Hoppa till huvudinnehållet

Nu öppnar årets ansökan om jordbrukarstöd

Publicerad:
Reporter Skaraborgsbygden
Skaraborgsbygden
redaktion@skaraborgsbygden.se
Nu öppnar ansökan om jordbrukarstöd, den så kallade SAM-ansökan.
Nu öppnar ansökan om jordbrukarstöd, den så kallade SAM-ansökan.

I dag den 8 februari öppnade ansökan om jordbrukarstöd, den så kallade SAM-ansökan. Sista dag att söka är den 11 april. Utbetalningarna för de ettåriga miljö- och klimatersättningarna sökta 2023 kommer att tidigareläggas med cirka en månad, med start den 15 mars.

För att Sverige ska kunna ha en motståndskraftig och robust livsmedelsförsörjning såväl i fredstid som i kris och krig, så behövs det konkurrenskraftiga företag. Här spelar jordbrukarstöden en viktig roll. Inte bara för att trygga en skälig inkomst för det svenska jordbruket, utan även för att kunna hantera utmaningar som samhällsstörningar, klimatförändringar och hotad biologisk mångfald.

Nyheter i årets ansökan

Det mesta är sig likt i årets ansökan. Men en av nyheterna är att fler grundvillkor börjar att gälla.

• Skydd av våt- och torvmark: Detta grundvillkor berör den som har odlad torvmark och handlar om vad man får göra på sådan mark.

• Krav på växtföljd: Kravet om växtföljd innebär dels att man varje år måste byta gröda på en viss andel av sin åkerareal, dels att man måste ha bytt gröda på hela arealen efter 3 år.

• Miljöytor: Om man omfattas av krav på miljöytor ska man ha miljöytor på minst 4 procent av sin åkermark. Miljöytorna får inte användas för produktion.

Peter Krause, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket
Peter Krause, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket

Kommer följa upp

I år kommer också den digitala uppföljningen av jordbruksmark med satellitbilder att utökas. Utöver att följa upp att det skett en aktivitet på skiftet samt att skiftet ger rätt till jordbrukarstöd, så kommer vi under 2024 även att följa upp

• att grödan på skiftet stämmer överens med den gröda som man har angett i ansökan

• att ingen jordbearbetning har skett på betesmarker.

Vi öppnar SAM Internet för SAM ansökan 2024 den 8 februari. Sista ansökningsdag blir den 11 april.

Tidigare utbetalningar

Arbetet med utbetalningar av jordbrukarstöden 2023 har gått helt enligt plan. För de ettåriga miljö- och klimatersättningarna, som skulle betalas ut under april 2024, kommer första utbetalningstillfället bli den 15 mars. De stöd som kommer att börja betalas ut den 15 mars är

• Ersättning för ekologisk produktion

• Ersättning för precisionsjordbruk – planering

• Ersättning för kolinlagring och minskat kväveläckage (fånggrödor, mellangrödor och vårbearbetning)

– Vi är väldigt glada över att kunna påbörja dessa utbetalningar tidigare än planerat, vi vet att det är viktiga pengar för många lantbrukare. Sen kommer den tidigarelagda utbetalningen inte innebära att alla får sitt stöd just vid första utbetalningstillfället, säger Peter Krause, biträdande avdelningschef på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Och han fortsätter:

– Att utbetalningen startar den 15 mars innebär att länsstyrelsen ges möjlighet att påbörja utbetalningarna. När pengarna kommer beror på hur långt länsstyrelsen kommer i sin handläggning och det kan variera mellan olika län.

Höjda stödbelopp

Utöver att utbetalningsdatumen justeras, så har även stödbeloppen för några av ersättningarna höjts. Detta för att vi ska nyttja budgeten fullt ut.

• Precisionsjordbruk – planering höjs till 34,65 euro per hektar – från 30,78

• Mellangröda höjs till 125,43 euro per hektar – från 113

• Vårbearbetning höjs till 67,71 euro per hektar – från 61

• Ekologisk produktion frukt och bär höjs till 788,92 euro per hektar – från 677,47

• Ekologisk produktion djurersättning åkermark höjs till 195 euro per hektar – från 177

Artikeltaggar

Biologisk mångfaldEkologisktMiljö

Så här jobbar SKB med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.