Hoppa till huvudinnehållet

Måndagsträffar med allt från kvinnomode till sopdykning

Publicerad:
Reporter Lovisa Wennerholm Zimonyi
Lovisa Wennerholm Zimonyi
lovisa@skaraborgsbygden.se
Nu presenteras vårens program för Mångsidiga måndagar på Skövde stadsbibliotek. Bibliotekschef Anna Gullstrand, programansvarig Eva Kihlström och verksamhetsledare Magnus Rosén hoppas att föreläsningarna ska locka alla typer av människor.
Nu presenteras vårens program för Mångsidiga måndagar på Skövde stadsbibliotek. Bibliotekschef Anna Gullstrand, programansvarig Eva Kihlström och verksamhetsledare Magnus Rosén hoppas att föreläsningarna ska locka alla typer av människor. Foto: Lovisa Wennerholm Zimonyi

Föreläsningar som ska locka alla typer av människor. Det är målet med vårens upplaga av Mångsidiga måndagar på Skövde stadsbibliotek.

Under totalt sju måndagar under våren kommer det bli föreläsningar på stadsbiblioteket. Bland annat ska författaren Thomas Tynander berätta om Allan Mann från Töreboda, som stred i krigen mot Sovjetunionen och Nazityskland.

”Kan ta hit större namn”

Projektet möjliggörs bland annat med bidrag från regionen. Det är den Göteborgsbaserade litterära scenen Forum för poesi och prosa som arrangerar författarevenemang i västra Sverige, så även i Skövde.

– Vi får möjlighet att ta hit större namn, berättar Eva Kihlström, programansvarig.

– Vi får några författare att välja på, fortsätter Magnus Rosén, verksamhetsledare på Skövde stadsbibliotek.

Eva Kihlström menar att hjälpen från Forum för poesi och prosa gör det lättare för dem att bjuda in relevanta författare.

– Det kan vara svårt att hålla koll på vilka författare som kommer ut med böcker om ett halvår, det är ett bra sätt för oss att utnyttja, säger hon.

Matsvinn och feelgood

Dumpstring, när en person letar i containers efter exempelvis mat, står på agendan när Andreas Jakobsson föreläser om matsvinn.

– Han och hans familj lever på det han hittar i containrar utanför butiker. Han tipsar hur man kan ta hand om sitt eget förråd, då det är mycket matsvinn idag, berättar Eva Kihlström.

En feelgood-författare står också på programmet: Camilla Dahlson, som har skrivit 20 böcker på tio år.

– Hon skriver om amerikafarare, hennes släktingar. Hon berättar lite om författarskapet och sin nya bokserie, säger Eva Kihlström.

Vårterminens måndagar mynnar ut i två evenemang fredagen den 17 maj. Då gästar författarna Marcus Berggren och Nino Mick biblioteket. Nino Mick kom ifjol ut med boken Vulcan, kring tändsticksfabriken i Tidaholm. Boken är flitigt utlånad enligt personalen på biblioteket.

En timme efter föreläsningen hålls en standupföreställning med Magnus Betnér och Nisse Hallberg på Valhall i Skövde Kulturhus.

– Vi kallar det för afterwork, för det är på en fredag i stället för en måndag. Man kan äta mellan aktiviteterna, menar Eva Kihlström.

Kan vara kontroversiellt

Mångsidiga måndagar började hösten 2010 och har fortsatt ända sedan dess, med undantag för pandemin. Projektet genomförs två gånger per år, både på våren och hösten.

Skövde stadsbibliotek samarbetar även med Skaraborgsinstitutet. Journalisten Leonidas Aretakis kommer till stadsbiblioteket för att föreläsa om Sveriges psykedeliska historia under måndagskvällen. Den följande dagen spenderar han med studenterna på Högskolan i Skövde.

– Samarbeten är bra för ekonomin, för att använda skattemedlen så bra som möjligt, och studieförbunden har nätverk, säger Eva Kihlström.

Målet med vårens föreläsningar är att biblioteket ska fortsätta hålla en bredd på sitt utbud.

– Vi har ett uppdrag, vi ska ta vara på människors intressen, säger Eva Kihlström.

Biblioteket kan ha föreläsningar som uppfattas som kontroversiella enligt bibliotekschef Anna Gullstrand.

– Det är meningen, det är bibliotekets uppdrag. Det kan lära våra besökare att vara källkritiska. Det kan skapa missnöje och irritation och det är meningen, säger hon.

Handarbetscafé

Personalen på biblioteket får ta emot tips på föreläsare och ämnen från olika håll.

– Vi får mycket förslag från låntagare och folk som vill berätta om något, som Naturskyddsföreningen. Vi försöker ha återkommande teman varje termin, som miljö och handarbetscafé.

Handarbetscaféet är ett av evenemangen under våren. I samband med Internationella kvinnodagen föreläser Ingela Bendt om sin mammas garderob utifrån sin bok Ruths garderob. Besökare uppmanas att ta med eget fika och handarbete och arbeta tillsammans innan föreläsningen.

– Ingela Bendt visar gamla plagg och mönster. Hennes mamma var borgmästarinnan i Mjölby och hade bland annat representationskläder. Hon kommer att vika in på kvinnohistoria, hur vi har sett våra kroppar, berättar Eva Kihlström.

Vill locka yngre

Evenemangen riktar sig mot alla åldersgrupper, men tidigare har två grupper saknats: ungdomar och medelåldersföräldrar.

– Vi blir jätteglada om det kommer yngre. Vi försöker hitta ämnen som intresserar de flesta. Om någon sätter sig här ska de tycka att det är intressant hoppas jag. Vi försöker få hit personer i medelåldern, de har ofta barn i skolan. Därför har vi lagt evenemangen klockan sex, berättar Eva Kihlström.

Besöksantalet till evenemangen varierar.

– 100 personer var rekordet när Jan Myrdal var här, minns Eva Kihlström.

– Det brukar vara 30–40 personer, det är en ganska lagom grupp, säger Anna Gullstrand.

”Bara att komma in”

Föreläsningarna är alltid på en måndag och är alltid kostnadsfria.

– Allt vi gör på biblioteket är gratis. Det är viktigt att ha program som är gratis. Vi har bjudit in Svenska för invandrare-grupper, men det är inte många som nappar på det, säger Eva Kihlström.

En liten scen byggs i entrén och en ljudanläggning finns också på plats för att besökare ska kunna höra bra.

– Det går att bara komma in. Det är i entrén och man behöver inte boka biljett, då får vi lite rörelse i biblioteket. Det är för att om man är här kan man lyssna och sedan gå om man vill, det är mer öppet, säger Eva Kihlström och fortsätter:

– Halkar man in på något här tycker man nog att allt är intressant. Alla ska kunna lyssna.

Artikeltaggar

BöckerEvenemangFörfattareIngela BendtLeonidas AretakisLitteraturMarcus BerggrenMjölbyNaturskyddsföreningenNino MickPoesiSkaraborgsinstitutetSkövdeTidaholm

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.