Hoppa till huvudinnehållet

Försiktigt ökad investeringsvilja i svensk animalieproduktion

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Under 2023 har antalet förprövade stallplatser ökat för i stort sett alla av jordbrukets produktionsdjur.
Under 2023 har antalet förprövade stallplatser ökat för i stort sett alla av jordbrukets produktionsdjur.

Statistik över antalet förprövade stallplatser under 2023 visar på en ökning jämfört med 2022. Trots ett utmanande år med höga produktionskostnader och ogynnsam väderlek har intresset bland svenska animalieproducenter ökat.

Jordbrukare som står i begrepp att bygga nya djurstallar eller bygga om befintliga ska göra en så kallad förprövning hos länsstyrelsen. Förprövningen innebär att länsstyrelsen granskar byggnadsplanerna på förhand så att djurskyddsreglerna uppfylls. Jordbruksverket samlar varje år in uppgifter från länsstyrelserna över hur många stallplatser som de har förprövat.

En värdemätare

Intresset för att förpröva ger en god värdemätare av hur stor investeringsviljan är i svensk animalieproduktion. Andra faktorer som till exempel tillgång till budgetmedel för investeringsstöd spelar roll för hur många stallplatser som förprövas. Det låga intresset för förprövningar under 2022 berodde sannolikt på att det var det sista året för budgetperioden för den svenska jordbrukspolitiken 2014-2022. Därmed kan företag ha valt att invänta den nya budgetperioden för att få längre tid på sig att utnyttja de investeringsstöd som finns för ny-, till- och ombyggnader av stallar.

Stallplatser för mjölkkor

Under 2023 har antalet förprövade stallplatser ökat för i stort sett alla av jordbrukets produktionsdjur med undantag för slaktgrisar och slaktkycklingar. Ökningen jämfört med 2022 har varit särskilt stor för suggor och mjölkkor. Antalet förprövade stallplatser för mjölkkor har inte varit så stort på mer än tio år och för dikor är antalet platser det högsta på fem år. Intresset för investeringar i slaktsvinsproduktion är däremot det minsta sedan 2015.

Trots att antalet förprövade platser har ökat når det inte upp till det behov som krävs för att produktionens storlek ska vara långsiktigt hållbar. Antas en livslängd för varje mjölkkoplats på 15 år krävs det en investeringsnivå 20 000 platser per år. 2023 års investeringsvolym uppgick till knappt 13 000 platser.

Viktigt för satsningar

Höga produktionskostnader, stigande räntor och en osäker efterfrågan på marknaden till trots har de svenska jordbrukarna visat på en stigande investeringsvilja. De möjligheter i form av bland annat investeringsstöd som ges inom den strategiska planen 2023-2027, som beskriver hur Sverige tillämpar EU:s gemensamma jordbrukspolitik, har varit en bidragande orsak till att ge förutsättningar för att våga satsa inför framtiden och bidra till att nå målen för den svenska livsmedelsstrategin.

Artikeltaggar

EkonomiInvesteringarJordbrukLantbrukMarknaderStatistik

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.