Hoppa till huvudinnehållet

Nytt stöd att söka för förädling av livsmedel

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Stödet är för lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden.
Stödet är för lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden.

Nu finns det ett nytt investeringsstöd för förädling av livsmedel. Närmare 190 miljoner kronor har fördelats ut till länsstyrelserna och Sametinget som handlägger stödet. Förädlingsstödet syftar till att främja en robust livsmedelskedja, minska sårbarheten för företag och öka landets livsmedelsproduktion.

Stödet kan sökas av lantbrukare och mindre företag som vill förädla jordbruks-, trädgårds-, rennärings- eller naturprodukter till livsmedel. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 1,2 miljoner kronor. Med mindre företag menas företag med färre än 50 anställda och en årsomsättning som inte överstiger 10 miljoner euro.

Bättre förutsättningar

Förutom jordbruks- och trädgårdsprodukter kan förädlingen omfatta renkött och annat vilt samt bär, örter, och blommor.

– En förädlad produkt kan ge bättre förutsättningar att hitta nya vägar ut på marknaden och nå konsumenterna, säger näringsutvecklaren Yvette Bårring i ett pressmeddelande.

Bredda sin verksamhet

Det finns också ett investeringsstöd för diversifiering till annan verksamhet än jordbruk. Det kan vara försäljning och servering av förädlade produkter. Diversifiering är all annan verksamhet som en jordbruksföretagare kan göra på sin fastighet som inte räknas som jordbruk, trädgårdsodling, rennäring eller livsmedelsförädling.

Upp till 40 procent

Diversifieringsstödet kan även ges till förädling som inte är livsmedel för människor, exempelvis träprodukter, smådjursfoder och hudvårdsprodukter samt verksamheter som entreprenad, kursverksamhet och turism med mera. Det är möjligt att få upp till 40 procent av investeringskostnaden, som högst 800 000 kronor.

På jordbruksverket.se hittar du mer information kring stöden.

Artikeltaggar

FastigheterJordbrukLantbrukLivsmedelMat och dryckTrädgård

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.