Hoppa till huvudinnehållet

Fler kommuner har rutiner för att förebygga självmord – så ser det ut i Skaraborg

Publicerad:
Reporter Fredrik Andersson
Fredrik Andersson
fredrik.andersson@skaraborgsbygden.se
Enligt en ny barometer från Suicide Zero har kommunerna i Västra Götaland blivit bättre på att förebygga självmord och självmordsförsök, men mycket kan bli bättre.
Enligt en ny barometer från Suicide Zero har kommunerna i Västra Götaland blivit bättre på att förebygga självmord och självmordsförsök, men mycket kan bli bättre. Foto: shironosov

Suicide Zero släppte nyligen sin kommunbarometer, som är ett mått på hur kommunerna jobbar för att förebygga självmord. Barometern visar att det gått åt rätt håll – men att det finns mycket mer att göra.

Suicide Zero är en ideell förening som startades 2013 och som arbetar för att minska antalet självmord i Sverige. Föreningen presenterar årligen statistik på hur kommunerna runt om i landet arbetar för att förebygga självmord.

I barometern är kommunerna betygsatt med poäng beroende på hur de arbetar. De kommuner som har 21 poäng eller mer ges grönt ljus och bedöms ha goda insatser inom området. Gult ljus ges till kommuner som bedöms ha ett arbete på flera viktiga områden, men där rutiner och insatser behöver utvecklas.

Rött ljus får kommuner som inte anses ha ett tillfredsställande arbete när det gäller att förebygga självmordsförsök och självmord. Samtliga kommuner i Skaraborg klarar sig från rött ljus - men Falköping, Karlsborg och Skövde får gult. Övriga får alltså grönt ljus i barometern.

Bättre nu

Totalt i Västra Götaland får 26 av 49 kommuner grönt ljus, vilket jämfört med året innan då bara fyra nådde den nivån.

– Det har skett en kraftig ökning av kommuner som får grönt ljus i Västra Götaland. Hela 26 av regionens 49 kommuner till skillnad från fyra förra året. Vi ser även att flera kommuner gjort framsteg inom några viktiga områden, säger Marcus Eriksson, regionansvarig för Suicide Zero i Västra Götaland och fortsätter:

– Många fler än tidigare omnämner nu suicidprevention i kommunens budget och nästan alla bedriver någon slags verksamhet för att bekämpa ensamhet bland äldre. Drygt 20 medmänniskor dör i självmord varje månad i Västra Götaland, vi behöver fortsätta arbeta med full kraft för att förhindra dessa tragedier.

Fyra övergripande områden som många kommuner behöver utveckla:

• Struktur; att ta fram en handlingsplan för det suicidpreventiva arbetet och utse en person som samordnar arbetet är ett viktigt första steg.

• Satsa på breda insatser som riktar sig till alla invånare, men också säkerställa ett bra stöd för riskgrupper, som ensamma äldre, de som mår dåligt eller de som är i missbruk. Detta kräver rutiner men också utbildning av personal.

• Analysera risker för suicid vid platser, anläggningar eller byggnader. Få kommuner gör detta idag, trots att det är en av de åtgärder som har starkast vetenskapligt stöd.

• Tydligare integrera det suicidpreventiva arbetet i ordinarie arbete. Kommunens ambitioner och strävanden behöver synas i styrande dokument som till exempel mål och budget.

Artikeltaggar

Brott, lag och rättFalköpingKarlsborgSjälvmordSkaraborgSuicide Zero

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.