Hoppa till huvudinnehållet

Projektet som letar efter odlare

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Tio lantbrukar i Västsverige får chansen att vara med i ett nytt projekt som handlar om att odla solrosor.
Tio lantbrukar i Västsverige får chansen att vara med i ett nytt projekt som handlar om att odla solrosor.

Nu letar projektet Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan (ROLIS) efter lantbrukare som vill medverka i ett försök att få fram västsvenska, rostade solroskärnor. Sju kommuner är med.

I projektet Robust livsmedelsförsörjning genom samverkan (ROLIS) undersöker sju kommuner och sju kunskapsorganisationer hur vi kan äta mer av den mat som produceras lokalt - både nu och i kristid.

Projektet pågår 2023-2025 och är ett sätt att tillsammans med det lokala näringslivet undersöka lösningar kopplade till framtidens livsmedelsförsörjning. Under 2024 genomförs flera aktiviteter så som demonstrationsodling av potentiella lokala framtidsgrödor, kunskapsträffar på tema; cirkularitet i livsmedelskedjan, livsmedelsberedskap samt framtidsgrödor.

Inom ramen för projektet kommer också prototypprodukter på lokalproducerade livsmedelsprodukter tas fram och testas tillsammans med företag, projektkommunernas skolkök och Civilförsvarsförbundet.

Sofie Skalstad är projektledare för det nya projektet.
Sofie Skalstad är projektledare för det nya projektet.

Närmast till hands ligger att planera projektets demonstrationsodling och nu letar ROLIS efter lantbrukare som vill medverka i ett försök att få fram västsvenska, rostade solroskärnor.

– Det låter kanske inte så klurigt, men i dagsläget finns det inte svenska, och definitivt inte lokalodlade skalade solroskärnor som är anpassade för människor att äta, berättar projektledare Sofie Skalstad, i ett pressmeddelande.

Under februari väljs tio intresserade lantbrukare verksamma i ROLIS-projektets kommuner ut för att, mot en ersättning, odla en mindre yta med solrosor. Kommunerna som ingår i projektet är Essunga, Grästorp, Götene, Lidköping, Skara, Vara och Vänersborg.

Solroskärnorna kommer efter skörd att skalas, rostas och förpackas tillsammans med Skeby Gårdar.

Artikeltaggar

CivilförsvarsförbundetGrästorpLidköpingNäringslivPressmeddelandeSkebySofie SkalstadTurism

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.