Hoppa till huvudinnehållet

Elsa populäraste flicknamnet – men inte i Västra Götaland

Publicerad:
Björn Johansson
bjorn.johansson@skaraborgsbygden.se
När namnen på nyfödda i Sverige under 2023 summeras, så hamnar Elsa och Noah i topp.
När namnen på nyfödda i Sverige under 2023 summeras, så hamnar Elsa och Noah i topp.

När de populäraste namnen på flickor och pojkar som föddes 2023 nu presenteras, så toppar Elsa och Noah i riket. Men i Västra Götaland är det Vera som plockar hem förstaplatsen bland flicknamnen.

Tidigare var det Statistiska centralbyrån som höll i statistiken kring namnen på nyfödda barn i Sverige, men nu har Skatteverket tagit över den här uppgiften.

– Det känns väldigt roligt att ta över och tillhandahålla den här tjänsten då den är så populär hos blivande föräldrar. Listorna innehåller fler än 12 000 namn och vi har i dagsläget namnstatistik för de tre senaste åren och under våren kommer vi även fylla på med äldre statistik, säger Caroline Ledin, statistiker på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Elsa och Noah

Caroline och hennes kollegor inleder dessutom med att presentera nya toppnamn både bland flickor och pojkar, där det är otroligt jämnt bland flickorna.

För när alla siffror räknats samman så visar det sig att 588 flickor fick namnet Elsa, medan 587 kommer att lyssna till Vera.

När det sedan landar på pojkarna så är det 655 stycken Noah som hamnar i topp före 622 stycken Hugo.

Vera och Noah

Men vid en mer lokal titt är rollerna ombytta, åtminstone hos flickorna. I Västra Götaland är det nämligen Vera som plockar hem förstaplatsen, följd av Elsa.

Bland pojkarna är det dock Noah som är i topp även hos oss.

Till saken hör att en ansökan om förnamn ska göras inom tre månader från barnets födelse, vilket med andra ord betyder att det fortfarande kan ske förändringar kring vilka namn som var populärast bland nyfödda 2023. Statistiken kommer alltså att uppdateras.

Fakta: de populäraste namnen 2023

Mest populära flicknamnen i Västra Götaland:

1. Vera

2. Elsa

3. Alma

4. Ella

5. Alice

Mest populära pojknamnen i Västra Götaland:

1. Noah

2. Hugo

3. Liam

4. Sam

5. William

Mest populära flicknamnen i riket:

1. Elsa

2. Vera

3. Alma

4. Selma

5. Alice

Mest populära pojknamnen i riket:

1. Noah

2. Hugo

3. William

4. Liam

5. Nils

Artikeltaggar

NyföddaSamhälleStatistik

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.