Hoppa till huvudinnehållet

Hästkliniken som arbetar över yrkesgränserna

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
På Husaby Hästklinik i Götene kan hästar få hjälp med en mängd problem – bland annat kan de få sina tänder slipade. På bild, från vänster, veterinären Anna-Karin Sandberg, elvaåriga hästen Calvin och djurvårdaren Ditte Lundberg.
På Husaby Hästklinik i Götene kan hästar få hjälp med en mängd problem – bland annat kan de få sina tänder slipade. På bild, från vänster, veterinären Anna-Karin Sandberg, elvaåriga hästen Calvin och djurvårdaren Ditte Lundberg. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Hältor, tandbölder och stela hästkroppar är vardag för veterinärerna på Husaby Hästklinik i Götene. Tillsammans tar de hand om skadade hästar – från den första undersökningen till behandling – över yrkesgränserna.

Det är full fart inne på hästkliniken i Husaby under tidningens besök. Hästar leds genom gångarna och veterinärer kryssar genom rummen. Med ett leende berättar Henrik Nyberg, veterinär och delägare i kliniken, i förbifarten att det är meningen att fredagar ska vara lugna.

– Men det är bra att vi har fullt upp, många kliniker har en minskning av kunder, säger han.

Kunder från Skåne

För 14 år sedan grundades Husaby Hästklinik. Veterinären Torunn Mehammer är delägare i kliniken och har varit med sedan starten.

– Tanken var att vi skulle ha jobb till oss själva, när verksamheten har expanderat har vi tagit in fler och fler, berättar Torunn Mehammer.

Vid sidan av kliniken i Husaby finns det nu mottagningar i Sundsvall och Bjertorp i Skaraborg samt en akutmottagning i Skara.

– Vi har många ridhästar här på Husaby. Från början tänkte vi att vi skulle ha all verksamhet här, men det blev för mycket, därför vårdas travhästar på Bjertorp.

Till akuten i Skara kommer många långväga kunder.

– När det var dåligt väder för ett tag sedan kom det bland annat kunder från Ystad i Skåne. Det finns en del som åker jättelångt som vill ha specialistvård, säger Torunn Mehammer.

Torunn Mehammer är veterinär och delägare i kliniken. Hon berättar att många hästar kommer till Husaby för hältor och andra rörelsestörningar. Med hjälp av en mätare kopplad till skärmen på bild går det att mäta hästens rörelse i gång och trav, vilket är ett komplement till veterinärernas egna bedömningar.
Torunn Mehammer är veterinär och delägare i kliniken. Hon berättar att många hästar kommer till Husaby för hältor och andra rörelsestörningar. Med hjälp av en mätare kopplad till skärmen på bild går det att mäta hästens rörelse i gång och trav, vilket är ett komplement till veterinärernas egna bedömningar. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Få har öppet dygnet runt

Mottagningen i Skara är en av sex hästakuter i Sverige, och en av fem som har öppet dygnet runt.

– Om vi inte hade öppet skulle hästägarna behöva åka till Strömsholm eller Helsingborg, säger Torunn Mehammer.

Det råder brist på veterinärer i Sverige. Torunn Mehammer har engagerat sig för frågan, bland annat genom att starta en namninsamling som hon lämnade in till Regeringskansliet i oktober 2023.

– Det som gjorde att jag blev engagerade var att många kliniker i Småland blev utan jourverksamhet i somras. När ett djur blir akut sjukt kan man inte få hjälp. Hästen kan ligga och föla och fölet kommer inte ut, eller så får hästen kolik, alltså tarmvred, berättar hon och fortsätter:

– Det ligger ett regeringsförslag att man inte ska ha jour utan ha veterinärer som avlivar. Det är en försämring av djurskyddet. Det blir ett svårt läge för hästar när det blir brist på veterinärer, och det kommer drabba kliniker till slut, hävdar Torunn Mehammer.

Torunn Mehammer tittar på hur hästen Du Coeur travar. Ägaren Maria Vikingsson och nioåriga Du Coeur är på sin tredje uppföljningskontroll efter en gaffelbandsskada.
Torunn Mehammer tittar på hur hästen Du Coeur travar. Ägaren Maria Vikingsson och nioåriga Du Coeur är på sin tredje uppföljningskontroll efter en gaffelbandsskada. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Över yrkesgränserna

På hästkliniken jobbar ett sextiotal medarbetare. Det är djursjuksköterskor, djurvårdare och veterinärer med specialistkompetens. Utspritt på fyra enheter utförs akuta operationer, kirurgi, ultraljud, EKG, röntgen, ultraljud med mera.

Att arbeta mellan yrkesgränserna är en viktig del i arbetet på kliniken. Veterinärerna pratar med varandra och slussandet mellan olika specialister går fort.

– Vi försöker vara ett team runt hästen och göra det som vi är bra på, berättar Torunn Mehammer.

Charlotta Lindgren, equiterapeut på kliniken, berättar att verksamheten präglas av ett holistiskt förhållningssätt.

– När jag arbetade i början av 2000-talet var vi först med att jobba över yrkesgränserna. När Husaby startade hade de hört talas om mig och ville jobba på det sättet. Jag började jobba här 2011.

Hon uppskattar arbetssättet på kliniken.

– Vi var nog först med det yrkesgränsskridande arbetssättet, och jag tror att vi håller en hög lägstanivå, säger hon och fortsätter:

– Många väljer att komma hit, vi kan göra mycket under samma tak, allt från operationer till hjärtundersökningar.

Equiterapeuten Charlotta Lindgren, till vänster, är snart färdig med dressyrhästen Roxlight - hon ska bara känna på nacken och böja en hov. Ägaren Yvonne Gamalielsson  tycker det är värt att åka från Uddevalla för behandling på Husaby.
Equiterapeuten Charlotta Lindgren, till vänster, är snart färdig med dressyrhästen Roxlight - hon ska bara känna på nacken och böja en hov. Ägaren Yvonne Gamalielsson tycker det är värt att åka från Uddevalla för behandling på Husaby. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Hästens naprapat

Charlotta Lindgren arbetar med det muskulära systemet och mjuka vävnader med hjälp av kiropraktik och laser. En blockering i mjuka vävnader kan leda till stelhet i hästens kropp.

– Jag mjukar upp vävnaderna, det får en läkande effekt för kroppen. Det kan djurägaren ta med sig, att använda stretch, säger hon.

Yvonne Gamalielsson från Uddevalla brukar i vanliga fall komma en gång i halvåret på kontroll för sin 14-åriga dressyrhäst Roxlight. Men nu har han vrickat hoven. I mitten av januari körde ett pendeltåg in i en lastbil utanför Uddevalla. Yvonnes hästar stod i en hage i närheten och rusade förmodligen omkring, skrämda av händelsen.

Vrickningen har lett till problem i hela kroppen, bland annat till en spänd rygg. Charlotta Lindgren känner på manken med fingrarna och trycker till. Roxlight kråmar sig och rycker till innan han slappnar av igen.

– Jag har jobbat med det här i 25 år, man lär sig för varje år. Det är sköra hästar, de går i höga klasser, berättar Charlotta Lindgren.

Effekten kommer snabbt.

– Nu börjar det släppa, säger Charlotta Lindgren medan hon trycker på punkter på manken medan Roxlight står stilla:

– Nu kan jag trycka hur hårt som helst, han reagerar inte.

Yvonne Gamalielsson är nöjd.

– Det är helt värt att åka den här biten från Uddevalla, menar hon.

Charlotta Lindgren, equiterapeut på kliniken, använder bland annat kiropraktik för att mjuka upp hästens vävnader.
Charlotta Lindgren, equiterapeut på kliniken, använder bland annat kiropraktik för att mjuka upp hästens vävnader. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Kan få karies

I ett annat rum väntar hästägarna Elsa och Nellie på en rutinmässig tandkoll för tävlingshästen Calvin, som är elva år.

Anna-Karin Sandberg, veterinär och delägare i hästkliniken, ska kolla Calvins tänder. Hon berättar att tävlingshästar oftare kommer för tandkontroll.

– De som tävlar vill kolla hästens tänder oftare än de med avelsston. Tävlingshästar ska vara bekväma med bett i munnen, säger hon.

Anna-Karin Sandberg börjar med att kontrollera att hästens hjärtrytm är normal för att kunna sätta in smärtlindring. Sprutan förs in intravenöst och börjar verka inom en minut.

En slang stoppas in i hästens mun och för att avlägsna eventuella foderrester sköljs munnen med vatten.

Sedan väntar munstegen som kläs på hästen för lättare åtkomst åt tänderna, då munnen hålls öppen.

Anna-Karin Sandberg lyser med lampa in i hästmunnen för att orientera sig. Djurvårdaren Ditte Lundberg håller hästtungan åt sidan medan Anna-Karin Sandberg stoppar en arm i gapet, för att känna efter med fingrarna hur vassa kindtänderna är. Med en rasp slipar hon hästens tänder för att de ska bli rundare.

– Det gör inte ont, det kittlas när det slipas. Hästar får sår i slemhinnan av vassa tänder, ungefär som när vi biter oss i kinden, berättar Anna-Karin Sandberg.

Med hjälp av en rasp slipar veterinären Anna-Karin Sandberg hästen Calvins tänder. Ljudet är högt och något metalliskt, men Anna-Karin berättar att det inte gör ont för hästen, istället kittlas det.
Med hjälp av en rasp slipar veterinären Anna-Karin Sandberg hästen Calvins tänder. Ljudet är högt och något metalliskt, men Anna-Karin berättar att det inte gör ont för hästen, istället kittlas det. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Hästar kan få karies. Ett annat tandproblem är glesbildning, vilket sker när det finns mellanrum mellan två tänder och det skapas en ficka där foder kan samlas. För att ta bort fodret behöver en veterinär använda en tång för att plocka ur det.

Just nu forskas det kring hästars tandhälsa. För att förhindra tandproblem för sina hästar menar Anna-Karin Sandberg att ägare bör vara försiktig med vissa typer av pelleterat foder, som betfor.

– Man fodrar även vissa godissorter, men hästar är gjorda bara för att äta gräs. Det hänger ihop med hur länge det finns beläggning på tänderna, samtidigt är hästar gjorda för att äta sexton timmar om dygnet.

  • Henrik Nyberg, veterinär och delägare i kliniken, gör ultraljud på en hästhov.
    Henrik Nyberg, veterinär och delägare i kliniken, gör ultraljud på en hästhov. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi
  • Elvaåriga Calvin får möjlighet att visa upp sina framtänder. Anna-Karin Sandberg berättar att när hästar blir gamla kan rötterna i framtänderna ruttna och behöva tas bort. Hästar klarar sig utan framtänder.
    Elvaåriga Calvin får möjlighet att visa upp sina framtänder. Anna-Karin Sandberg berättar att när hästar blir gamla kan rötterna i framtänderna ruttna och behöv… Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Artikeltaggar

DjurDjur och naturDjurvårdHusabyKiropraktikRegeringskanslietSkaraUddevallaVeterinär

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.