMat och dryckStefan Johansson

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.