Hoppa till huvudinnehållet

I säng med ondskan

Publicerad:
Reporter Pascal Tshibanda
Pascal Tshibanda
redaktion@skaraborgsbygden.se
Läs Pascal Tshibandas senaste krönika.
Läs Pascal Tshibandas senaste krönika. Foto: Terje Pedersen

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Jag bär runt ett tummat exemplar av boken ‘Propagandans berättartekniker’ av forskaren Jimmy Vulovic i min jobbryggsäck. Jag måste erkänna att jag har ett snudd på osunt intresse för propaganda.

Genom mitt jobb ska jag hålla en föreläsning om desinformation, alltså falsk information, för en statlig myndighet. Jag har tillsammans med mina medarbetare skapat en kampanj som ska stå emot propagandalögner som sprids i Sverige, fast från utlandet. Kampanjen vi jobbar med handlar om att visa våra medborgare vad välfärdssverige faktiskt gör för att stå upp för barns rättigheter.

På andra sidan Östersjön, i Ryssland, är situationen en helt annan än i det öppna och demokratiska Sverige. Vår granne i öster har utvecklats till en diktatur enligt Europarådet, Putin förtrycker sin egen befolkning och attackerar och begår krigsbrott i Ukraina.

Men, det finns alltid någon som tjänar på det som sker. Bara du är beredd att, utan tvekan, gå i säng med ondskan.

Låt mig få presentera Jaroslav Dronov, han är superkändis i Ryssland under artistnamnet Shaman. Han är popstjärnan som ger ansikte och röst till Putins diktatur, en propagandist med uppdrag att försätta ryssarna i krigspatriotisk trans.

Han är den perfekta förebilden för den ryska regimen; blond, hetero, gift och smått fanatisk i sina hyllningar till Putin. Jaroslav Dronov har sedan Ukrainakrigets början förvandlats till ett av Kremls främsta propagandavapen. Numera tjänar han miljoner i rollen som Putins egen popstjärna. Under stora stadionkonserter uppträder han i svarta skinnkläder, med en armbindel i de ryska färgerna och med en röst som ständigt hyllar anfallskriget.

Jaroslav Dronovs största hitlåt heter Ja russkij (Jag är rysk) och har femtio miljoner visningar på Youtube. Och, medan pengarna rullar in på bankkontot utser Kreml honom till att uppträda på en gigantisk konsert i Moskva, lagom till att Putin planenligt ska bli återvald som president nästa månad.

Så är det nämligen i diktaturer, alla vet vem som vann valet innan det ens ägt rum.

Propaganda är inte någonting som hände i en gammal svartvit journalfilm för länge sedan. Tvärtom är det något som sker här och nu. I Ryssland kryper den just nu in under skinnet på folk genom en blond popsångare som tjänar miljoner på att gå i säng med ondskan.

Artikeltaggar

DiktaturEuroparådetKonserterMoskvaPolitikRegimerRysslandYoutubeÖstersjön