Hoppa till huvudinnehållet

Ny mottagning i Skaraborg för unga med psykisk ohälsa

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Ungas Psykiska Hälsa får ytterligare en mottagning i Skaraborg, den här gången i Mariestad.
Ungas Psykiska Hälsa får ytterligare en mottagning i Skaraborg, den här gången i Mariestad. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Barn och unga med psykisk ohälsa får ett förstärkt stöd i Mariestad. Det sker genom ett uppdrag till Prima Vård Mariestad AB/ Sjöstadens Vårdcentral. Det blir den tredje mottagningen i Skaraborg.

Ersättning utgår för en mottagning i Mariestad, Ungas Psykiska Hälsa (UPH) som ska behandla barn och unga med psykisk ohälsa. Förstärkningen blir till en kostnad av 5 412 000 kronor för operativa hälso- och sjukvårdsnämnden. Det blir den tredje UPH-mottagningen i Skaraborg. Förutom den i Mariestad finns den även i Lidköping och Falköping.

Det kommer därefter finnas totalt 28 i Västra Götaland.

– Tyvärr lider alltför många barn och unga av psykisk ohälsa. Vi behöver bli mycket bättre på att barn och familjer får vård och stöd i ett tidigt skede. Därför är det väldigt bra att det öppnar en mottagning med fokus på detta i Mariestad. Det här kommer göra skillnad för barn och unga i Skaraborg, säger My Alnebratt (S), ordförande operativa hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Barn och unga med psykisk ohälsa samt deras vårdnadshavare kan söka hjälp på vårdcentral med tilläggsuppdrag UPH. Till UPH kan man söka från att man börjat förskoleklass till och med dagen man fyller 18 år.

– Att Skaraborgs får ytterligare en UPH-mottagning är mycket glädjande. En stor del av tidigare etableringar har skett i Göteborgsområdet. Vi vet att behoven är stora i hela regionen. Nu kommer fler barn och unga som lider av psykisk ohälsa få professionell hjälp, säger Stefan Svensson (KD), andre vice ordförande operativa hälso- och sjukvårdsnämnden.

Artikeltaggar

FalköpingMariestadPsykisk ohälsaSkaraborgUPHVård och omsorg

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.