Hoppa till huvudinnehållet

Undersökning ger politiker svar

Publicerad:
Marita Wass
marita.wass@skaraborgsbygden.se
Karlsborg är mer än en naturskön plats. Medborgarundersökningen visar att Karlsborgsborna tycker att kommunen både är både trygg och bra plats att bo i,
Karlsborg 210522 Foto: Åsa Lord

Karlsborg är en trygg plats och i Essunga går det att lita på politikerna.

Det och mycket annat visar den medborgarundersökning som just nu presenteras för politiker och tjänstemän i 12 av de 15 skaraborgska kommunerna.

Undersökningen genomförs av Statistikmyndigheten SCB.

SCB:s medborgarundersökning har genomförts sedan 2005 och görs på uppdrag av kommunerna. I fjol deltog 162 av landets 290 kommuner.

– 2021 gjordes frågor och svarsalternativ om, varför resultaten från tidigare år inte kan jämföras med dem efter 2021, förklarar Linda Emanuelsson, undersökningsledare på SCB.

Vad kan förbättras?

Syftet med undersökningen är att mäta hur de som bor i kommunen ser på dess service och verksamhet. Vad är bra och vad kan förbättras, har det blivit sämre eller bättre?

Underlaget blir en viktig del i det lokala beslutsfattandet och är med det ett användbart verktyg för politiker och tjänstemän.

Frågorna behandlar allt från skola och omsorg, boende och boendemiljö, samhällsservice, kulturliv till klimat- och miljöarbete.

Viktigt underlag

I Gullspång är undersökningen betydelsefull.

– Vid kommunstyrelsen sammanträdande den 7 februari ska en representant från SCB gå igenom resultatet med politiker och tjänstemän, berättar kommundirektör Mats Öman och fortsätter:

– Politikerna är kommuninvånarnas förlängda arm, här får de en chans att få veta vad som är viktigt för Gullspångsborna, påpekar han.

Litar på politikerna

– Essunga stack ut genom ett ovanligt högt förtroende både för politiker och tjänstemän. Det är jättebra, konstaterar Cecilia Trolin, kommundirektör i Essunga.

Bland punkterna med förbättringsmöjligheter fanns både kollektivtrafik och mobiltäckning.

– Det är inga nyheter, fortsätter Cecilia Trolin och påpekar att det är sådant som kommunen arbetar med.

Hon tycker att undersökningen är angelägen.

– Bland annat ska vi ha den som underlag för de medborgarträffar som vi ska anordna framöver.

Tryggt i Karlsborg

Kajsa Eriksson Larsson, kommunchef i Karlsborg, kan med bakgrund av enkätresultatet säga att Karlsborgsborna känner sig trygga när de vistas utomhus – i dagsljus såväl som i kvälls- och nattmörker.

– Det kan säkert ha att göra med att vi har militären här, säger hon.

Tryggheten är en bidragande orsak till att Karlsborgsborna trivs så bra, hela 96 procent av de tillfrågade säger att de är nöjda med att bo i kommunen.

Svaren visar att det finns en efterfrågan för en ökad insyn och inflytande i de kommunala besluten.

– Vi ska försöka bli än mer transparenta i det som beslutas och genomförs och vi ska utöka antalet medborgardialoger. Det ska bli fler tillfällen att möta kommuninvånare, kommenterar Kajsa Eriksson Larsson.

Många av kommunerna väljer att delta i undersökningen vartannat år. I år deltog inte Falköping, Grästorp och Hjo.

Karlsborg ska dra ner frekvensen till en gång per mandatperiod.

– Vi ser inte några stora förändringar på kort tid, säger Kajsa Eriksson Larsson.

Artikeltaggar

BeslutCecilia TrolinEssungaFalköpingKarlsborgKommunstyrelsenMats ÖmanSCBServiceSkola och utbildningSkolor

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.