Hoppa till huvudinnehållet

Varierat och välfyllt sportlov i Skaraborg

Publicerad:
Reporter Hanna Sundblad
Hanna Sundblad
redaktion@skaraborgsbygden.se
På och kring platåbergen i Skaraborg finns gott om möjlighet till skidåkning, både utför och på längden. Foto: André Nordblom
På och kring platåbergen i Skaraborg finns gott om möjlighet till skidåkning, både utför och på längden. Foto: André Nordblom

Grottäventyr, skidåkning, trollstavskurs, legolandsbygge eller ninjaschool? För dem som är på hemmaplan under kommande sportlovsvecka finns det mycket spännande att ta sig för.

Runt om i Skaraborg erbjuder både kommuner och andra aktörer ett dignande programutbud under sportlovet. Här går att välja på allt ifrån skidutflykter, vintervandringar och badäventyr till biomys, museiupplevelser och kreativa skaparverkstäder. Många av aktiviteterna är dessutom kostnadsfria.

Djur och natur

De som föredrar utomhusupplevelser har mycket spännande att hitta på. Skogsmulleriket på Billingen är en familjefavorit och ett populärt sätt för mindre barn att lära sig om djur och natur. Här kan de “gissa bajset” i Skogsmulles koja, träna balans vid Fjällfinas kåta, vandra trollstigen och provsitta trolltronen i Billingetrollets grotta.

En vintrig grillutflykt vid sjön är ett perfekt sätt att tillbringa en avkopplande sportlovsdag.  Foto: Hanna Sundblad
En vintrig grillutflykt vid sjön är ett perfekt sätt att tillbringa en avkopplande sportlovsdag. Foto: Hanna Sundblad

På Billingen, precis som på flera andra berg och i olika naturområden mellan Vänern och Vättern, finns dessutom fina möjligheter till både skidåkning, grillutflykter och vandringar.

Den som vill klappa och komma djur nära kan besöka Mössebergs djurpark utanför Falköping eller Tibro mini-zoo. Här finns bland annat afrikanska dvärggetter, höns, kaniner, ankor, grisar, dovhjortar, åsnor, ponnyer och alpackor.

Vill man däremot komma nära “elementen” går det att hyra den flytande bastun i Karlsborgsviken, utanför fästningens murar. Här kan man som familj eller sällskap njuta av den kaminuppvärmda loungen och den vedeldade bastun. Det finns också en lucka i bastugolvet för ett uppfriskande dop.

Sport och lek

Den som vill ägna lovet åt idrott, sport och lek har mycket att välja på runt om i Skaraborg under lovveckan. Grästorps kampsport gästas av Alternativ Aktivitet som bjuder in till en kostnadsfri ninja school, där deltagarna får lära sig grunder i självförsvar och ninjateknik genom lek, spel och fysiska utmaningar. Dessutom har ortens ridklubb många aktiviteter under lovet.

På Skövde bibliotek blir det workshops i att designa och skapa trollstavar. Foto. Pixabay
På Skövde bibliotek blir det workshops i att designa och skapa trollstavar. Foto. Pixabay

På mötesplats Stationen i Hjo erbjuds spontansport, tävlingar, quiz och bandlab.

På biblioteket i Tibro blir det spännande lajvbyrå under rubriken Draupners förbannelse. Dessutom byggs fantasifulla kartonghus. Material finns på plats och alla deltagare bjuds på frukt.

Aspirerande unga magiker kan få sitt lystmäte tillfredsställt på biblioteket i Skövde där det kommer att hållas workshops i att designa och skapa en egen trollstav.

I Gullspång blir det bland annat padel och dans på fritidsgården, pyssel på biblioteket och sportlovsfilm på den gamla mysiga bion.

I Nossebro går den årliga schacktävlingen av stapeln med den åtråvärda silverbucklan som förstapris. I samband med de spännande matcherna bjuder biblioteket på fika. Dessutom plockas den 20 kilo tunga legosamling fram. Varje sportlov byggs ett stort gemensamt legoland på ett bestämt tema.

På biblioteket i Nossebro plockas den 20 kilo tunga legosamlingen fram under lovet. Foto: Pixabay
På biblioteket i Nossebro plockas den 20 kilo tunga legosamlingen fram under lovet. Foto: Pixabay

I Mariestad välkomnas bland annat till isdicso för alla åldrar, till kreativa aktiviteter på ungdomshuset Elvärket och till hästfritids på ridklubben. I Lidköping kan man istället ge sig ut på det hala på den vackra torgisbanan medan Vänermuseet har ett bubblande program i form av pyssel, vattenexperiment och fiskmatning. Även Dahlénium Science center i Falköping ett särskilt lovprogram med experiment inom natur och teknik. Och för badsugna bjuds bubblande aktiviteter på flera håll, bland annat på Vara badhus.

Kul kultur

På Kulturkvarteret i Hjo lånas ut skaparlådor med olika teman, såsom pärla, skapa vykort, måla och rita, skapa i lera och tova ull.

På biblioteket i Skara finns populära Bokäventyret som under lovet erbjuder pyssel, ansiktsmålning, vandrande teater och pyjamasparty. I Götene arrangeras hjärtansdagpyssel för unga med funktionsvariation på Går´n, det bjuds även på teater i Kulturskolans aula och så kan de som vill kavla upp ärmarna och delta semmelbakning på fritids.

I Vara står barnen i fullt fokus under den årliga Barnens lördag med kulturella festligheter på biblioteket. På Töreboda bibliotek anordnas Black Out Poetry, där ungdomar får skapa dikter genom att stryka över och sätta samman ord från boksidor och därigenom ges chans att vinna böcker. I Karlsborg blir det målarverkstad och samtal på tema rätten att älska vem man vill, med avstamp i Fredrik Lindbergs utställning på Kulturstugan.

Lära om historia

På Karlsborgs fästning anordnas olika sportlovsaktiviteter på historietema.

På flera platser i Skaraborg genomförs stadsvandringar med olika teman - i Skara kulturvandringar med qr-koder där hela familjen får lösa klurigheter och lära om stadens fascinerande historia och i Lidköping en sorts Espace-room med ryggsäck där temat är historiska personer och platser samt caféer och sjöfart.

Vulcanen är Tidaholms besökscenter med bland annat Barnens hus och museet. På museet berättas om ortens historia och Barnens hus erbjuder inspirerande och kreativa lekfulla miljöer.

Fullständigt sportlovsprogram presenteras på respektive kommuners hemsidor samt på Västsveriges portal.

Artikeltaggar

BibliotekBillingenBokäventyretNossebroNöje/KulturSkaraborgSportlovUtställningar

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.